Terhesség

Fagyibabák a láthatáron

Egyre jobbak az embriófagyasztás esélyei. Ez megóvja a leendő szülőket attól, hogy újra és újra alávessék magukat kellemetlen és bonyolult eljárásoknak.
2011. November 18.

Egy 2009-es MTI-hír szerint húsz évvel ezelőtt lefagyasztott embrióból fejlődött ki egy kisbaba, akit 42 éves édesanyja hozott világra az Egyesült Államokban.

Még soha nem ültettek be sikeresen ilyen régen lefagyasztott, majd újra felolvasztott embriót – adta hírül a Fertility and Sterility című szaklap. Az orvos, Sergio Oehninger szerint tíz éve állt kezelés alatt az édesanya egy norfolki klinikán.

A 19 évvel és hét hónappal a szülés előtt lefagyasztott embriót egy névtelen házaspár adományozta, azóta őrizték az intézményben. Összesen öt embriót olvasztottak fel, amelyekből kettő maradt életben, egyikük pedig fejlődésnek indult a boldog anya testében.

De nem csak az Óperenciás-tengeren túl történnek ilyen csodák. Fagyibabák nálunk is vannak, csak éppen fiatalabbak.

Amikor először olvastam a fagyibaba kifejezést, meglepett az a könnyedség, amellyel a termékenységi problémákkal küzdő szülők kezelik nehézségeiket. Valójában bizonyos idő elteltével megszelídülnek a nehézségeink, elfogadjuk, befogadjuk őket.

Jégre tett embriók

A gyakorlott lombikos szülők a fagyasztott embrióból létrejött magzatot nevezik fagyibabának. Az embriófagyasztás több évtizedes múltra tekinthet vissza, a technológia folyamatosan fejlődik. Az ötlet kézenfekvő: ha egy lombikprogram során több jó minőségű embrió jön létre, célszerű lenne ezeket tárolni egy következő beültetéshez, ha az első nem sikerül, vagy ha a család kistestvért szeretne. Előfordult már, hogy az édesapa halála után ültettek be lefagyasztott embriót, így édestestvérek nevelkedhettek a családban. A megvalósítás remek eredményekkel jár: a lefagyasztott embriók 91 százaléka életképes felengedés után.

A fagyasztás a megtermékenyítés utáni 3-5 napon belül történik, amikor a beültetés esedékes lenne. A törvény szerint öt évig fagyasztható az embrió, majd, ha a pár nyilatkozatban kéri, ez az idő meghosszabbítható újabb öt évre.

A szülőknek arról is nyilatkozniuk kell, mi legyen a fagyasztott embrió sorsa:

– saját célra kérik a fagyasztást

– fölajánlják kísérleti célra

– anonim módon fölajánlják másoknak.

Nagyon hidegben…

A fagyibabák nagyon belevaló ki szerzetek, hiszen mínusz 196 fokban tartózkodnak akár évekig. A fagyasztás különleges oldatban történik, amely meggátolja a jégkristályok kialakulását, így az embrió sérülését. A fagyasztott embrió beültetése kisebb hormonterhelést és kevesebb beavatkozást jelent a szülők számára, mint egy szokásos lombikprogram, a várandósság pedig tökéletesen megegyezik a szokásos terhességgel. Csak éppen – néhány vicces kedvű szülő szerint – végül nem átlagos baba születik, hanem kis eszkimó.

Fagyibabák a láthatáron

Szaktanácsadónk Dr. Fülöp István meddőségi és endoszkópos specialista, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

/>

Forrás: Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrum