Baba

Tíz lépés, ami a szülészeten múlik

Ugye nem mindegy, meddig fog szopni a baba, és mennyi nehézséggel kell megküzdeni, mire valóban elmondhatjuk: a szoptatás a legegyszerűbb dolog a világon? A jó kezdeten igen sok minden múlik.
2011. Május 01.

A születés utáni első napok különösen fontosak egy apróság életében – vadonatúj világba csöppen, amihez alkalmazkodnia kell. Ebben nagy segítséget nyújt neki édesanyja ölelése és az anyatej. A Bababarát Kórház Kezdeményezés célja, hogy az adott intézményben a lehető legjobb körülményeket teremtsék a szoptatáshoz. Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF tudományos módszerekkel igazolt tényeken alapuló ajánlást fogalmazott meg több mint két évtizede az áhított cél érdekében.

1. Az intézmény rendelkezzen írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertessenek az egészségügyi dolgozókkal.

A jól látható helyen kifüggesztett leírásnak azt is tartalmaznia kell, hogy mit jelent a bababarát kezdeményezés. Ezenfelül a szülészeten egységes szoptatási gyakorlatnak kell érvényesülnie. Ennek része például a korai mellrehelyezés, a 24 órás rooming-in ellátás és az a megkötés, hogy a dolgozók nem fogadhatnak el tápszer- vagy bébiételgyártó cégektől mintacsomagot, szórólapot vagy más ajándékot.

2. Minden egészségügyi dolgozó kapjon megfelelő gyakorlati felkészítést az irányelvek alkalmazásához.

A szoptatás szakszerű támogatása ma már külön tudomány, melynek elméletét és gyakorlati fogásait a dolgozóknak tanfolyamon kellene elsajátítaniuk, s nem lenne szabad elfeledkezni a rendszeres továbbképzésről sem, hiszen az ismeretek ezen a téren is elavulhatnak.

3. Tájékoztassák a várandós anyákat a szoptatás előnyeiről és annak módjáról.

Ahhoz, hogy az intézményben követett gyakorlat az anya számára ne teher, hanem segítség legyen, már a várandósság alatt meg kell értenie, hogyan működik a szoptatás: miért jó éjjel-nappal együtt lenni a babával, miért nem szerencsés cumit adni, teáztatni, még akkor sem, ha ez az adott pillanatban kényelmesebb lenne. A tájékoztatásra kiváló alkalom a szülésre felkészítő tanfolyam, de ezekre sajnos nem mindenki jár. Sokat segít a szülésznővel, védőnővel, gyermekgyógyásszal folytatott személyes beszélgetés. Jó, ha rövid tájékoztató kiadványt kap a kismama a legfontosabb szoptatási tudnivalókkal.

4. Az újszülötteket születésük után azonnal bőrkontaktusba helyezik az édesanyjukkallegalább egy óra időtartamra, és bátorítják az anyákat, hogy figyeljék kisbabájuk jelzéseit, mikor áll készen a szopásra. Segítséget nyújtanak, ha szükséges..

A korai testkontaktusnak, ha az anya is, az újszülött is egészséges, nincs gyakorlati akadálya. Csupán arra van szükség, hogy az anyát és a kisbabát betakarják – így védve őket a lehűléstől -, és hogy gyakorlott segítő álljon mellettük. Vagyis nem mellre tevésről van szó, hanem arról, hogy lehetővé tegyék a szoptatást az ehhez szükséges zavartalanság biztosításával. Ez különösen császármetszés után fontos, amikor a kismama mozgása korlátozott.

5. Mutassák meg minden anyának, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha valamilyen okból el van különítve gyerekétől.

Kevés fiatal nő tudja ösztönösen, hogyan jó az újszülötthöz nyúlni, hogyan kell mellre tenni. A csecsemős nővérek feladata, hogy felhívják a figyelmet a gyakori, igény szerinti szoptatás, vagy ha ez nem lehetséges, a korán megkezdett és rendszeresen folytatott fejés fontosságára. Minden egyes édesanyának személyesen el kellene mondaniuk, hogy szükség esetén akkor is hónapokig fenntartható a tejtermelődés, ha a kisbaba nincs vele.

6. Csak orvosi javaslat alapján kapjon a gyerek az anyatejen kívül más ételt vagy italt.

Az anyatejet tekintjük biztonságos tápláléknak. Bármi mást kap a baba, az csökkenti a hatékony szopás esélyét, és fokozza bizonyos betegségek kialakulásának valószínűségét. Alapos ok kell ahhoz, hogy az anyatejen kívül bármit (teát, tápszert, gyógyszert) kapjon az újszülött. A nagy meleg vagy a sárgaság önmagában nem indokolja a teáztatást.

7. Legyen általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap minden órájában.

Ahhoz, hogy a szülő ráhangolódhasson a babára, hogy érzékelni tudja a pici finom jelzéseit, arra van szükség, hogy közel legyenek egymáshoz. Ez ösztönzően hat a szopások gyakoriságára is. Semmi nem indokolja, hogy egy egészséges anya-gyerek párt elválasszanak egymástól, a fürdetést, az orvosi vizsgálatokat és az oltást is el lehet végezni az anya jelenlétében.

8. Minden anyát ösztönözzenek arra, hogy az újszülött igényeinek megfelelően szoptasson.

A tejtermelés megindulásához és fenntartásához arra van szükség, hogy a baba minél gyakrabban szopjon, mégpedig születésétől, és nem a tejbelövelléstől kezdve. Az időhöz kötött szoptatás többnyire a tej elapadásához vezet. Az első napok, hetek “összevisszasága” csalódást kelthet az édesanyában, aki talán sokat alvó, dundi, mosolygó babára számított – amilyennek a média ábrázolja a kicsiket. Az egészségügyi dolgozók feladata, hogy felkészítsék őt a kisbabás életformára, támogassák az igény szerinti szoptatásban, és növeljék önbizalmát.

9. Szoptatott csecsemőnek ne adjanak cumit, ne etessék cumisüvegből.

Bármilyen cumi használata megzavarhatja a baba szopási készségét, és különböző fertőzések forrásává válhat. Ugyanilyen problémákat okozhat a bimbóvédő szakszerűtlen, indokolatlan használata. Ha elkerülhetetlen, hogy az újszülött pótlást kapjon, a bababarát kórházban pohárból vagy kiskanállal itatják.

10. Támogassák a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását, és a szülészetről távozó anyákat tájékoztassák azok működéséről.

A legtöbb bababarát kórház szervez baba-mama klubot, de még jobb, ha független anyacsoport is van a közelben. A tapasztalatcsere a szoptatás segítésének egyik leghatékonyabb, nálunk még sajnos gyerekcipőben járó formája. Könnyebb megbirkózni a nehézségekkel, ha olyasvalaki tapasztalataira támaszkodhatunk, aki maga is úrrá lett hasonló problémán.

A cím elnyerésének módja

1991 óta világszerte 16 000 kórház és születésház nyerte el a bababarát címet. Ahhoz, hogy az oklevelet kitehessék a falra, komoly “vizsgán” kell megfelelni, és Magyarországon a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságnál jelentkezni, hogy a felmérés elkezdődhessen. Az UNICEF által képzett szakemberek kísérik figyelemmel (és ha kell, segítik) az előkészületeket. Ezután a felmérő biztosok egy napot töltenek el a szülészeten, interjút készítenek a dolgozókkal és néhány kismamával, megfigyelik a babák ellátását, lehetőség szerint több szülést is végigkísérnek. Ebben a folyamatban Magyarországon a Kismama magazin munkatársai is részt vesznek. Itt olvashatsz róla, hogyan!

Hazánkban 2011 május elején a következő kórházak rendelkeznek bababarát címmel:

Fővárosi Önkormányzat Szent István és Szent László Kórház, Budapest

Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Debrecen

Szent Lukács Egészségügyi Kht. Dombóvár

Vaszary Kolos Kórház, Esztergom

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr

DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft. Kazincbarcika

B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Miskolc

Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján

Almási Balogh Pál Mátrix Kórház, Ózd

PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs

Siófok Város Kórház – Rendelőintézet, Siófok

Jász – Nagykun – Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet, Szolnok

Zala Megyei Kórház, Zalaegerszeg

Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktatókórház Nonprofit Kft., Miskolc

Jávorszky Ödön Városi Kórház, Vác

Markhot Ferenc Kórház, Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft., Eger

Bababarátság? Anyabarátság?

A Kismama magazin helyszíni interjúi során több olyan intézmény is bababarátnak vallotta magát, amelyik nem is pályázott a címre. Sokan nem tudják, hogy a Bababarát Kórház cím nem azt jelenti, hogy az osztály dolgozói barátságosan viselkednek az újszülöttekkel, de még az sem elég hozzá, hogy a kiságyakat beviszik a gyermekágyas kórtermekbe. Előfordult, hogy az osztályvezető főorvos azt nyilatkozta: az osztály nem bababarát, hanem anyabarát. “Hagyjuk a mamát pihenni, nem terheljük a gyerekkel való együttléttel és az állandó szoptatással.” Csak az vélekedhet így, aki nem tudja, hogy a késői mellretétel, a ritka szoptatás, a pótlás, a cumi használata felelős egy sor későbbi szoptatási problémáért, ami valóban nagy terhet jelent a család számára.Arról, hogy mit jelent valójában az anyabarátság, itt olvashatsz.

Forrás: Kismama magazin