Baba

Séta a szoptatásért! Gyere te is!

A szoptatási kedv növekedésében és a valóban használható szoptatási információk terjesztésében, az anyák és a családok üzleti érdekektől mentes támogatásában hatalmas szerepet játszanak a civil szervezetek.
2012. Augusztus 02.

Az ötvenéves múltra visszatekintő nemzetközi La Leche Liga, amelynek világszerte több tízezer önkéntes, saját szoptatási tapasztalatokkal is rendelkező tanácsadója segíti az anyákat és a kisbabákat. A magyarországi szervezet idén ünnepli fennállása huszadik évfordulóját. Martinovichné Debulay Bianca így látja az utat, amelyet azóta bejártak:

– Az LLL szoptatási tanácsadókat két évtizeddel ezelőtt még inkább lelkes laikusoknak tekintették, akik sokszor éppen az akkori gyakorlat ellenkezőjét javasolták az édesanyáknak és a családoknak. Ezért nem ritkán ellenségesen kezelték őket. Ma pedig azt tapasztaljuk, hogy egyre inkább partnerként tekintenek ránk, nemritkán maguk az egészségügyi dolgozók javasolják a családoknak, hogy hívjanak fel egy La Leche Liga szoptatási tanácsadót, vagy keressenek fel egy LLL anyacsoportot, ha elakadnak valamilyen probléma kapcsán, vagy csak érzik, hogy az anyának további támogatásra van szüksége.A rendszerváltás előtti évtizedekben nem volt megszokott jelenség, hogy civil szervezetek működjenek önkéntes segítők részvételével, bár ennek komoly hagyományai voltak a II. világháború előtti Magyarországon. Húsz évvel ezelőtt akkreditálták az első La Leche Liga szoptatási tanácsadót, akinek nem is volt vonalas telefonja, a mobil pedig ismeretlen eszköz volt abban az időben. Csoportot vezetett, melyhez a helyszínt az Anyatejgyűjtő Állomás biztosította a XIII. kerületben. Ezenkívül személyesen segített a hozzá forduló anyáknak. Működött még egy angol nyelvű csoport is. Ma már 23 szoptatási tanácsadónk van, 13 csoport működik országszerte, ahova 2011-ben összesen 995 anya látogatott el, 2484 alkalommal telefonon, 1422 alkalommal pedig e-mailen segítettünk a hozzánk forduló anyáknak. Az LLL Magyarország a nemzetközi szervezet „Future Area” területéhez tartozott az első 19 évben. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy megfelelő számú akkreditált LLL szoptatási tanácsadó legyen, civil szervezetként stabil anyagi háttérrel rendelkezzünk, és önálló területté váljunk az európai országokban működő La Leche Liga szervezetek között.

Gyere te is! Séta a szoptatásért

A La Leche Liga és a Szoptatásért Magyar Egyesület hagyományosan augusztus első szombatján, idén 4-én, 10 órai kezdettel várja a Szoptatás Világhetéhez tartozó rendezvényére az érdeklődőket. Találkozó a margitszigeti nagy szökőkútnál, ahonnan együtt indulnak a Széchy Tamás Uszoda északi vége melletti játszótérre. A Szoptatás Világhetének idei témájához kapcsolódóan („Értsük meg a múltat – Tervezzük a jövőt!”) a múlt megértéséhez sok szeretettel várják a nagymamákat egy La Leche ligás csoporttalálkozóhoz hasonló beszélgetésre, a jövő tervezéséhez pedig egy izgalmas játékkal készülnek „Mit rejt az üzenet?” címmel.