Baba

Nincs előnye a szoptatásnak?

Egy friss tanulmány szerint a szoptatással járó előnyöket eltúlozza a szakirodalom, az anyatejjel táplált babák ugyanis semmilyen későbbi előnyt nem élveznek azokkal szemben, akik tápszert kaptak újszülött korukban.
2014. Március 06.

A kutatást vezető dr. Cynthia Colen, az Ohio Állami Egyetem munkatársa elmondta, hogy vizsgálatával nem a szoptatás ellen kívánt állást foglalni, csupán azokat az anyákat szerette volna megnyugtatni, akik valamilyen okból kifolyólag nem képesek anyatejet adni gyermeküknek. Jelenleg a frissen szült kismamákat minden kórházban olyan szórólapokkal bombázzák, melyek szerint az anyatej számos betegség, az elhízás, a különféle allergiák vagy éppen az asztma ellen is védelmet nyújt, holott a vizsgálatok azt mutatják, hogy ez egyáltalán nincs így, az anyatejes gyerekek se kevésbé kövérek, se okosabbak, se egészségesebbek nem lesznek, mint a tápszeresek.

Dr. Colen egyenesen azt állítja, hogy éppen a szoptatott gyerekeknél alakul ki később nagyobb valószínűséggel az asztma.

A szakember szerint az eddigi tanulmányok nagy részében figyelmen kívül hagytak számos tényezőt, például a rasszt, az életkort, a család anyagi helyzetét, az anya foglalkoztatottságát, pedig ezek mind hatással lehetnek arra, hogy anya szoptat-e vagy sem, így azok a tanulmányok, melyek az anyatej előnyeiről számolnak be, pontatlanok, hiszen a gyerekek jobb egészsége, magasabb iskolai teljesítménye nem az anyatej, hanem a kedvezőbb családi körülmények következménye volt.Természetesen dr. Colen sem tagadja, hogy a szoptatásnak fontos szerepe van az újszülött korban, ám szerinte, a gyerekek hosszú távú egészségére sokkal nagyobb befolyással vannak egyéb szempontok, például az, hogy van-e elég bölcsődei és óvodai férőhely, milyen ellátást kapnak a kisgyerekes anyák, illetve, hogy milyen lehetőségeik vannak a munkába állásra a gyerekük mellett.

Forrás: Medipress