Baba

Nem kéri a tápszert!

Mi van akkor, ha a kisbaba nem eszi meg az előírt mennyiséget? Mennyire hagyatkozhatunk az ő igényeire és jelzéseire?
2011. Október 17.

Születésétől vegyesen kapott tápszert és anyatejet a kisfiam, eleinte sokkal több tápszert. Két hónaposan kezdte elhagyni a pótlást, napi 100-200 grammal beérte. Két és fél hónapos korára majdnem megduplázta 3600 grammos születési súlyát. Ekkor kezdődött nála a hasfájós időszak, ami miatt az ügyeletet is felhívtuk. Próbálkoztunk különféle szerekkel, de egyik sem használt. Az ügyeleten azt javasolták, hogy legalább két óra szünetet hagyjunk a szoptatások között. Kipróbáltuk ezt a módszert, de ez sem tűnt hatásosnak, a baba sokszor éhes volt, a tápszert viszont teljesen elhagyta.

Azóta visszatértünk az igény szerinti szoptatáshoz. Most három és fél hónapos, továbbra is 7 kiló. Aggódunk, mert az utóbbi egy hónapban nem nőtt semmit a súlya, pontosabban 100 grammokat növekedett, majd többször visszaesett. Egy hete elkezdte visszautasítani a tápszert, pedig szoptatás után éhséget jelez. Ha ekkor mégis megpróbáljuk „belediktálni” a pótlást, akkor kihányja.

Az utóbbi két hónapban problémáink voltak a kakilással, szenvedett a baba, és leginkább csak szélcsővel sikerült megkakiltatni. Ez a napokban helyreállt, minden másnap van híg, anyatejes kaki, néha naponta kettő is. Egyébként a kisfiú teljesen egészséges, a testhossza rendben növekszik. Aggódunk viszont az egy hónapja megállt gyarapodás miatt. Rendben van ez a nagy szünet, vagy esetleg mégis meg kellene próbálnunk több tápszert adni a babánknak?

R. Zsuzsi

Nem kéri a tápszert!

Válasz: Kedves Zsuzsi!

Akár azt is kérdezhetted volna, hogy szabad-e hinned a kisbabádnak. Kell-e törekedned arra, hogy akarata és igényei ellenére megtömd? Az én válaszom természetesen az, hogy nem! A nem egészen zökkenőmentes indulástól, a teljesen érthető bizonytalanságtól és nagy mennyiségű pótlástól eljutottatok oda, hogy lényegében pótlás nélkül is megvan a kisbabád, sőt, egészen határozottan és világosan jelzi, hogy köszöni, nem kér tápszert. Ez óriási eredmény, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy rossz tanácsokat is kaptál útközben, gondolok itt elsősorban arra, hogy azt javasolták, legalább két órát várj két szoptatás közt. Szerencsére te magad is rájöttél, hogy ez nem jó a kisbabádnak, mert így éhes marad. Csak így tovább!

Mindig azt szoktam javasolni az édesanyáknak, hogy merjenek a józan eszükre és a szívükre hallgatni. A szoptatási tanácsadónak ilyenkor már nem sok dolga marad, csak egy kis megerősítés: bizony, azoknál a csecsemőknél, akik ilyen hamar megduplázzák a születési súlyukat, előfordul, nem is ritkán, hogy gyarapodásuk jelentősen lassul, vagy egy időre meg is áll. Azt te is tapasztalod, hogy a hossznövekedés folytatódott, és ha a fejkörfogatát mérted volna, ott is változást tapasztalnál. Ez tökéletesen normális, nincs miért aggódni, különösen úgy, hogy a baba valóban egészséges, jókedvű. Ha valami gond lenne vele, te volnál az első, akinek ez feltűnik!

A széklet rendeződése azzal függhet össze, hogy átálltatok a kizárólagos szoptatásra. Ez az a táplálék, ami a kisbaba szervezete, emésztőrendszere számára a legmegfelelőbb, csupán ennek a következményét láthatod abban, hogy megszűnt a székrekedés. Akkor pedig, ha hasfájásra gyanakszol – bár ti már minden valószínűség szerint túl vagytok ezen az időszakon –, az a legjobb megoldás, ha az üresebbik melleddel újra megkínálod. A szopás megnyugtatja a picit, és ha tele a pocakja, nem kell tovább nyelnie nagy kortyokban, hiszen abban a melledben már kevesebb a tej.

A másik megoldás, hogy hordozókendőbe kötöd jó szorosan, és sétálsz vele egyet, esetleg ütemesen ringatva, dúdolgatva. Ez szinte minden babát megnyugtat és álomba ringat.

Hasonló helyzetben kérj segítséget szoptatási szaktanácsadótól!

Kapcsolódó cikkeink:

Ne az órát nézd!

Mi kell az igény szerinti szoptatáshoz?

Eleget szopott a baba?

Nincs elég tejem!

Össze-vissza szoptatás helyett tápszer?

Forrás: Kismama magazin