Baba

Így előzheted meg a fájdalmas mellgyulladást!

Anyáink idejében a mellgyulladás többnyire a szoptatás végét jelentette. Ma már ismerjük a megelőzés és a gyógyítás módjait.
2008. Január 29.

A szülésre felkészítő csoportban mindig megkérdezem a párokat: mit tudnak saját csecsemőkorukról. Szinte minden alkalommal elhangzik egy történet arról, hogy mellgyulladás miatt szakadt meg a szoptatás. Sokan hozzáteszik: pedig anya rendesen fejt, minden etetés után.

Szerencsére megnyugtathatom a kismamákat: a mellgyulladás ma már a legritkább esetben vezet a szoptatás befejezéséhez, a megelőzés lényege pedig nem az, hogy rabszolgamód minden szoptatás után “üresre” fejjék a mellüket.

Nem mind gyulladás, ami…

…fáj és feszül. A szülés utáni második-harmadik napon, amikor “megjön a tej”, nagyon sok nő érzi úgy, hogy az már nem normális, ami vele történik, hiszen a mellei helyén két nehéz görögdinnye trónol. Lássuk, mi történik ilyenkor!

A hormonális változások hatására megindul az érett tej termelése, ez a tejbelövellés. Amikor a babát mellre teszik, lelkesen kortyolgat, miközben a másik mellből is csöpög (néha folyik, spriccel) az anyatej. A mellben ilyenkor jelentősen nő a vér- és nyirokkeringés, a szövetek közé folyadék áramlik, vagyis bizonyos fokú ödéma is jelentkezik. Ez még nem gyulladás, nem is kóros jelenség.

Lehet, hogy a mell túlságosan is megtelik, olyannyira, hogy a belső nyomás miatt nem tud kijutni a tej. Ezt nem hagyhatjuk annyiban, hiszen ilyenkor tejcsatorna-elzáródás alakulhat ki, ez pedig valóban könnyen gyulladáshoz vezethet. A gyógyír és egyben a megelőzés a mell hatékony kiürítése. Ehhez nem kell más, csak néhány praktikus fogás és egy lelkes, ügyes, éhes csecsemő.

Ha ügyes a csecsemő, nem lesz problémánk a szoptatással

Ami beválik – és ami nem

Így segíthetjük a tej kiürülését:

  • meleg borogatás közvetlenül szoptatás előtt
  • finom, körkörös masszázs
  • egy kevés fejés, így a mell fellazul annyira, hogy a baba rá tudjon kapni
  • nagyon gyakori szoptatás
  • különböző szoptatási testhelyzetek alkalmazása

Ami nem segít, sőt többnyire árt:

  • gyömöszölés, “citromfacsarás” (“masszírozás” címszóval)
  • tartós hideg borogatás
  • fejés szoptatás nélkül
  • a szoptatás korlátozása
  • bimbóvédő
  • tejapasztó gyógyszerek
  • a folyadékfogyasztás korlátozása
  • várakozás, hátha elmúlik magától

Fájdalmas csomó

Nem csak a kezdeti túlságos telítődés gátolhatja a tej kiürülését. A szoptatás későbbi időszakában is előfordulhat, hogy pang a tej, például attól, hogy a kicsi nem szopik elég ügyesen, nem kapja be jól a mellet, talán mert cumit, cumisüveget kapott, talán mert eldugult az orra. Az is lehetséges, hogy a baba, aki eddig éjjel is szopott, egyszer csak átalussza az éjszakát.

Lehet, hogy érzékeny vagy sebes a mellbimbó, az anya tart a fájdalomtól, ezért ritkábban vagy csak rövid időre kínálja oda a mellét – így nincs ideje a babának kiüríteni. Nem ritka, hogy a melltartó, a szűk ruha vagy a hátizsák pántja szorít el egy területet. Néha előfordul, hogy besűrűsödött vagy kikristályosodott tej (tejkő) zárja el a kivezető nyílást, érzékeny csomót okozva. Bármi is az ok, meg kell szüntetni, hogy megelőzzük a komolyabb bajt.

A legfontosabb, hogy a babát megtanítsuk hatékonyan szopni, és olyan gyakran kínáljuk a fájdalmas mellből, amilyen gyakran csak lehet. Keressük meg azt a testhelyzetet, amelyben a kicsi álla éppen a csomót masszírozza (lehet, hogy a hónaljtartás vagy a fekve szoptatás a megfelelő), és határozott, de fájdalmat nem okozó mozdulatokkal simítgassuk a csomó fölötti területet a baba szája felé, így is segítjük a tej ürülését.

A bent rekedt anyatej keresi magának az utat, és – ha nem lépünk közbe – egy idő múlva a szövetek közé szivárog. Ezt az állapotot az immunrendszer már nem kezeli elnézően: védekezőanyagokat bocsát ki, kórokozók nélküli, vagyis “steril” gyulladás jön létre. A gyulladást mindig három tünet kíséri: helyi vérbőség (vagyis bőrpír), meleg és fájdalom.

Előfordulhat, hogy ilyenkor fölmegy az anya láza, betegnek érzi magát. A teendők továbbra sem változnak, a mell minél alaposabb kiürítésére kell törekedni. Ha nagyon rossz a közérzete, bevehet egy láz- és fájdalomcsillapítót. Mindenképpen kérjen segítséget a ház körüli munkához és a baba ellátásához, pihenjen – a kicsivel egy ágyban -, amennyit lehet. Ha huszonnégy órán belül nem javul, orvoshoz kell fordulni.

Láz

Ha a láz és a rossz közérzet tartós, a fájdalmas, piros csomó sem lazul fel egy nap alatt, valószínű, hogy kórokozó (baktérium, ritkább esetben gomba) okozza a gyulladást. Az orvos antibiotikumot fog felírni, amelyet akkor is szedni kell hét-tíz napig, ha a tünetek gyorsan megszűnnek. A gyógyszer azonban nem csodaszer, a gyakori és hatékony szoptatás nem maradhat el ebben az esetben sem.

Ha a gyulladást nem, vagy nem megfelelően kezelik, átmeneti javulás után vissza-visszatérhet, és megnehezíti az anya és a kisbaba életét. Ritkán, de előfordul, hogy a gyulladás tályoggá fajul. Ha az orvos erre gyanakszik, ultrahangvizsgálatot rendel el. A gennyes üreget föl kell nyitni és kitisztítani. Ez sebész dolga, aki helyi érzéstelenítés mellett néhány perc alatt elvégzi a beavatkozást. A szoptatást nem kell (sőt: nem is célszerű) szüneteltetni, csak akkor, ha a seb a mellbimbó közvetlen közelében található.

Hogy jön létre a fertőzés?

A kórokozók három úton kerülhetnek a mell szöveteibe: vagy a mellbimbón keletkezett sérülésen, seben keresztül, vagy a tejjáratokon át, vagy a vérkeringés útján, más beteg szervekből (többek között mandulagyulladás vagy gyulladt foggyökér is lehet a baj forrása). A legkomolyabb problémát a kórházban “beszerezhető” rezisztens (vagyis antibiotikumoknak ellenálló) kórokozók jelentik.

– A mellbimbó sérülését általában az okozza, hogy a baba nem megfelelő módon szopik, csak a bimbót tartja a szájában, és azt préseli a kemény szájpadláshoz. Soha ne engedjük így szopni, ettől pár perc alatt kisebesedhet a mell! Várjuk meg, míg akkorára nyitja a száját, mintha ásítana, akkor adjuk oda a mellet, vegye a szájába, amilyen mélyen csak lehet. Előfordulhat, hogy a baba szájának anatómiai eltérése tartja fenn a problémát (rövid nyelv, apró állcsont, rövid nyelvfék, magas szájpadlás).

Ilyen esetekben mindig a körülményeknek megfelelő, testre szabott megoldást kell találni – általában különleges testhelyzetet. A sebet helyi gomba vagy baktérium okozta fertőzés is fenntarthatja. A cumi, cumisüveg, bimbóvédő használata többnyire ront a helyzeten!

– Bizonyos baktériumok jelenléte a bőrön, és a tejjáratok kivezető szakaszán teljesen normális jelenség. A testfelszínen számtalan baktérium él, ezek megakadályozzák, hogy gombák és ártalmas baktériumtörzsek telepedjenek meg. Betegséget a test belsejébe jutva és ott elszaporodva okozhatnak, ha nem elég erős az immunrendszer.

Gyakori szoptatás esetén a tej szó szerint átmossa a járatokat, nincs idő arra, hogy a kórokozók beljebb jussanak és elszaporodjanak. Több órás szoptatásszünet viszont alkalmat teremthet erre.

– A vérkeringésbe kerülő kórokozók más szerveket is megbetegíthetnek. Ha mindkét mell egyszerre gyullad be, és főleg, ha a gyulladás visszatér, érdemes erre gyanakodni, és megkeresni a gócot a háziorvos segítségével, aki valószínűleg fül-orr-gégész, fogorvos, nőgyógyász együttműködését kéri.

A megelőzés lehetőségei

A szülés körüli segítők sokat tehetnek azért, megóvják a mamát és a babát a mellgyulladás kellemetlenségeitől, például úgy, hogy

  • az újszülöttet szülés után azonnal odaadják a mamájának, és segítik a szoptatást – a baba így az anya bőrén, mellén élő “jó” baktériumokkal találkozik először, ezek nem engedik a káros baktériumokat elszaporodni;
  • lehetővé teszik a gyakori és korlátlan idejű szoptatást az első perctől – ez minden szempontból a legelőnyösebb eljárás;
  • segítenek az anyának és a babának, hogy a kicsi megfelelően kerüljön mellre, és hatékonyan tudjon szopni – ez megelőzi a sebesedést és a tejpangást;
  • még a tejbelövellés előtt megmutatják és gyakorolják az anyával a kíméletes kézi fejést, hogy szükség esetén fel tudja lazítani feszesre telt mellét;
  • nem adnak a kicsinek cumit, cumisüveget, de pótlást is csak akkor, ha elkerülhetetlen.

Veszélyes TÉVHITEK

  • lázasan nem szabad szoptatni
  • antibiotikum vagy fájdalomcsillapító szedése mellett nem szabad szoptatni, mert árt a babának a gyógyszer
  • gyulladt vagy sebes mellből nem szabad szoptatni, mert a baba elkap valami betegséget
  • a túl gyakori vagy túl hosszan tartó szoptatás okozza a mellbimbó kisebesedését

A szoptatás bármilyen korlátozása a legtöbb esetben rontja a mellgyulladással küzdő nő állapotát!

A mikroszkóp alatt

Nem ritka, hogy az anyától tejmintát kér az orvos laboratóriumi tenyésztésre. A lelet két nap múlva várható. Nemzetközi vizsgálatok szerint az egészséges anyáktól gyűjtött anyatejminták ötven százalékából kimutatható kórokozó – tehát gyakori az “álpozitív eredmény”. A tünetek alapján viszont nagy biztonsággal és gyorsan állíthat föl diagnózist az orvos. A tejminta vizsgálata leginkább a megfelelő antibiotikum kiválasztásában segíthet, ha a javulás várat magára.

Ezek is hasznosak lehetnek:

Forrás: Kismama magazin