Baba

Folytathatom a szoptatást várandósan?

A kis korkülönbség ésszerű megoldásnak tűnik, ezért sokan döntenek úgy, hogy jöhet a következő baba, pedig még az első is pelenkás. És mi van akkor, ha még javában szopik is?
2012. Október 23.
Folytathatom a szoptatást várandósan?

Tizennégy hónapos a kisfiam, és még sokszor szopik naponta, éjszaka is. Ez így mindkettőnknek kényelmes, de most nagy dilemma előtt állok. Igaz ugyan, hogy tervbe vettük már a következő babát, de arra azért nem számítottam, hogy ez ilyen hamar össze is jön ennyi szoptatás mellett.

Most viszont kiderült, hogy már hathetes terhes vagyok. A nőgyógyászom sürgős elválasztást javasol, én meg inkább afelé hajlok, hogy csak csökkenteném a szoptatások gyakoriságát, mert egyre kellemetlenebbül érzékeny a mellbimbóm. Előfordulhat, hogy vetélést okoz a szoptatás folytatása? Azt semmiképp sem szeretném megkockáztatni, mert már 38 éves vagyok. T. Hanna, e-mail

W. Ungváry Renáta válasza:

Kedves Hanna! Kétségeiddel nem állsz egyedül: egyre több nőt érint a várandósság alatti szoptatás kérdése, egyrészt a gyakori kis korkülönbség miatt, másrészt az egyéves koron túli szoptatás örömteli elterjedése miatt. Fontos tudni, hogy a baba féléves korát követően a nagyon gyakori szoptatás sem jelent biztosítékot arra, hogy az anya nem fog teherbe esni.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján viszont elmondhatjuk, hogy a terhesség alatti szoptatás önmagában nem növeli sem a vetélés, sem a koraszülés gyakoriságát. Ha viszont bekövetkezik ilyesmi, nem mindig derül ki az oka, akár szoptat valaki, akár nem. Százszázalékosan biztos választ tehát nem lehet adni erre a kérdésre.

Orvosi szempontból indokolt lehet a tiltás akkor, ha bizonyos szövődmények alakulnak ki a várandósság során, de még ekkor is kérdéses marad, hogy ezek megszüntethetők-e a szoptatás abbahagyásával, hiszen erre semmilyen garancia nincs. A mérlegelésénél a hosszú távú szoptatás kifejezett előnyeiről sem szabad elfeledkezni sem az anya, sem a gyerek oldalán. Pusztán azért, mert valaki 38 éves, nem kell gyerekvállalás szempontjából “öregnek” tartania magát.

A biológiai kor az, ami számít: a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás fiatalít, és a termékenységre is jó hatással van. A jelenlegi helyzetben tehát az a legjobb, ha az ösztöneidre hallgatsz, és annak alapján döntesz, hogy mennyire megterhelő a szoptatás most. Amikor úgy érzed, elérkeztél a határaidhoz, mondj nyugodt szívvel és határozottan nemet! Például ha zavar a túl hosszas cumizás a melleden, amikor a baba elalszik, térjetek át az aktív szopás után másfajta altatási szertartásra, mondjuk mesekönyv-nézegetésre.

Ha a gyakorisága zavar, vezess be más megnyugtatási formákat, ha unatkozik, fáradt, vagy törődésre vágyik. A korlátozás tehát egyáltalán nem lehetetlen, hanem nagyon is ésszerű lépés akkor, ha kellő határozottsággal fogsz hozzá a kivitelezéshez, és a valódi szándékaidat, igényeidet tükrözi.

A mellbimbó érzékenysége a tapasztalatok szerint a hónapok múlásával csökkenni fog, vagy akár el is múlik. Szülés után mindkét gyereket szoptathatod, de ezt is jól végig kell gondolnod, hiszen ez akár megterhelő is lehet számodra, amellett, hogy természetesen nagyon sok boldog pillanattal is megajándékoz majd.

A tandem szoptatás nem kötelező, de az sem szerencsés, ha az elválasztást éppen a szülés körüli hetekre időzíted. A lényeg, hogy az a döntő, amit te magad érzel és gondolsz ezzel kapcsolatban. A mindennapokban azután sok olyasmi magától is megoldódik, amin előtte hosszasan problémázunk.

Ezek is érdekelhetnek: