Baba

Együtt a szoptatásért

Az anyák kezében hatalmas kincs van már évmilliók óta: a szoptatás. Ez nem csupán az egyik lehetséges táplálási mód, hanem egyúttal védelem a fertőzésektől a változó környezetben, a leghatásosabb vigasz és a legkülönlegesebb baba-mama kommunikáció.
2012. Július 31.

Idén huszadik alkalommal kerül sor a szoptatást védő és támogató szervezetek nemzetközi összefogásával a Szoptatás Világhetének ünneplésére. A világszerte rengeteg helyszínen lebonyolított programok célja, hogy az információk minél szélesebb körű terjesztésével védjék, népszerűsítsék és támogassák a szoptatást. Miért kell újra és újra felhívni a közvélemény figyelmét olyasmire, aminek tulajdonképpen természetesnek, magától értetődőnek kellene lennie?

A WABA fotóversenyének egyik díjnyertese

Lindsay Calcerano: Tandem szoptatás a könyvtárban

Nem jut mindenkinek a jóból!

Évente 136,7 millió kisbaba születik a Földön, de csak nagyjából minden harmadikat szoptatják annyi ideig, amennyi az Egészségügyi Világszervezet tudományos bizonyítékokon nyugvó ajánlása szerint szükséges volna. A WHO immár tíz éve hangoztatott javaslata az, hogy hat hónapos korig tartson a kizárólagos szoptatás, majd kétéves korig vagy azon túl folytatódjék megfelelő, helyben beszerezhető és biztonságosan elkészíthető szilárd táplálékok fokozatos bevezetése mellett. Részletesen itt olvashatsz a globális csecsemő- és kisgyermek-táplálási stratégiáról.

Becslések szerint évente egymillió gyermeket veszítünk el amiatt, mert nem szoptatják őket, vagy nem elég hosszú ideig, és sok millióra tehető azoknak a száma, akik ugyanilyen okból megbetegednek, kórházba kerülnek, vagy nem fejlődnek megfelelően. A közhiedelemtől eltérően a szoptatás hiányából fakadó halálesetek és betegségek egyáltalán nem csupán a fejlődő országokat és a szegénységben élő embereket érintik, hanem a leggazdagabb, legfejlettebbnek tekintett országokat is. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az elmúlt húsz év civil és kormányzati erőfeszítéseinek köszönhetően ugyan világszerte javultak a szoptatási arányok, de még messze elmaradnak az ideálistól. A WHO és az UNICEF csecsemő- és kisgyermek-táplálási stratégiájának megvalósítása kulcsfontosságú az ötéveseknél fiatalabbakat érintő halálozási mutatók csökkentésében.

Hasznos linkek és további információk:

Fotó- és logóforrás:A WABA kiadványait, amelyek a szoptatási arányokkal kapcsolatos részletes adatokat is tartalmazzák, valamint a Szoptatás Világhetének idei logóját itt töltheted le.

A Szoptatás Világhete alkalmából rendezett fotópályázat győztes alkotásait itt nézheted meg.

A Szoptatásért Magyar Egyesület plakátsorozatát, amelyeket feliratokkal együtt, a honlapon szereplő formában szabadon felhasználhatsz, innen töltheted le.

A Szoptatással kapcsolatos, anyáknak szóló, ingyenes tájékoztató kiadványok forrása itt.Szoptatós füzet A La Leche Liga Magyarország honlapja, szoptatós baba-mama csoportjainak elérhetősége. Meddig elég az anyatej?