babaszoba.hu


Miért különböznek az egypetéjű ikrek?

Eddig olyan egyszerű volt azt mondani: öröklött betegség, öröklött szemszín. Ma már tudjuk, hogy a tulajdonságok megjelenését jelentősen befolyásolja a környezet.

Az egypetéjű ikrek ugyanolyan genommal rendelkeznek, de ez minden. Hajszálnyi különbségek fedezhetők fel a személyiségükben, a megjelenésükben, a cselekvéseik módjában és a betegségre való hajlamukat illetően. Hogy lehet ez?

A környezet a ludas

Minden attól függ, hogyan módosítja az úgynevezett epigenomot a környezete - állítják a sydney-i Garvan Orvostudományi Kutatóintézet és a Queensland Orvostudományi Kutatóintézet munkatársai nyolcéves, összesen 128 egypetéjű és 128 kétpetéjű ikerpár részvételével készült vizsgálatukban. Egész pontosan attól függ, hogyan befolyásolja a genom egyes részeit a metiláció, vagyis a szénhidrogén-molekulák kötődése, ami szó szerint megváltoztatja a genom hangját, elhallgattatva bizonyos géneket, és felhangosítva másokat.
A PLoS One online kiadásában megjelent kutatás során Dr. Marcel Coolen és Susan Clark professzor az egyik géncsoport metilációjára koncentrált, melynek tagjai a növekedést szabályozzák a korai fejlődés alatt. E gének metilációs profilját tekintve még az egypetéjű ikrek között is eltéréseket mutattak ki. Valószínűleg ezek azok a változások, amelyek az egypetéjű ikerpárok közötti eltéréseket magyarázzák.
Susan Clark elmondta, kutatásuk során azt próbálták megtudni, milyen szerepet játszik a genetika saját énünk meghatározásában a környezeti hatásokkal szemben. Az eredmények azt mutatják, hogy a metiláció változásai a környezeti hatások és a genetika kölcsönös hatását tükrözik. Kiderült, hogy a metilációs minták kizárólag örökletesek, ezért az egypetéjű ikrek metilációs mintái így is nagyon hasonlítanak. Ez pedig arra utal, hogy a DNS-szekvencia szabályozza a metilációs mintát. Amikor azonban ez a metilációs minta megváltozik, potenciális változásokat válthat ki a fenotípusban, vagyis abban, hogy kik vagyunk.
Címkék:
öröklődés,
ikrek

Hozzászólások


Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Utónévtár névajánló

Inez

Eredet: spanyol
Jelentés: szent, tiszta, szemérmes, érintetlen, szűzies, tartózkodó

Leopárd

Eredet: ismeretlen
Jelentés: leopárd

Még nincs eldöntve? Utónévtárunkban több, mint 3087 nevet és jelentését, eredetét megtalálja!

tovább

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva