Baba

Nyáron kezdjük gyümölcsökkel!

Ha már elmúlt féléves a kisbaba, elkezdhetjük a szilárd ételek kóstolgatását.
2007. November 10.

Nyáron kezdjük gyümölcsökkel!

Kínálhatjuk zöldségekkel, gabonafélével vagy gyümölccsel, de nyáron nem esik nehezünkre a választás: a csábító gyümölcskínálat egyértelművé teszi, mivel fog elsőként megismerkedni a baba. Egyszerre csak egy új alapanyaggal kínáljuk, és csak kicsi mennyiségekkel. Legcélszerűbb, ha kezdetben csak néhány kávéskanálnyi friss gyümölcslevet adunk neki.

Ha üvegreszelőn reszeljük le az almát, könnyen a kanálba csorgathatunk egy kis levet a csőrén keresztül. Még erre a néhány korty zamatos lére sincs szüksége a csecsemőnek hat hónapos kora előtt. Lehetséges, hogy utána is fintorogni vagy öklendezni fog, de ez természetes és csupán átmeneti idegenkedés. Az erőltetéssel csak ártani lehet! Biztosan nem lesz semmi baja a kicsinek, ha csak néhány héttel később kap gyümölcsöt (vagy bármi mást).

Fontos, hogy mindig megfelelő állagú gyümölccsel kínáljuk. Az üveg almareszelővel egészen finom péppé dörzsölhetjük az almát, őszibarackot. Később már az is megteszi, ha csak villával nyomkodjuk szét a puha gyümölcsöt. A keményebb húsúaknál jó szolgálatot tesz a botmixer vagy az aprítógép. Egészen finom pépet készíthetünk ezek segítségével, de meglehetősen buborékos lesz a végeredmény. Keverjük meg néhányszor, és hagyjuk kicsit állni.

Bízzuk a gyerekre, mennyit eszik! Nem várhatjuk el tőle, hogy ötven vagy száz grammot egyen bármiből is, értelmetlen is volna méricskélni. Ha viszont ízlik neki, kaphat még ráadást. Alapszabály, hogy ne cukrozzuk a gyümölcspépeket, és ne kínáljunk olyan ételeket, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak! A savanykás ízűek sem szokták elriasztani a gyerekeket, ha nem szoktatták őket édesített ételekhez.

A nyers gyümölcspépek többsége percek alatt oxidálódik a tányérban, vagyis barnás színű lesz. Ez semmit sem von le értékéből, hét-nyolc hónapos kortól kezdve pár csepp citromlével ellensúlyozhatjuk ezt a folyamatot.

Mikor mit?

Nincsenek kőbe vésett szabályok a bevezetés sorrendjéről, ám annyi bizonyos, hogy korábban úgy tartották, a gyakran allergiát okozó ételekkel minél később kellene megismerkednie a kicsinek. A tudomány jelenlegi állása szerint nem érdemes sokat várni az allergének bevezetésével (glutén, mogyoró). Nálunk hagyományosan az alma, az őszibarack és a meggy kezdi a sort, ezeket már hat hónapos kortól adhatjuk. Kezdetnek pár napig egyszerre csak egyfélét adjunk. Aztán jöhetnek a már bevált gyümölcsökből az első keverékek.

Hét hónapos kortól következhet a banán, körte, narancs, citrom, paradicsom. Ha úgy látjuk, hogy a citrusfélék és paradicsom kicsípik a baba száját vagy popsiját, várjunk még egy-két hónapot. Nyolc-kilenc hónaposoknak jöhet a gesztenye, szilva, ringló, kajszibarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye.

Várjunk körülbelül másfél éves korig a kivivel, ribiszkével, szederrel, egressel, málnával, eperrel, ananásszal, mangóval.

A gyerek életkora szerint:

6 hónap: alma, őszibarack, meggy

7 hónap: banán, körte, narancs, gesztenye, citrom

8-9 hónap: szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye

18 hónap: kivi, ribiszke, feketeribiszke, szeder, egres, csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca, déligyümölcsök

Nyersen vagy párolva?

Valószínűleg könnyebben megemészti a kisbaba, ha főtt vagy párolt gyümölcspéppel kínáljuk. Az összes üveges gyümölcsös bébiétel főtt alapanyagból készül. Így viszont a vitamintartalom zöme kárba vész. Ha egy nagyon rosszul gyarapodó babánál fontos szempont, hogy mielőbb jól tudja hasznosítani az ételt, kínáljuk kezdetben párolt almával. A pelus tartalmából általában látszik, mennyire tudta megemészteni, amit kapott.

Ha idegenkedik a nyers gyümölcs ízétől, feles péppel is próbálkozhatunk, vagyis egy kevés nyers reszelt almát keverünk az almakompótpéphez. Bármelyik gyümölcsöt keverhetjük zöldségfélékkel is. Ebben az esetben általában célszerűbb a párolást választani.

Mélyhűtőben sem áll el a végtelenségig!

Néhány példa a gyümölcsök tárolási idejére, előkezelésére:

kajszibarack 8-12 hó, fél perces előfőzés, félbevágva

földieper 8-12 hó, megmosva

málna 8-12 hó, megmosva

ribiszke 8-12 hó, megmosva, leszárazva

Bébidesszert helyett friss gyümölcs

A csecsemőnek nincs szüksége nyalánkságokra, édességre, desszertre. Nem fosztjuk meg semmi lényegestől, ha nem kap üveges csokipudingot, bolti gyümölcsjoghurtot vagy édesített, párolt, készen kapható gyümölcspüréket. Útközben jól jöhet ez is, de még télen is adhatunk majdnem frisset, ha most jól feltöltjük megfelelően adagolt és előkészített gyümölccsel a mélyhűtőt. Jobb, ha természetes, natúr ízeket kedvel meg a baba

.

Egzotikus gyümölcsök

Bár elsősorban hazai gyümölcsök fogyasztását javasoljuk, a téli-tavaszi időszakot időnként változatossá tehetjük egzotikus alapanyagokkal is.

Licsi: Kis, szőrös, szőlőszemekre hasonlító gyümölcs. Héja, magja könnyen eltávolítható, a finom, édes gyümölcshús frissen fogyasztható.

Gránátalma: Alma nagyságú, kemény héjú gyümölcs. Ha kettévágjuk, úgy néz ki, mintha ribizliszemekkel lenne teletömve. Édes-savanykás, lédús belsejét kikanalazva fogyaszthatjuk. A magokkal nem érdemes babrálni, nyugodtan megehetjük őket.

Pomelo: Olyan, mint egy hatalmas, kissé lapos grapefruit, csakhogy egyáltalán nem kesernyés! Egy gyümölcsből akár két pohár finom gyümölcslét is nyerhetünk.

Papaya: Narancssárgás vagy barackrózsaszín, kemény héjú, körte alakú gyümölcs. Ha hosszában félbevágjuk, fekete magjait kikaparjuk, narancsszínű, barackízű húsa máris fogyasztható.

Mangó: Vörös, fényes héjú, szilva alakú gyümölcs. Hosszában vágjuk ketté, lapos magját könnyen el tudjuk távolítani. Sárgadinnyére emlékeztető ízű húsát kockára vágva tálalhatjuk.

Gyümölcsök a dobozban

Bárhova magunkkal vihetjük a jól zárható dobozkát, benne a friss, megtisztított, feldarabolt, fogyasztásra kész gyümölcsökkel. A kicsi élvezi, hogy önállóan tud enni belőle. Örömmel nyitja-csukja a dobozt, ki-be pakolja a gyümölcsdarabkákat, s közben próbálgatja, mire megy apró fogacskáival. Eleinte érdemes meghámozni a gyümölcsöt, bár sok kisbaba maga is boldogul ezzel a művelettel: addig dörzsölgeti ínyéhez az almaszeletet, amíg már csak a héj marad, azt pedig ügyesen kiköpi. A narancsgerezdeken pici lyukat rág, majd kiszívja a belsejét, s ugyanígy tesz a paradicsommal is.

Engedjük kísérletezni, de maradjunk mindig a közelben! Ha félrenyel, kotorjuk ki gyorsan szájából a maradványokat, és fejjel lefelé tartva ütögessük a hátát. Ilyesmi szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő.

Tipp: Készítsünk banánhajót! A hámozott banánt tányérra fektetjük. Az almából, körtéből kis darabokat szelünk, a mandaringerezdekből, cseresznyebefőttből “utasokat” teszünk rá. Kisvillára felszúrva lehet leeszegetni róla a gyümölcsöket.

Kapcsolódó cikkeink:

Nem kell erőltetni!

Csecsemő hozzátáplálása: a startvonalon 6 hónaposan

Babák hozzátáplálása: mikor a menta, mikor a tojás?

Hozzátáplálási kisokos – kérdések és válaszok

Forrás: Kismama magazin