babaszoba.hu


Nem akar enni!

A mama kedvéért?

  • Szerző: Sződy Judit pszichológus
  • 2011. június 7. |
  • Forrás: Kismama magazin

Összeszorított szájjal ül az etetőszékben, hunyorít, és elszántan maszatolja kanalával a főzeléket a tányéralátétre. A falatkákat módszeresen a kutya elé szórja. Neked meg égnek áll a hajad, mert ugyanezt a menüt egy hete még imádta.Ilyenkor szeretnél egy kijelzőt a gyereken, amiről megállapíthatnád, mi a csuda forog a fejében. Lehet, hogy nem éhes. Vagy egyszerűen nincs kedve enni, mert maszatolni sokkal jobb. Vagy éppen te vagy a kísérleti alanya, azt figyeli meg, hogy reagálsz erre a helyzetre... De az is lehet, hogy a nagyi ilyenkor lecseréli a főzeléket csokira? Hát, szépen vagyunk. Jönnek a jó tanácsok: ne erőltesd, majd éhes lesz! Vagy: addig nem állhat föl innen, amíg meg nem eszi. Aki ilyet mond, az nyilván nem látott még gyereket. Mert a "majd éhes lesz" változat nem úgy működik ám, hogy a gyerek békésen, partedlit lengetve jelzi, hogy készen áll a főzelékre. Hanem egyszerűen kiborul, kezelhetetlen lesz, és már azért nehéz megetetni. Az "addig nem állhat föl" verzióról meg kár is beszélni... Persze vannak fokozatok. Mondjuk, hogy nem simán "nem eszik", hanem csak egyfélét enne, reggel, délben, este. Virslit, rántott húst, sült krumplit, hogy a legnépszerűbbekről beszéljünk. Gyümölcsöt, zöldséget semmit. Ennyit az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásról. Pedig növésben van, és okosodik is, kellene az üzemanyag. Nem könnyű, de van néhány ötletünk.

Tippek a jó evéshez

- Először is próbálj meg higgadt és türelmes maradni! Persze nem könnyű, ha mindennap az asztalon és a kutya gyomrában végzi az összes gondosan elkészített fogás.
- Pár napig hadd egye a kedvencét, de utána próbálkozz olyasmivel, ami megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátást biztosít.
- Egyen együtt a család, így lehet, hogy megjön a kedve a kicsinek is.
- Ne kergesd a lakásban az étellel, ne etesd a tévé előtt, ez további étkezési problémákhoz vezethet.
- Ha még szopik, szoptasd meg, ahányszor kér. Az anyatej teljes értékű.
- Ha már nem szoptatsz, kínáld tejjel vagy gyerekitallal, ez segít, hogy biztosítsd számára a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot (vas, C- és D-vitamin) ebben a nehezebb időszakban is.
- Tejből, babatejből készíthetsz turmixot, vagy más tejes italt.
- A babatejet használhatod főtt ételek sűrítésére is, így gazdagabb fogásokat tálalhatsz a kis ellenállónak.

Olvass arról, hogy mennyi és milyen tejre van szüksége a babának.
Címkék:
hozzátáplálás,
evés,
csecsemő

Hozzászólások


Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Utónévtár névajánló

Rozvita

Eredet: német
Jelentés: erejéről híres

Valton

Eredet: óangol
Jelentés: városi lakos

Még nincs eldöntve? Utónévtárunkban több, mint 3087 nevet és jelentését, eredetét megtalálja!

tovább

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva