Baba

Junior ital, vagy tehéntej?

A baba fejlődésével egyenes arányban növekszik a tápanyagszükséglete is, melyet 10-12 hónapos kora körül már nem elégít ki az anyatej. Ekkora már elkezdődött a hozzátáplálás. De mit adhatok neki?
2014. Március 24.

A A baba fejlődésével egyenes arányban növekszik a tápanyagszükséglete is, melyet 10-12 hónapos kora körül már nem elégít ki az anyatej. Ekkora már elkezdődött a hozzátáplálás, és a kicsi egy új világba, az ízek kavalkádjába merülhet bele. Vajon mikor teszem a legjobbat? Mi a különbség a tehéntej és a junior tejital között? Miért nem javasolják a tehéntej fogyasztását három éves kor alatt? Milyen előnyökkel jár, ha junior tejitalt iszik a klasszikus tehéntej helyett a babám? Mindenre itt találod a választ!

Más az összetétele

Egy év telt el a születés óta, és a csecsemőből kisgyerek formálódott. Kisgyerek, aki már joghurtot, sajtot, kefirt is eszik, akinek a levesét már tejszínnel is behabarhatjuk. Mindenesetre szüksége van még továbbra is a napi fél liter tej alapú folyékony táplálékra, így nem mindegy, hogy ezt milyen formában kapja meg. Persze ihatna nyugodtan tehéntejet, a baj ezzel csak az, hogy ezt nem igazán neki “találták ki”. A tehéntejet a bociknak, azaz a szarvasmarha kicsinye számára alakította ki az anyatermészet. A junior tejitaloknak teljesen más az összetétele, mint a klasszikus tehéntejnek. A junior italok összetételét kifejezetten a tipegők igényeihez és szükségleteihez igazították, mind minőségben, mind tápanyagtartalomban, mind pedig az emészthetőséget illetően. Nem véletlenül hívják a junior tejitalokat, szülőhazájukban, Franciaországban “növekedési tejnek”. Összetételük azért speciális, mert vitamin és ásványi anyag tartalmukat kifejezetten a tipegő korosztály igényeire szabták , módosított fehérje és laktóz tartalmuk miatt pedig sokkal könnyebb emészthetőek, mint a tehéntej. A klasszikus tehéntej közel sem fedezi, még a napi vasszükséglet felét sem, az A C és D vitaminokról pedig már ne is beszéljünk. Ha teljes tejet iszik a kicsi, akkor túl nagy mennyiségű zsírt viszünk be a szervezetébe, és bármilyen is a tehéntej, laktózmentes, teljes, vagy zsírszegény, akkor is túl sok fehérjét tartalmaz, mely megterheli a veséket.

A junior tejitalok rendszeres, napi fogyasztása lehetővé teszi, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként napi két pohár junior itallal hozzájáruljunk a tipegők alapvető tápanyagszükségleteinek fedezéséhez, egészen három éves korig.

A vitaminokról és az ásványi anyagokról dióhéjban

A junior tejital bizonyos ásványi anyagok és vitaminok fontos forrása lehet, melyek közül fontos kiemelni a vasat és a cinket. Mindkettő jelentős szerepet tölt be az immunrendszer érési folyamatában, illetve működésének támogatásában. Összehasonlításképpen a legtöbb junior tejital hússzor több vasat tartalmaz, mint a klasszikus tehéntej. A vas elsősorban a vörösvértestek alapanyagát szolgáltatja, így az immunitás első lépcsőjét képezi. A junior tejitalok ásványi anyag tartalma jóval szélesebb skálán mozog, mint a tehéntejé. A teljesség igénye nélkül, tartalmaznak vasat, jódot, magnéziumot, és természetesen kalciumot is. Kalciumból nagyjából azonos mennyiséget tartalmaz 100 ml junior tejital, mint ugyanennyi tehéntej, viszont a D vitamin tartalma ez utóbbinak jóval kevesebb. Pedig a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez szükség van D-vitaminra. A napfény hatására az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vitamint, de a babákat, főleg az első években nem tanácsos napoztatni. A téli időszakban pedig a legtöbb felső légúti betegség oka az elégtelen D vitamin szint. A junior tejitalok rendszeres fogyasztásával feltölthetjük a kicsi D vitamin raktárait is.

Kényes fehérje egyensúly

A junior tejital jóval kevesebb tejfehérjét tartalmaz, mint a klasszikus tehéntej. Ez azért fontos, mert a baba veséje még igencsak érzékeny, és a nagy mennyiségű állati fehérje kiválasztása megterheli azt. Emlékezzünk, hogy a tipegők számára napi fél liter tej alapú folyékony táplálékot kell biztosítanunk. Ha ezt kizárólag tejtermékekből nyerjük, az a kicsi anyagcseréjét igencsak leterheli. Az pedig csak hab a tortán, hogy hosszú távon a fehérje ilyen mértékű bevitele növeli a későbbi évekre nézve az elhízás és súlyfelesleg kialakulásának a kockázatát is. A gyermekorvosok is a junior tejital mellett teszik le a voksukat, hiszen azok összetétele az 1-3 éves korosztály tápanyagszükségleteihez igazított a szakmai ajánlásnak megfelelően, gyártásuk szigorú élelmiszerbiztonsági kritériumok szerint történik, állandó minőséget és biztonságot képviselve.

A BEBA Pro Junior gyerekital, egyszerre biztosítja az immunrendszert természetes módon támogató A,C,D-vitamin, cink és vas forrást és a megfelelő fejlődéshez szükséges* napi fehérje bevitelt.

Mindezeken túl pedig, egyedülálló módon élőflórát (L. reuteri protectis) is tartalmaz, mely segíti a bélflóra egyensúlyban tartását. Így a kis tipegő biztos védelemmel indulhat a világ felfedezésére.

BEBA Pro Junior. Átfogó védelem a kis felfedezőknek.

*Napi 2 pohár (kb 2*270 ml)