Baba

Gyümölcsös receptek

A legtöbb baba rajong érte, mert édes és különlegesen finom! Nem csak egyszerű pépet, hanem innivalókat, húsos ételeket is készíthetsz a különféle gyümölcsökből.
2007. November 10.

Meggypép banánnal

Hozzávalók egy nagy adaghoz: egy kisebb banán, kétmaréknyi meggy

Magozzuk ki a meggyet. Mossuk meg a banánt alaposan, majd húzzuk le a héját. Botmixerrel vagy aprítógéppel turmixoljuk össze.

A maradék pépből nagyon finom ital vagy gyümölcsjoghurt készülhet, ne hagyjuk kárba veszni! Koktélgyártáshoz használatos shakerben összerázhatjuk egy kis tejjel vagy gabonatejjel, vagy forralt vízzel ötvenszázalékosra hígított almalével. A leghelyesebb, ha a baba szeme láttára fogyasztjuk el a finom italt, hadd lássa, mit hagyott ki! Ez jóval hatásosabb étvágycsináló, mint a hosszas könyörgés és unszolás.

Hét hónapos kortól

Sárgabarackpüré csirkehússal

Hozzávalók egy bébiadaghoz: 3-4 deka párolt vagy sült csirkehús, egy szem kajszibarack, egy kisebb alma

A húsfalatkát nyugodtan kiemelhetjük a családnak készített csirkeragulevesből vagy a sütőben egyben megsütött csirkéből. Mossuk meg gondosan az almát és a kajszit, az almát hámozzuk meg, majd vágjuk mindkét gyümölcsöt kisebb darabokra, és a főtt húsdarabbal együtt szórjuk az aprítógépbe. Készítsünk belőle finom pépet. Csak frissen fogyasztható!

A barackot és az almát meg is párolhatjuk hozzá, de finomabb és egészségesebb nyersen, s a sok C-vitamin társaságában a hús vastartalmát is könnyebben hasznosítja a gyerek szervezete.

Hét-nyolc hónapos kortól

Őszibarack sárgadinnyével

Hozzávalók egy bébiadaghoz: egy kisebb érett őszibarack, két vékony szelet sárgadinnye, egy evőkanál bio-, cukormentes kukoricapehely (www.biopont.com), pár csepp citromlé

Mossuk meg és hámozzuk meg a barackot, villával nyomkodjuk szét a húsát. A sárgadinnyével tegyük ugyanezt. Keverjük össze a kettőt, de a dinnyéből kis szigetet is építhetünk a tányér közepére. Néhány csepp citromlével megakadályozhatjuk a barack barnulását. Ha már szívesen eszik a kicsi valamivel darabosabb ételt is, ideális megoldást jelent a kukoricapehely. Áztassuk bele a gyümölcspépbe tíz perccel étkezés előtt, ennyi idő alatt szinte teljes megpuhul.

Ez ideális megoldás akkor is, ha szeretnénk kalóriadúsabbá tenni az ételét. Zabpelyhet is tehetünk bele, de annak hosszabb áztatásra van szüksége, hogy megpuhuljon.

Nyolc-kilenc hónapos kortól

Inkább kézzel szeretne enni!

Előfordul, hogy a gyerek egyáltalán nem lelkesedik a kanalazásért. Éppen a hat hónapos kornál tovább kizárólagosan szopó babáknál tapasztalhatjuk, hogy tíz-tizenegy hónaposan inkább magukhoz ragadnák a kezdeményezést. Kínáljuk őket tálcára rakott, puha gyümölcsdarabkákkal. Hamar megtanulják, hogy lehet kiszívni a narancsgerezd levét, hogy lehet kiszippantani a szőlőszem belsejét, miként reszelhetik le négy apró, de éles fogukon az almát, banánt.

Esetleg meg is mutathatjuk, hogyan kell csinálni, de minden baba magától is rájön. Ha darabosat eszik, maradjunk a közelében, hogy szükség esetén kikotorhassuk a szájából a túl nagyra sikeredett vagy félrenyelt darabokat.

A darabos gyümölcsöt egy ideig emésztetlenül látjuk viszont a pelusban. Emiatt nem kell aggódni, egy idő múlva megtanulja alaposabban megrágni, s akkor az emésztés is jobb hatásfokú lesz. Nyolc-kilenc hónapos kortól gabonából készült, édesítetlen rágcsálnivalót is kínálhatunk a gyümölcsök mellé. Kiválóan alkalmas erre a célra a buláta, a kölesgolyó vagy a búzából és amarantból készült tallér. Az sem baj, hogy öntevékenyen beáztatja a gyümölcspépbe, és úgy eszi meg.

Görögdinnye-golyócskák szőlővel

Hozzávalók: egy szelet görögdinnye, hat-hét szem mag nélküli szőlő

Magozzuk ki a dinnyét, majd vájókanállal kanyarítsunk belőle kis gömböket. Keverjük össze néhány szőlőszemmel, de az sem rossz megoldás, ha sárgadinnyegolyókkal egészítjük ki. A nagyobb szőlőszemeket félbevághatjuk és kimagozhatjuk, de az sem baj, ha maggal együtt nyeli le a gyerek. Ha idegenkedik tőle, inkább csak a levével kínáljuk.

A dinnyegolyócskák víztartalma igen magas, ezért kiváló szomjoltók. Mivel egészen puha a húsuk, még a teljesen fogatlan csecsemők is ügyesen szét tudják nyomni ínyükkel. A sárgadinnyét előbb magában adjuk, mert viszonylag gyakran okoz allergiát. Figyeljük meg, hogyan reagál rá a baba!

Nyolc-kilenc hónapos kortól

Őszibarackturmix(tejmentes)

Hozzávalók: 1 deci Natumi zabtej, egy érett, puha őszibarack vagy nektarin

Mossuk meg és hámozzuk meg a gyümölcsöt, majd turmixoljuk össze a hideg zabtejjel. Tartalmas, finom innivaló, akár főétkezésnek is elegendő egy kevésbé jó étvágyú, de szomjas gyerek esetében.

Kizárólag zabból, növényi olajból és vízből készül

Sárgadinnye-szeletkék

Hozzávalók: nagyon érett, puha húsú sárgadinnye

Mossuk meg alaposan a sárgadinnyét, majd vágjuk félbe, magozzuk ki, és vágjuk vékony szeletekre. Ezután vágjuk le a héját, így kínáljuk a kicsinek. Egyéves kor felett azt is megmutathatjuk, hogy rágcsálhatja ki a héjából.

Egyéves kor felett

Turmixok

9-12 hónapos kortól

– 1,5 dl natúr ivójoghurtot összeturmixolunk 0,5 dl frissen préselt répalével és két-három karikányi banánnal.

– 1 dl ivójoghurtot összeturmixolunk ugyanennyi frissen préselt narancslével, és néhány szem meggyel. Egyéves kor után kiskanálnyi mézet is tehetünk bele.

– 1,5 dl gyümölcsteát összeturmixolunk hét-nyolc karika banánnal és másfél evőkanálnyi almapürével.

– 1 dl mentateát összeturmixolunk egy érett őszibarackkal és pár csepp citromlével.

– 1 dl bodzateát összeturmixolunk hat-hét szem kimagozott meggyel és egy kisebb sárgabarackkal. (Készíthetjük fagyasztott meggyből és egy evőkanál baracklekvárból is.)

Túrókrémek

9-12 hónapos kortól

A krémek készítéséhez pasztőrözött tejből nyert félzsíros natúr tehéntúrót használjunk. A tízóraira való adaghoz elegendő 5 dkg. Ebbe keverjük a gyümölcspépet, vagy ha a gyerek nem édesszájú, akkor az apróra vágott snidlinget, petrezselymet. Ha túl sűrű, lazítsuk néhány kávéskanál natúr kefirrel vagy joghurttal. Kenyeret, kekszet, babapiskótát, kiflit ne adjunk hozzá, hiszen nem második reggeliről, csupán könnyű köztes étkezésről van szó, és szeretnénk, ha délben jó étvággyal ebédelne.

Ugyanilyen megfontolásból kerüljük a cukrozást, és a kifejezetten édességnek számító bolti gyümölcsjoghurtokat, túrókrémeket, habokat.

Kapcsolódó cikkeink:

Nyáron kezdjük gyümölcsökkel!

A gyümölcsöt, vagy a levét adjam?

Éltető víz, lédús gyümölcs

Gyümölcskoktél gyerekeknek

Forrás: HáziPatika.com