Baba

Az egyéves baba táplálása

Eljött az első szülinap! A baba már szinte mindent megehet, amit a többi családtag, a táplálékok fokozatos bevezetésére és az ételek jó minőségére azonban továbbra is ügyelnünk kell.
2007. November 10.

Kisgyerekek étlapja

Az egyik legnagyobb változás, hogy bátrabban kínálhatjuk a kicsit tojással, tejtermékekkel, sőt, már a színtejjel is próbálkozhatunk. A tej teljes értékű fehérjeforrás, a zsírban oldódó vitaminoknak is megfelelő tárháza, kalciumot, foszfort is jelentős mennyiségben tartalmaz. Egyéves kor után tehát a kisgyerek már azokat az ételféleségeket is fogyaszthatja a családi asztalról, amelyeket tejjel készítünk: ehet nyugodtan krumplipürét, gyümölcslevest, tejbekásákat is.>

Figyeljünk azonban a fokozatosságra! Ne adjunk rögtön egész pohárnyi tejet, hanem először csupán pár kanállal, s az adagot ne emeljük napi fél liter fölé. Egyes szakemberek ennél is szigorúbban, három deciben állapítják meg a napi adag felső határát. A korlátozásra azért van szükség, mert a tej meglehetősen laktató, ugyanakkor nem tartalmaz minden tápanyagféleségből megfelelő mennyiséget, a vas felszívódását pedig gátolhatja. Ha tehát sok tejet iszik a gyerek, jóllakik ugyan, de szervezete nem jut elegendő vashoz, élelmi rosthoz és C-vitaminhoz.

Tehéntejes hiedelmek

Egyéves kortól tehéntejet/tápszert kell adni a babának, mert az anyatej ilyenkor már gyenge.

– NEM! Az anyatej minősége nem romlik, akárhány éves legyen is a gyerek. A benne lévő anyagok felszívódása tökéletes, az ásványi anyagok (legfontosabb a vas és a kalcium), vitaminok, fehérjék, zsírok aránya még mindig ideális a gyerek számára. Az anyatejben lévő ellenanyagok kiegészítik az immunrendszer működését – ennek kétéves korig igen nagy jelentősége van. Ha a totyogó még bőven szopik, semmi szükség tehéntejre vagy tápszerre.

Az elválasztó tápszer jobb, mint a tehéntej, mert nem allergizál.

– NEM! Az elválasztó tápszer vagy a babatej éppen olyan idegen fehérjéket tartalmaz, mint a tehéntej – allergia szempontjából tehát ugyanúgy kell kezelnünk a két anyagot. Az elválasztó tápszer abban különbözik a tehéntejtől, hogy összetevőinek arányait valamennyire közelítik az anyatejéhez. Az összetevők azonban ugyanúgy tehéntől származnak, nem embertől.

Nem nőhet fel gyerek tejtermékek fogyasztása nélkül.

– DE! Nagyon sok gyerek nő fel tejtermékek nélkül, mivel kénytelen ilyen diétát folytatni. Egyre több családot érint a tejfehérje-allergia. Ennek megelőzése a kizárólagos szoptatás, vagyis az, hogy a csecsemő egy csepp tápszert sem kap életének első fél (lehetőleg egy) évében. Az allergia kialakulásának veszélyét tovább csökkenthetjük azzal, ha a szoptató anya is tartózkodik a tehéntej fogyasztásától. A szülők egészséges gyerek esetén is dönthetnek tejmentes étrend mellett, ebben az esetben viszont oda kell figyelni, hogy más forrásból fedezzék a szükséges kalcium- és foszformennyiséget.

A tehéntej egyéves kor után már nem okozhat problémát.

– OKOZHAT! A tehéntej bevezetésekor még az egy éven felüli babánál is figyelnünk kell, nem vált-e ki szervezetéből kellemetlen reakciókat. Az allergia bőrkiütésben, hasmenésben vagy elhúzódó felsőlégúti betegségben is megnyilvánulhat.

Az is lehetséges, hogy a gyerek nem a tejfehérjére érzékeny, hanem a benne levő laktóz (tejcukor) lebontásával vannak nehézségei. Átmeneti laktózérzékenység olyankor alakul ki, amikor a kicsi bélnyálkahártyájában termelődő laktózbontó enzim ideiglenesen nem, vagy kevésbé hatékonyan működik. A tünet: gyakori hasfájás, főleg evés után, puffadt has, hasmenés.

A szoptatott babák szophatnak továbbra is, hiszen az anyatej segíti a bél gyógyulását, a tehéntejet, tápszert azonban átmenetileg el kell hagyni az étrendből. Ha a panaszok súlyosak, a megfelelő enzim (galantase) gyógyszer formájában pótolható.

Minden napra egy tojás?

Egyéves kor után már teljes tojást is fogyaszthat a baba, de ezzel kezdetben ugyanúgy vigyáznunk kell, mint a tehéntejjel, hiszen nem ritka, hogy allergiás reakciókat okoz. Az sem tesz jót azonban, ha mindennap tojást kap a kisgyerek. Igaz, nagyon jó B12-vitaminforrás, sok fehérjét és értékes ásványi sókat tartalmaz, de koleszterintartalma magas. Tápértékét a főzés sem változtatja meg. Nyersen vagy félig nyersen ne adjunk a kisgyereknek, mert szalmonellafertőzést okozhat.

Így tehát a lágy tojás, a félig átsütött tükörtojás sem való neki. Semmi akadálya annak, hogy száraztésztát vagy tojást tartalmazó süteményt kapjon. Így egyébként is sokkal kisebb az egy adagra jutó tojásmennyiség, mint ha egy egész kemény tojást etetnénk meg vele reggelire.

Várjunk még vele!

Legalább fél évig ráér még az apró magvas gyümölcsök bevezetése! Előzzük meg így a csalánkiütést, és más allergiás panaszok megjelenését. Ne adjunk magokat (diót, mogyorót, mandulát), legfeljebb darált formában. Az allergiás problémák általában megelőzhetők, ha továbbra is szem előtt tartjuk, hogy az újdonságokat fokozatosan vezessük be, s először csak kis mennyiségeket kínáljunk a babának. Így biztosan kiderül, jól bírja-e az újdonságot.

Nem biztos, hogy helyesen járunk el, ha például az eperszezon kellős közepén megkínáljuk eperrel a babát, nehogy lemaradjon a finom ízről. Az eper valóban csodálatos, de az is tény, hogy gyakran vált ki allergiás reakciót, azon kívül a következő évben, majd egész életében is ehet gyümölcsöt a gyerek, nem marad le semmiről.

Továbbra sincs szükség csipszekre, sós és édes finomságokra, zsíros és erős fűszerekkel készített ételekre. Nem dicsőség, és nem is az életrevalóság bizonyítéka, ha a kis egyéves füstölt kolbászt eszik szalonnával, inkább szomorú, hogy kicsi korától kezdve egészségtelen ételekre szoktatják. Később persze ehet majd kolbászt is, ha éppen erre támad kedve, de nem helyes, ha az állati zsiradékok az étrend meghatározó elemeivé válnak.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Válogatós egyéves
  • Kis lépésekkel a nagyok asztalához
  • A 10-12 hónapos baba táplálása
  • Forrás: Kismama magazin