Baba

Mindig legyen otthon!

Milyen alapanyagokat, fűszereket tarts otthon, hogy mindig tudj valami egészséges, nem hizlaló ételt készíteni? És mi az, amiből nem érdemes otthon készleteket raktározni?
2013. Február 07.

Az, hogy miből főzöl, mit tartasz otthon, nem csak akkor érdekes, ha neked vagy családtagjaidnak súlyproblémája van. Az egészséges élelmiszer-kínálat akkor is kapóra jön, ha egyszerűen az a cél, hogy minőségi, magas hasznostápanyag-tartalmú ételek kerüljenek az asztalra, olyanok, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében, és erőt, életörömet adnak a mindennapi tennivalókhoz.

Készíts leltárt!

Kezdd alapos otthoni körjárattal, és térképezd fel az eddigi szokásaidat! Ha van kamrád, vagy élelmiszerek raktározására szolgáló szekrényed, nézz körül, mit tartasz benne! Az átlagos magyar háztartásban ilyesmiket: cukrot, vaníliás cukrot, lisztet, rizst, tésztát, leveskockát, paprikát, borsot, lekvárt, ecetet, ketchupot, majonézt, mustárt, olajat, krumplit, hagymát, fokhagymát, tejet, tejfölt, vajat. Esetleg még sózott földimogyorót, csipszet, kekszet, nápolyit, egy kis (?) édességet, némi italkészletet. És hányféle friss gyümölcsöt, zöldséget szoktál otthon tartani? Mit tartasz a hűtőben?

Persze háztartása válogatja, hogy pontosan miből és mennyi van raktáron, meg persze az élelmiszerre elkölthető havi összeg sem mellékes szempont. Ha a gyerek születéséig inkább csak ritkán ettetek, főztetek otthon, akkor még hátravan a magad rendszerének kialakítása. Ha pedig volt/van már rendszer, és az valami olyasmi, amit itt fentebb felsoroltam, akkor egy-két tételt érdemes törölni róla, illetve mással helyettesíteni.

Például:

– Nem érdemes cukrot, édesítőszert, színezéket, aromát, ízfokozót, állományjavítót tartalmazó ételeket tartani otthon – vagyis cukrot sem, édesítőszert sem. Ha ezeket máris kiselejtezed, könnyen lehet, hogy a fél kamra üresen fog tátongani. Mert sajnos tény, hogy nehéz cukormentes lekvárt, mustárt, lecsókonzervet vagy édesítőszer, illetve cukor nélkül készült céklasalátát találni a boltok polcain. Pedig a cékla saját cukortartalmára igazán nem lehet panasz!

– Ne tarts otthon fehér lisztet, fehér rizst, fehér lisztből készült tésztát, hanem ezek teljes kiőrlésű változatait, illetve barna rizst. A barna rizs mellett tarts otthon más gabonaféléket is: kölest, hajdinát, árpát, zabot, illetve zabpelyhet.

S mindezt miért is? Amit nem tartasz otthon, annak könnyű eltekinteni a használatától. Ami kéznél van, az előbb-utóbb a hasunkban végzi.

Mi legyen otthon?

Bizonyos szempontból sokkal több, más szempontból kevesebb. De elég lesz ugyanannyi hely, mint eddig, csak mást tegyél oda! A babaszoba.hu fogyókúrájának menüsoraihoz tartozik bevásárlólista is, amelynek része egy további lista az otthon tartandó alapélelmiszerekről és fűszerekről. Amint látod, elég sokféle fűszer szerepel rajta. Ez korántsem véletlen, és nem csak azért van így, mert a menüsorok alkotója megszállott fűszerfüggő, hanem a következő okokból:

  • a legegyszerűbb, nem túl változatos, olcsó alapanyagot is nagyon változatosan készítheted el más-más fűszerezéssel
  • a fűszerek csodálatos ízekkel gazdagítják az alapanyagokat, így elfogyasztásuk is egészen összetett élmény: sokszor a szemnek, az orrnak és az ízlelőbimbóknak is adnak.
  • Szemben az egyen-fűszerkeverékekkel, ízfokozókkal, amelyek mindent egyforma ízűvé varázsolnak, és egyetlen céljuk az, hogy még többet és még többet akarj enni belőlük. Aki hozzászokik az ízfokozókhoz, egy idő múlva nem fogja érzékelni a karfiol, a zeller vagy akár a sörreteklevél finom, természetes, szelíd aromáját.

    A hozzávalók alaplistája

    Most pedig álljon itt az alapkészletlista, kiegészítve egy-két megjegyzéssel. Persze nem létfontosságú, hogy mindig minden egyes tételből legyen otthon, például friss dolgokból nyilván csak annyi, amennyit fogyasztásig romlás nélkül tudsz tárolni. De mivel például cél, hogy naponta és felnőttenként elfogyjon majdnem egy kiló nyers gyümölcs és zöldség, ez nem is kis mennyiségeket jelent. Gondoskodj jó tárolóalkalmatosságokról: különböző méretű, jól zárható műanyag dobozok vagy üvegek, zacskók, és nem árt egy nagy hűtő, sok zöldség tárolására alkalmas rekeszekkel.

    Mindig legyen otthon!

    Jó minőségű ecet, például almaecet, balzsamecet, borecet, cukormentes szójaszósz (ezt legtöbbször light felirattal találod meg a bioboltok vagy fűszerüzletek polcain), olívaolaj, más jó minőségű növényi olaj salátákhoz, nyers felhasználáshoz, kókuszzsír vagy étolaj sütéshez, szárított élesztő, sörélesztőpehely (kiváló ízesítő salátadresszingekbe, pástétomokba, remek B-vitamin-forrás), tengeri só, tojás.

    Gyümölcsök

    Egyben az édesség helyettesítésére is valók, sütemény-alapanyagnak használhatók, rendszeres, napi többszöri fogyasztásuk ajánlatos a megfelelő vitaminellátottság érdekében is. Télen nyugodtan tarthatsz és használhatsz fagyasztott gyümölcsöket. Ha szokott lenni saját termés, tegyél el minél többet a fagyasztóba, hogy télen is elő tudd venni: citrom, friss idénygyümölcs (télen narancs, kivi, grépfrút, pomeló, mandarin), alma, körte, mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, avokádó, birs, málna, ribizli, szeder, áfonya.

    Zöldségek: fokhagyma, hagyma, karalábé, lencse, bab, sárgaborsó, csicseriborsó, retek, sárgarépa, fehérrépa, cékla, zeller, savanyú káposzta, mirelit zöldségek vagy friss zöldségek idény szerint: borsó, bab, karfiol, brokkoli, póré, pasztinák, kelkáposzta, kínai kel, sütőtök, spenót, sóska, padlizsán, cukkini, uborka, salátafélék, paradicsom, paprika és így tovább.

    Tejtermékek

    Nem feltétlenül szükséges, ha orvosi ok, például allergia, inzulinrezisztencia szól ellene, nyugodtan mellőzheted, vagy maradhatsz a laktózmenteseknél: zsírszegény túró, krémtúró vagy cottage cheese, natúr joghurt, jó minőségű sajtok.

    Gabonafélék:

    Zabkorpa, zabpehely, teljes kiőrlésű lisztfélék, barna rizs, köles, hajdina,puffasztott barnarizskenyér, ropikenyér (például Abonett vagy Wasa), teljes kiőrlésű barna kenyér.

    Fűszerek:

    Őrölt bors, őrölt fahéj, őrölt kardamommag, őrölt koriander, őrölt kömény, őrölt római kömény, őrölt szerecsendió, provence-i fűszerkeverék, friss vagy szárított gyömbér.

    Friss zöldfűszerek aszerint, hogy mi kapható, vagy mi terem meg éppen: snidling, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, zsálya, petrezselyem, zeller, menta, koriander, majoránna.

    A Megújulás szülés után című könyvből mindent megtudhatsz, ami egy kisgyerekes családban az életmódváltáshoz és a táplálkozási szokások egészségesebbé alakításához szükséges. Sok, színes ételfotóval illusztrált receptet is tartalmaz!