babaszoba.hu


Hol jobb a babának, bölcsőben vagy kiságyban?

  • 2012. március 8. |
  • Forrás: babaszoba.hu

Utánajártunk, hogy vajon ötlet-e bölcsőbe tenni a kisbabát.

Számos tudományos kutatás megerősíti, hogy az egyensúlyszerv ingerlése kedvező hatással van a központi idegrendszerre, így az agyi érést elősegítve minden érzékszerv fejlődésére és a korai mozgásfejlődésre is. Az egyensúlyi rendszernek alapvető szerepe van az éntudat kialakulásában is. Segíti a spontán mozgások tudatossá válását, vagyis beindítja a tanulási folyamatot. Ezek a feltételek a lengőbölcsőben fekvő babánál adottak: saját mozdulatai hozzák mozgásba a bölcsőt, és ez a ringás a magzati létre emlékezteti őt. Megnyugtatja és serkenti egyúttal.

Fontos kiemelni, hogy ezt a fajta rugalmas lengést az ívelt talpon álló bölcső nem biztosítja. Míg az első hónapokban egy kis ringó fészek körülöleltsége megnyugtatja a babát, a negyedik-ötödik hónaptól kezdve a már forgolódó babának ennél tágasabb helyre van szüksége - tájékoztat dr. Kincses Anita gyerekorvos.

  
 

Első hónapban felfüggesztett bölcső, később kiságy

 
Címkék:
ringatás,
alvás

Hozzászólások


Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Csevegő téma-ajánló

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva