babaszoba.hu


Átállítottad már az órát?

  • Szerző: W. Ungváry Renáta
  • 2011. október 30. |
  • Forrás: babaszoba.hu

És a kisbabák belső óráját ki állítja át? Mi tovább alhatunk, de az aprólékok kukorékolnak. Tippjeink, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átmenet.


Ha szabályszerűen jártál el, 30-án hajnali háromkor kellett kettőre visszaállítanod az órát. Az okostelefonok és számítógépek maguktól is átállnak a téli időszámításra. A felnőttek belső órája pedig egy órányi különbségtől nem szokott különösebben megzavarodni. Egy órányi ajándék alvás! Ennek mindenki örül, aki meg nem, az futhat egy órával többet pirkadatkor. A kicsik belső órája azonban rendszerint lassabban reagál a változásra. Ő továbbra is akkor kel, amikor kialudta magát, és jó esetben akkor alszik el, amikor elálmosodik. Ugyanakkor a család napirendjének a szokásos munkaidőhöz, iskolakezdéshez kell alkalmazkodnia. Vagyis az álomszuszék kisbabát ébresztened kell a tesók miatt, a hajnalban kukorékoló picik pedig megzavarják a békés ajándék szendergést.

Így vedd rá, hogy tovább aludjon
vagy legalább csendben játszogasson:
- szoptasd meg az ágyban, csendben, villanykapcsolás nélkül, hátha visszaalszik.
- engedd meg, hogy közétek feküdjön, és monddd azt, hogy még éjszaka van.
- készíts oda néhány izgalmas játkot, mesekönyvet, hogy nézegethesse.
- egyezzetek meg valami jut is, marad is megoldásban. Próbálj tovább szenderegni, ameddig lehet, és minden nap tartson kicsit tovább ez az időszak. Ebben idővel a kinti sötétség is segítségedre lesz.

Így segíts, hogy később fekhessen le
A baba továbbra is akkor fog kidőlni, amikor szokott, vagyis most, az óraátállítás után egy órával hamarabb a kelleténél. Ha most korábban lefekteted, reggel jó eséllyel még korábban fog kukorékolni. Éppen ezért a lefektetés időpontja talán még kritikusabb kérdés.
- Próbálkozhatsz azzal, hogy minden nap negyed órával később fekteted le, egészen addig, míg utoléritek az órát.
- Amikor már kezd nagyon álmos lenni a baba, bedobhatsz még valami közepesen izgalmas játékot, ez talán felélénkíti annyira, hogy legalább háromnegyed órát nyerj. Arra azért vigyázz, hogy ne fáraszd ki túlságosan, mert az neki sem jó.

Azt is megteheted, hogy nem foglalkozol az egésszel, és hagyod, hogy alakuljon a magától. Így is előbb-utóbb beáll az újabb rendszer. Azt a plusz óra alvást meg pótold valamikor suttyomban, amikor más vigyáz a gyerekre.
Címkék:
téli időszámítás,
óraátállítás,
napirend módosítása

Hozzászólások


Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Utónévtár névajánló

Rozvita

Eredet: német
Jelentés: erejéről híres

Valton

Eredet: óangol
Jelentés: városi lakos

Még nincs eldöntve? Utónévtárunkban több, mint 3087 nevet és jelentését, eredetét megtalálja!

tovább

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva