Baba

Vajon jól lát a kisbabám?

A látás fejlődése megfigyelhető! Felsoroljuk, mikor, milyen jelekből láthatod, hogy minden rendben van-e, illetve mikor kell orvoshoz fordulni.
2011. November 13.

Kérdés: Kisgyerekkoromtól szemüveges vagyok. Honnan tudhatom, hogy kisbabám jól lát-e?

Az újszülött fényre, mozgásra reagál. Ha föléje hajol a szülő, a néhány napos csecsemő még a szem, orr, száj mozgását is képes utánozni egy reflexmozdulattal: ha kinyitjuk a szánkat, ő is kinyitja. A fogó- és járóreflexhez hasonlóan ez is még több hétig kimutatható. Ezzel tulajdonképpen látható, hogy a baba szeme érzékel, és az agy viszontválasza is megvan. A pupilla fényre szűkül, és a csecsemő rövid időre már összpontosítani is képes egy-egy pontra. Ha nem teszi, érdemes gyermekszemészeti szűrésre vinni.

A hathetes csecsemő már határozottan követi szemével a mozgó a tárgyakat. Különösen a vörös, narancssárga színek és a csillámló tárgyak keltik fel az érdeklődését.

A három-négy hónapos csecsemő már megismeri környezetét, szüleit, eltekint három-négy méterre is.

A hat-nyolc hónapos csecsemő pedig a mélységet is észleli, kialakul a kétszemes együttlátás, vagyis a baba már sztereóban lát. Az ilyen kis csecsemők már jól vizsgálhatók.

Bármilyen furcsaságot veszel észre a szemén, például a pupilla területe nem egyenletesen fekete, vagy a szivárványhártya nem szabályos, vagy a szemek állása nem párhuzamos, akkor jobban teszed, ha szemorvoshoz viszed.

Kancsalság gyanúja esetén is érdemes mielőbb szemorvoshoz menni, hogy kiderüljön, mi okozza a csecsemőkori vagy veleszületett kancsalságot, és ugyanígy akkor is, ha akármilyen örökletes szembetegség, egyéb látáshiba fordult elő a családban – javasolja dr. Sényi Katalin gyermekszemész főorvos.

Ezek is érdekelhetnek:

  • A szem felépítése és működése
  • Mire utalhat a szempillák összeragadása?
  • Vedd észre a látáshibát!
  • Forrás: Kismama magazin