Baba

Összeragadt szempillák

A könnymirigy folyamatosan termeli a könnyet, ez mossa, nedvesíti a szemet minden pillantásnál, majd egy kis csatornán keresztül az orrba távozik a folyadék.
2007. Szeptember 08.

Ez a járat rendszerint még születés előtt kinyílik, de az sem ritka, hogy csak néhány hét, hónap elteltével kerül erre sor. Ha azt tapasztaljuk, hogy a csecsemő szeme mindig könnyes, illetve alvás után fehéres váladékot látunk a szemhéjak szélén, esetleg ettől össze is ragadnak a pillák, könnycsatorna-szűkületre gyanakodhatunk. A sárgás váladék, különösen, ha piros a baba szeme, inkább kötőhártya-gyulladásra utal. A kettő együtt is előfordulhat, ilyenkor az átjárhatatlan könnycsatorna felülfertőződik.

A csatorna megnyílását igen óvatos masszírozással is elősegíthetjük. Simítsuk végig ujjbeggyel gyengéden a belső szemzug és az orrnyereg közötti területet. Az összeragadt szemhéjakat felforralt és langyosra hűtött vízbe mártott gézlappal mosogassuk le. A két szemhez külön-külön törlőt használjunk, és ne mártsuk vissza a vízbe törlés után – így megelőzhetjük, hogy egy esetleges fertőzés egyik szemről a másikra terjedjen. Ha a könnycsatorna néhány hónap alatt sem válik átjárhatóvá, a gyermekszemész egyszerű beavatkozással átmossa a járatot.

Összeragadt szempillák

Forrás: Kismama magazin