Baba

Nyári betegség

Nyáron cseppet sem ritka, hogy a családon végigsöpör a gyomorrontás, vagy egy olyan nyári vírus okoz kellemetlenséget, amely egy-két napra mindenkit ágyba kényszerít.
2011. Június 28.

Érzékeny jelzőműszer a gyomor! Már rövid idővel a romlott, vegyi anyaggal szennyezett gyümölcs, zöldség vagy egyéb étel elfogyasztása után határozottan érzed: ezt nem kellett volna megenni! Az idegesség, izgalom is könnyen a gyomrodra mehet, és akkor is bélműködési problémákat okozhat, ha az étel, amit ettél, amúgy kifogástalan volt. Az emberek többsége szerencsére hamar túlesik ezeken a betegségeken, de gyorsíthatod a gyógyulást néhány trükkel:

– Igyál édeskömény-kamilla teát minél nagyobb mennyiségben, hogy pótold az elveszített folyadékot, és segítsd az irritált gyomor és bélfal gyógyulását.

– Amíg nincs étvágyad, ne erőltesd az evést, ha viszont megkívánsz valamit, egyél belőle bátran egy keveset. A szervezeted jelezni fogja, mire van szükséged, és mikor elég.

– Segítheti és gyorsíthatja a gyógyulást az aktívszén-kapszula is, amely megköti és hatástalanítja a gyomor-bél rendszerbe kerülő mérgező anyagokat. Gyerekek hároméves kortól kaphatják, és óriási előnye, hogy nem szívódik fel, csupán végighalad a tápcsatornán, és így végzi el áldásos takarító tevékenységét. Így akkor is szedheted, ha babát vársz vagy szoptatsz. Kicsiknek vízben vagy gyümölcslében elkeverve is beadhatod a hatóanyagot.

Így előzd meg a bajt

Nagy melegben ne tárold sokáig az ételt, elkészítés után hűtsd le hideg vízben, és tedd azonnal hűtőbe.

Mindent nagyon gondosan meg kell mosni, szükség esetén szivaccsal ledörzsölni.

Igyekezz megbízható helyről gyümölcsöt, zöldséget vásárolni.

Ha kerti partira, lagziba vagytok hivatalosak, ne egyetek a hosszasan kint, nagy melegben tárolt krémes süteményekből, fasírtokból és majonézes salátákból, mert leggyakrabban ezek okoznak tömeges ételmérgezést. A kicsiket inkább frissen felbontott bébiétellel kínáld. Ha ti rendeztek ilyet, készíts inkább másfajta, kevéssé romlékony ételeket. Ne igyatok olyan források, közkutak vizéből, amelyek vízminőségéről nincsenek információitok.

Forrás: Kismama magazin