Baba

Nem hízik a kicsi!

Már a nátha is kellemetlenséggel jár, a fülfájás, a láz, a hasmenés, esetleg a komolyabb betegség pedig igencsak megviseli, és a kiadós szopásban is akadályozhatja a csecsemőt.
2007. Szeptember 08.

Amíg beteg, valószínűleg kevesebbet, de esetleg gyakrabban szopik. Előfordulhat, hogy a súlya nem változik, vagy csökken. Súlyosabb betegség, például húgyúti fertőzés, középfülgyulladás esetében megtörténhet, hogy még hetekkel a gyógyulás után is csak lassacskán indul meg a súlyfejlődés. Ha nem viselte meg nagyon a betegség, várható, hogy ugrásszerűen behozza a lemaradást gyógyulás után.

Türelmesen kínálgassuk az étvágytalan babát, de azért semmiképp se cukrozzuk meg az ételét, hogy megegye, erőltetni pedig semmiképp sem szabad. A beteg kisbaba sokszor ösztönösen visszatér a kizárólagos szopáshoz akkor is, ha már kapott szilárd ételeket. Ez sokkal jobb megoldás, mint tápszert beleerőltetni a súlyfejlődés elmaradása miatt. Nyugodjunk meg, ha csak keveset is, de gyarapodik hetente. Minél komolyabb betegségen esett át, annál több időt kell adnunk neki erőnlétének, étvágyának és fejlődési ütemének visszaszerzésére.

Ezek is érdekelhetnek

  • Mi befolyásolja a szoptatás sikerét?
  • Mit szeretne a csecsemő?
  • Mit kell tudni az ételallergiáról?
  • Forrás: Kismama magazin