babaszoba.hu


Miért sír annyit a kisbabám?

  • 2012. június 13. |
  • Forrás: babaszoba.hu

Az első hetekben minden kisbaba sokat sír. De vajon mikor lesz a sokból túl sok? Mikor kell komolyabban foglalkozni a bömböléssel?

Készíts ún. sírástükröt, hogy jobban kiismerd magad a kisbabán. Jegyezd fel néhány napon keresztül, mennyit és mikor sír pontosan, mikor és mitől nyugodott meg. A sírás a baba első kommunikációja, ezzel mondja el, hogy éhes, melege van, fázik, nyomják a szelek a hasát, a magzatkori védettség hiányzik neki, vagy egyszerűen csak fáradt a sok ingertől, mégsem tud elaludni. Néhány hét múlva már meg tudod különböztetni a sírás okát, és egyre jobban eltalálod, hogy segíthetsz rajta. Fel fog tűnni, ha szokatlan módon sír, és ebből hamar felismered, ha esetleg beteg.

* Természetes, hogy étkezések előtt sír, így jelzi éhségét. Ez akár kétóránként is előfordulhat, az első hónapokban éjszaka is. Ha mohón szopik, és utána megnyugszik, nyilván éhes volt.

* Lehet, hogy nem evett eleget, de a lenyelt levegő megtöltötte a gyomrát, ilyenkor szopás után megnyugszik ugyan, de hamarosan nyűglődni kezd. Emeld fel, hogy büfizhessen, és szoptasd még kicsit, hogy valóban megteljen a pocija.

* Jellegzetes a délutáni, esti nyugtalanság. A szakértők sem adnak egyértelmű választ ennek okára. Tapasztald ki, nálatok mi válik be: babakocsizás, meleg fürdő, takaróba tekerés, éneklés vagy egyéb. A sok inger azonban biztosan ront a helyzeten, egy-egy alkalommal egyfélével próbálkozz. Ha úgy tűnik, a kisbaba elalvás előtt így engedi ki a feszültséget, és álomba sírja magát, ne avatkozz bele ebbe a folyamatba semmilyen felélénkítő, elterelő akcióval.

* Ha mégsem igazodsz ki a babán, kérj tanácsot a gyermekorvostól. Neki is hasznos a sírástükör, ennek alapján összevetheti a sírás mennyiségét és a fejlődés ütemét. Rendszerint a sokat síró babák is jól fejlődnek, ez megnyugtathat. Lehet, hogy nagyobb korában pedig sokat beszél majd?
Címkék:
gyerekorvos,
csecsemősírás,
sírástükör

Hozzászólások


Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s
Médiatár főoldal
videó

Az ugrálás okosabbá tesz

Az ugrálás okosabbá tesz

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva