Baba

Miért sír annyit a kisbabám?

Az első hetekben minden kisbaba sokat sír. De vajon mikor lesz a sokból túl sok? Mikor kell komolyabban foglalkozni a bömböléssel?
2012. Június 13.

Készíts ún. sírástükröt, hogy jobban kiismerd a kisbabát. Jegyezd fel néhány napon keresztül, mennyit és mikor sír pontosan, mikor és mitől nyugodott meg.

A sírás a baba első kommunikációja, ezzel mondja el, hogy éhes, melege van, fázik, nyomják a szelek a hasát, a magzatkori védettség hiányzik neki, vagy egyszerűen csak fáradt a sok ingertől, mégsem tud elaludni.

Néhány hét múlva már meg tudod különböztetni a sírás okát, és egyre jobban eltalálod, hogy segíthetsz rajta. Fel fog tűnni, ha szokatlan módon sír, és ebből hamar felismered, ha esetleg beteg.

Gyakran nehéz kitalálni a sírás okát

Éhség miatti sírás

Természetes, hogy étkezések előtt sír, így jelzi éhségét. Ez akár kétóránként is előfordulhat, az első hónapokban éjszaka is. Ha mohón szopik, és utána megnyugszik, nyilván éhes volt.

Lehet, hogy nem evett eleget, de a lenyelt levegő megtöltötte a gyomrát, ilyenkor szopás után megnyugszik ugyan, de hamarosan nyűglődni kezd. Emeld fel, hogy büfizhessen, és szoptasd még kicsit, hogy valóban megteljen a pocija.

Délutáni, esti babasírás

Jellegzetes a délutáni, esti nyugtalanság. A szakértők sem adnak egyértelmű választ ennek okára. Tapasztald ki, nálatok mi válik be: babakocsizás, meleg fürdő, takaróba tekerés, éneklés vagy egyéb. A sok inger azonban biztosan ront a helyzeten, egy-egy alkalommal egyfélével próbálkozz. Ha úgy tűnik, a kisbaba elalvás előtt így engedi ki a feszültséget, és álomba sírja magát, ne avatkozz bele ebbe a folyamatba semmilyen felélénkítő, elterelő akcióval.

Ha végképp tanácstalan vagy, miért sír a baba, fordulj orvoshoz

Ha mégsem igazodsz ki a babán, kérj tanácsot a gyermekorvostól. Neki is hasznos a sírástükör, ennek alapján összevetheti a sírás mennyiségét és a fejlődés ütemét. Rendszerint a sokat síró babák is jól fejlődnek, ez megnyugtathat. Lehet, hogy nagyobb korában pedig sokat beszél majd?

Kapcsolódó cikkeink: