Baba

Miből látszik, hogy beteg a baba?

A betegség első jelei közé tartozhat éppúgy, mint az ellenkezője: a szokásosnál gyakoribb ébredés, nyughatatlanság, álmatlanság. Ha más jelet nem tapasztalunk, nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani ennek.
2008. Február 05.

Nem feltétlenül utal betegségre, ha a baba kitartóan sír. Akkor forduljunk orvoshoz, ha más, betegségre utaló tünetet is tapasztalunk. A gyerekorvos akkor sem haragszik, ha “csak” azért keressük fel, mert aggódunk, és nem értjük a sírás okát.

Láz

Egyértelműen azt jelzi, hogy a szervezet kórokozókkal küzd. Enyhe hőemelkedés azonban élénkebb hancúrozás, meleg fürdő után is jelentkezhet. Fél óra pihenés után mérjünk újra lázat.

Köhögés, orrfolyás

Csecsemőkorban nagyon hamar komolyabb gyulladáshoz vezethet az enyhébb felső légúti hurut is. Nyűgösség jelezheti, hogy a kisbaba nem érzi jól magát, arc-, homlokürege váladékkal telt meg.

Nyugtalan alvás

Mély álmából ébresztheti fel a fájdalom a kicsit középfülgyulladás esetén. Élesen, vigasztalhatatlanul sír, füle felé kapdos, kétségbeesetten kapálózik. Általában nátha előzi meg a középfülgyulladást.

Széklet

Feltétlenül vigyük orvoshoz a babát, ha széklete fekete vagy véres. A habos, nyálkás, híg széklet általában vírusos gyomorhurut jele, és pár nap alatt magától gyógyul. A folyadékpótlás a legfontosabb!

Hányás

Ha csak egyszer fordul elő, és a baba utána vidáman játszik tovább, nem kell aggódnunk. Ha viszont ismétlődik vagy egyéb tüneteket is tapasztalunk, ne késlekedjünk orvoshoz menni!

Ezek is hasznosak lesznek:

  • A betegségnek is van értelme
  • Mire Jancsi meggyógyul, Juliska beteg lesz?
  • Ha piros a popsi
  • Fülbajok
  • Forrás: Kismama magazin