Baba

Lázcsillapítás: gyógyszerrel vagy más módon?

Sokféle lázcsillapító kapható, de vajon egyformán hatékonyak? És mit várhatunk a hagyományos módszerektől?
2011. Február 23.

A paracetamol- és acetaminofen-tartalmú lázcsillapító szerek rendkívül népszerűek a kisgyermekes szülők körében, amikor lázcsillapításra van szükség. Az ibuprofennel és a fizikális módszerekkel (hűtéssel) együtt ezek is a tünetek enyhítésére és a lázgörcs megelőzésére szolgálnak. A paracetamol hatékonyságáról azonban megoszlanak a vélemények.

Martin Meremikwu és Angela Oyo-Ita nigériai kutatók annak jártak utána, milyen hatással van a paracetamol a gyermekeknél a láz megszűnésének idejére, a lázgörcsök megjelenésére és egyéb, a lázzal járó tünetek enyhülésére. Az elemzés a Cochrane Database of Systematic Reviews idei 2. számában olvasható. A kutatók összesen 12 tanulmányt tekintettek át, amelyekben a paracetamol lázcsillapító hatását a placebóhoz, illetve a fizikális módszerekhez (például a hűtőfürdőhöz, a prizniceléshez vagy a borogatáshoz) viszonyítva vizsgálták a láz megszűnésének ideje, illetve a lázgörcsök szempontjából. Nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy a gyógyszer befolyásolta volna a lázgörcsök kockázatát, továbbá az is kiderült, hogy a paracetamol és a priznic hatása a kezelés utáni második órában nem különbözött jelentősen. Súlyos mellékhatásokról nem számoltak be egyik csoportban sem, az enyhe és középsúlyos mellékhatások egyforma gyakorisággal, ugyanolyan ritkán fordultak elő a paracetamollal és a placebóval, illetve fizikális módszerekkel kezelt gyerekek között. A kutatók szerint kevés olyan vizsgálat létezik, amely közvetlenül hasonlítja össze a paracetamol és a placebo, illetve a fizikális módszerek lázcsillapító hatását, és kevés adat áll rendelkezésre a mellékhatásokról is. A további kutatások során azt érdemes vizsgálni, hogy mennyi idő alatt jelentkezett a lázcsillapító hatás, és hogyan befolyásolta a lázgörcs gyakoriságát, mert így lehetne összehasonlítani a különböző szerek és módszerek hatékonyságát.

Babaszoba: A lázzal kapcsolatban fontos leszögezni, hogy nem maga a láz a leküzdendő, hiszen csupán tünetről, a szervezet védekező reakciójának részéről van szó, amelynek magától is csökkenni kezd a hőfoka. Sokszor azonban olyan rossz közérzettel és fájdalommal jár, hogy emiatt mégis szükségessé válik valamilyen lázcsillapító módszer alkalmazása, szerencsére ezekből nincs is hiány. Eltérőek az álláspontok arról, hogy milyen magas lázat célszerű gyógyszerrel csillapítani, és a fizikális módszerek is különböznek aszerint, hogy melegítik (segítik a szervezet lázreakcióját) vagy hűtik a testet. Ezért saját gyereked esetében választott házi gyermekorvosod véleményét és javaslatait vedd figyelembe! Közben figyeld meg alaposan a gyereket, hogyan reagál a lázra, és ezekre a tapasztalatokra a későbbiekben már támaszkodhatsz.Figyelem! Hat hónaposnál fiatalabb csecsemő láza esetén érdemes minél előbb orvoshoz fordulni.

Forrás: Cochrane adatbázis

Forrás: Medipress