Baba

Homeopátia – Minden, amit tudni kell róla

A homeopátiás gyógyszerekről ma sem tudjuk pontosan, hogyan hatnak, ám szinte minden olyan esetben esélyt adnak a gyógyulásra, amikor a szervezetben még nem játszódtak le visszafordíthatatlan anatómiai változások.
2007. Szeptember 08.

Így kezdődött

Samuel Hahnemann német orvos és gyógyszerész 1796-ban tette közzé a homeopátiával kapcsolatos megfigyeléseit. A gyógymód legfontosabb alapelve a hasonlósági szabály, ennek alapján keresik meg azt a szert, amely meggyógyítja a beteget. Ebből ered az eredeti magyar elnevezés is: hasonszenvi gyógymód.

Világszerte az alapellátásban dolgozó orvosok harminc-hatvan százaléka ajánl betegeinek homeopátiás gyógyszereket. Ezek nálunk is szabályosan törzskönyvezett, recept nélkül beszerezhető készítmények. Speciális, természetes alapanyagból előállított (növényi, állati és ásványi eredetű) gyógyszerekről van szó, melyeket különleges, csak a homeopátiás gyógyszergyártásban alkalmazott módszerekkel, szakaszos hígítással és dinamizálással készítenek.

Ha egészségesen nagy mennyiséget fogyasztunk egy bizonyos anyagból, különféle jellegzetes tüneteket figyelhetünk meg magunkon. Amikor például vöröshagymát aprítunk, folyik az orrunk és könnyezünk, de ez a könny nem maró, az orrváladék vizes, ugyanakkor meglehetősen idegesek leszünk. Ez a tünetsor nagyon hasonlíthat ahhoz, ahogyan egy légúti vírusfertőzés kezdetén érezzük magunkat. Ha ez a hasonlóság nagymértékű, akkor a vöröshagymából készült homeopátiás szer meggyógyíthatja a vírusos vagy allergiás eredetű náthánkat.

Minden betegségre jó?

Igen, szinte valamennyi testi baj kezelhető homeopátiás szerekkel, akár hirtelen fellépő, akár hosszan elhúzódó panaszról van szó. Sokszor önállóan is alkalmasak a gyógyításra, de természetesen számtalan olyan helyzet is adódik, amikor más gyógymódokkal, hagyományos gyógyszerekkel kell kiegészíteni. A sebészeti szakellátásra szoruló betegnél például pozitívan befolyásolják a gyógyulás gyorsaságát és minőségét.

Gyerekekkel legtöbbször azért fordulnak homeopátiás orvoshoz, mert a közösségbe kerülő kicsi folyton beteg lesz, és a szülők nem szeretnének neki kéthetente antibiotikumot adni. Ettől a gyógymódtól azt várhatjuk, hogy a beteg gyorsabban gyógyul, kevesebb szövődménye lesz, és rövid ideig tart a lábadozás.

Alapos kikérdezés

A homeopátiás orvos ugyanúgy megvizsgálja a betegeit, mint más orvos, ha kell, ugyanúgy sor kerül laborvizsgálatokra, röntgenre, vagy amire szükség van. A különbség a kikérdezés alaposságában, vagyis az anamnézis részletességében rejlik. A homeopátiás gyógyszerválasztásnak ugyanis az egyedi jelek jelentik az alapját. Például egészen más gyógyszert kap egy allergiás beteg, ha az orra folyik inkább, mint ha a szeme viszket.

Azért kell kikérdeznünk ennyire részletesen a beteget, mert az óriási homeopátiás gyógyszerkincsből kell kiválasztanunk azt a szert, amelynek a gyógyszerképe leginkább hasonlít a páciens betegségképére, tehát tüneteinek összességére. Erre csak akkor van lehetőség, ha sok-sok apróságot megkérdez az orvos.

Néha nagyon csodálkoznak a szülők, mert bizony még arról is érdeklődni szoktak, hogy tervezett vagy véletlenül érkezett gyerekről van-e szó. Azt is jó megtudni, hogy milyen testhelyzetben szeret aludni, és mit szeret enni. Így az orvos nagyon pontos képet kap arról, akit gyógyítani szeretne.

A homeopátia és a “többiek”

Az ember alapvetően orvoshoz viszi a gyerekét, olyanhoz, akinek a tudásában, tapasztalatában megbízik. Rá kell hagynunk, hogy adott esetben megfelelőnek tartja-e a kizárólag homeopátiás kezelést, vagy mást is szükségesnek tart. A homeopátiás gyógyszer szedését egyébként többnyire akkor is folytatni lehet, ha kórházba kerül a gyerek.

Jó példa erre a budapesti Bethesda Gyermekkórház, ahol etikai állásfoglalás született erről: a kórházi kezelés során lehet homeopátiás kezelést is folytatni, ha az orvos, aki ezt elrendeli, megtanulta a homeopátiát, és a beteg ezt igényli. A hagyományos gyógymódokról, például a lázcsillapító borogatásról vagy a hagymás fülpakolásról sem kell lemondani. Arra viszont ügyeljünk, hogy mentolt és kámfort, mentateát ne adjunk a betegnek.

Beadjuk a gyógyszert

– vagyis olyasmit teszünk, ami évszázadok óta a gyógyulás felé vezető utat jelképezi szülőnek, gyereknek egyaránt. Bajunk van, amelyre bevesszük a megfelelően kiválasztott és elkészített szert. A homeopátiás gyógyszerek nálunk úgynevezett globulus formában kaphatók, ezek apró, édes, cukorból készült golyócskák, amelyek homeopátiás hatóanyaggal vannak átitatva.

Ezeket a golyócskákat a szájba kell helyezni úgy, hogy a beadás előtt és után fél órával ne egyen, ne igyon, ne mosson fogat, ne rágógumizzon a kis beteg. Ha már szót tud fogadni, akkor el kell szopogatnia ezeket a golyócskákat, amelyek nagyon gyorsan elolvadnak. Ha még túl kicsi ehhez, akkor kiskanálnyi vízben fel kell oldani. Hasmenés és hányás esetén, vagy ha magas láz miatt fontos a folyadékbevitel, akkor félpohárnyi vízben oldva lehet elkortyolgatni.

A homeopátiás gyógyszereket úgy kell tárolni, hogy ne érje őket elektromágneses sugárzás, vagyis ne kerüljenek mobiltelefon, mikrohullámú sütő, tévé, számítógép közelébe. Illóolajok mellé, meleg helyre vagy napfényre se tegyük a kis fiolát.

A homeopátiás orvos csak akkor tekint valakit gyógyultnak, ha nem csupán a tünetei szűntek meg, hanem jól eszik, jól alszik, mindenestől “rendben van”. A homeopátiát általában olyan szülők választják, akik a gyerekük jövőjére is gondolnak, és szeretnék őt megkímélni az esetleg feleslegesen szedett gyógyszerek mellékhatásaitól. A homeopátiát gyakorlók eredetileg is orvosok, és tudásukat más szakorvosokhoz hasonlóan sok év tapasztalata szilárdítja meg. Csodát azonban ettől sem várhatunk: sok mindent lehet vele gyógyítani, de korántsem mindent.

Ki fizeti?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajnos – más európai országokkal szemben – nálunk sem a kezelést, sem a gyógyszereket nem támogatja. A kiegészítő egészségpénztárak viszont száz százalékban finanszírozzák: a szülő visszakapja, amit orvosra, gyógyszerre költött.

Szaktanácsadó Dr. Molnár Mariann homeopátiás gyermekorvos

A gyermekorvos szemével

– Van olyan gyerek a praxisomban, akinek a jól megválasztott szer hatására megszűnt az allergiája, és ezt laboratóriumi eredmények is igazolták. Eredetileg igen sok mindenre allergiás volt, most pedig semmire sem, és négy éve már homeopátiás gyógyszert sem kap. Az effajta maradéktalan gyógyulás allergia esetében elég ritka, de az is eredmény, ha jelentősen csökkennek a tünetek anélkül, hogy az illető hagyományos, mellékhatásokkal is járó gyógyszert szedne.

A védőnő szemével

Vargáné Zolnai Mariann védőnő:

– A Hogyan gyógyítsuk gyermekeinket homeopátiával? című könyvben olvastam először erről, ez keltette fel az érdeklődésemet, azután a munkahelyemen részt vettem egy homeopátiás tanfolyamon is.

A homeopátiás gyógyítás terén egyértelműen pozitívak a tapasztalataim. Tizenhárom éves fiam allergiás, régebben súlyos asztmás rohamot is produkált, és homeopátiával – amelyet kezdetben a hagyományos gyógyszerekkel együtt alkalmaztunk – két év után sikerült elérnünk, hogy kizárólag homeopátiás gyógyszerekkel átvészeltük a parlagfüves időszakot.

Náthánál, vírusfertőzésnél most már rögtön a homeopátiához fordulok. A házipatikánk a gyerekekre van berendezve, de amikor influenzás időszak van, akkor egy bizonyos heti egyszeri “influenzabogyó”-adagot én is beszedek, és a páromnak is adok. Természetesen nem vetem el a hagyományos gyógyszerek használatát sem, de a gyerekeim már nagyon régen kaptak antibiotikumot.

A szervezetet öngyógyításra készteti a homeopátia, tehát nem a tünetet nyomja el, hanem a félresiklott vagy gátlás alá került öngyógyító rendszert készteti cselekvésre. Ha jól választottuk meg a homeopátiás gyógyszert, hatása néhány órán belül megmutatkozik. Természetesen a teljes gyógyuláshoz több idő – néhány nap kell.

Általában minden anyukának felvetem a homeopátiás gyógyítás lehetőségét, de mivel viszonylag új dolog, csak akkor ajánlom a kismamáknak, ha nem idegenkednek tőle. Egyébként pedig úgy gondolom, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő gyógymódot, nekem a családban a homeopátia nagyon bevált, ennél maradunk. A gyerekek szívesen beveszik a bogyócskákat, mert finomak, és ami nem elhanyagolható szempont: az áruk is kedvező.

Magyar Homeopata Orvos Egyesület

Irodai ügyelet Tel.: 225-38-97

Hétfő 14-től 18 óráig

Szerda 9-től 13 óráig

www.homeopata.hu

További cikkek a homeopátiáról:

  • A homeopátiáról röviden
  • Homeopátia a család egészségéért
  • Egészségügy, homeopátiával kiegészítve
  • Igaz, vagy csak azért hat, mert elhisszük?
  • Forrás: Kismama magazin