babaszoba.hu


Csuklás

Ki tudja miért, már a magzat is csuklik néha odabent. Az első hónapokban a kisbaba vegetatív idegrendszere még igen érzékenyen reagál a külvilág ingereire.

A rekeszizom görcsös összerándulását okozhatja a hideg, a mozgatás, a tele pocak, a sírás. Naponta többször is csuklik a baba minden komolyabb ok nélkül: ha kivesszük ágyikójából, pelenkacserekor, fürdetéskor, öltöztetéskor. Figyeljük meg, mi váltja ki a csuklást, és milyen gyakori. A csuklás elállítására vonatkozó ötletek (megijesztés, hideg, savanyú, édes fogyasztása) a vegetatív idegrendszer ingerlésén alapulnak: az erős inger vélhetőleg elfojtja a rekeszizom görcsét. Tudományosan bizonyított tény azonban, hogy a vér magasabb széndioxid-tartalma gátolja a csuklást, a lélegzet-visszatartás tehát valóban eredményes, de nem alkalmazható kisbabáknál. Ne adjunk kiskanállal citromlevet a szájába, bár a savanyútól a lélegzete is eláll - túl erős inger ez a babának. Ne akarjunk feltétlenül segíteni rajta, magától is el fog múlni. Ahogy a baba fejlődik, egyre kevesebbet csuklik.
Címkék:
baba,
egészség,
csuklás

Hozzászólások

A babaszoba.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
Copyright © 2002 - 2014 Sanoma Media Budapest Zrt. - Minden jog fenntartva