Baba

6 tipp, hogy megkönnyítsük gyerekünknek a kórházi tartózkodást

Betegnek lenni soha nem jó, hát még az ünnepek alatt! Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik.
2013. December 20.

Ez fokozottan nehéz helyzet, hiszen az ünnepek alatt a gyerek még jobban érzi az otthon és a család hiányát, sokkal jobban fáj a külvilágtól való elszigeteltség. Hogyan könnyítsük meg gyermekünk számára a kórházi tartózkodást? Hogyan feledtessük fájdalmukat, és hogyan próbáljuk megélni az ünnepeket a kórházi falak között? Ehhez ad most tippeket a K&H gyógyvarázs, amely mesedoktorok programja révén meseolvasásokkal igyekszik hozzájárulni a kis betegek gyógyulásához.

1. Ha szeretnénk egy kis ünnepi fényt vinni a kórházi létbe, nyugodtan beszéljünk a kórházi személyzettel. Biztosan nem fognak megharagudni néhány díszért, vagy karácsonyi matricáért. Így néhány perc alatt karácsonyi hangulatot varázsolhatunk a legszürkébb kórteremben is.

2. Az ünnepek környékén a gyermek kedvenc tárgyai és játékai mellett vigyünk be a kórházba, valami kifejezetten karácsonyit is. Legyen az egy hógömb, betlehemes dísz, karácsonyi képeslap vagy plüss rénszarvas – a lényeg, hogy érezze, itt is karácsony van, itt sem marad ki semmiből.

3. Használjuk ki, hogy az ünnepek közeledtével a többi rokon is jobban ráér, és vonjuk be őket is a kórházi felügyeletbe, hogy tehermentesítsék a szülőket. A gyerek is jobban viseli a kórházi létet, ha változik a “szórakoztató személyzet”.

4. Vigyük el a karácsonyfa alól az új játékokat, könyveket is, hogy a kicsi ne érezze magát elszakítva az új kincsektől. Egy karácsonyi színező, betlehemes kirakó mind-mind segíthetnek az idő kellemes eltöltésében, és a karácsonyi hangulat megteremtésében.

5. Használjuk ki, hogy a téli szünetben a többi gyerek is ráér. A legjobb barátokat, osztálytársakat vigyük be 1-1 órára a kórházba. Így nemcsak izgalmasabban telik az idő, de a beteg is kevésbé érzi magát elszigetelve a külvilágtól.

6. Bár a sor végére hagytuk, de jelentősége felbecsülhetetlen. Mi más lehetne, mint a mese! A mesék varázserővel hatnak a kis betegek testére, lelkére. A betegágyon fekvő gyermekek sokkal inkább képesek beleélni magukat a történetekbe, jobban azonosulnak a szereplőkkel. A betegség számukra nem más, mint a mesebeli akadály, amit le kell győzniük. A főhős mintáján felbuzdulva pedig törhetik buksijukat, milyen harcokat kell megvívniuk és milyen próbákat kell kiállniuk, hogy ők is legyőzzék az ellenséget. Így könnyebben elviselhetővé válnak a kórházi lét kellemetlenségei. Az ünnepek környékén nyugodtan vegyük elő a klasszikus karácsonyi meséket, és repítsük el a kis betegeket a mesék karácsonyi birodalmába!

A K&H gyógyvarázs mesedoktorok keretében idén augusztus óta több mint 4000 önkéntes látogatott el a programban résztvevő 40 kórházakba mesét olvasni a beteg gyerekeknek. A kezdeményezés sikerén felbuzdulva elindították a webes meseolvasást, így a mesevideók révén további 20 kórházban élvezhetik a mese gyógyító erejét.