Baba

Zalán hetedik hónapja

Sorozatunkban egy igazi kisbaba mindennapjain keresztül megismerheted, hogyan fejlődik, változik, ügyesedik a gyerek. Zalán ebben a hónapban sínt kapott a lábacskájára.

Sorozat a baba fejlődéséről

Frenreisz Zalán

Születési súlya: 6900 gramm

A hetedik hónap végére: 7400 gramm

Édesanyja: Epres Judit fotómodell (34)

Édesapja: Frenreisz Zoltán ügyvéd, vállalkozó (31)

Testvérei: Benedek (9) és Ágoston (8)

Csámpázik a jobb láb

Már a csípőszűréskor kiszúrta az orvos, hogy Zalán jobb lábfeje túlságosan befelé áll, akár egy kifli, talán méhen belüli kényszertartás miatt. Most jött el az ideje, hogy éjjel-nappal elkezdje viselni azt a kis gyógycipőt, amely kíméletesen, de határozottan jó irányba tereli a pici lábfejet. Az ortopéd szakorvos azt mondta, még azelőtt javítani kellene a lábtartást, hogy Zalán feláll. Nos, úgy tűnik, erre azért még van idő. A kisfiú még nem ül, nem húzza fel magát álló helyzetbe, viszont ügyesen kúszik, ha valami érdekes zsákmányt pillant meg a földön. Mindenesetre ha nagyjából egyéves korára nem rendeződik a lábtartása, műtétre lesz szükség.

Fogak még sehol

Nagyjából két hónapja várjuk, mikor bukkan ki végre az a kis fog, de még mindig semmi. Pedig Zalán lelkesen rág mindent, pici ökle folyton a szájában. A nyugtalan alvás is folyatódik, háromszor-négyszer is felébred éjszakánként. Judit szerint pont úgy sír, mint amikor direkt erőlteti valaki a hisztit.

Zalán roppant jó étvágyú, mostanság napi két adag natúr, cukormentes gabonapehellyel kevert gyümölcspüré az adagja. Próbálkoztak már zöldséggel, is, de nem igazán jött be. Benedek, a nagytesó rá is vágja, amint meghallja, miről beszélünk: – Zalán utálja a krumplit!

Ebben a hónapban Judit másfél nap forgatással járó munkát vállalt Lengyelországban, az első hosszabb távolléttel járót a szülés óta, és ezalatt a húgánál volt Zalán. Mivel ő is szoptat, megpróbálta mellre tenni Zalánt, aki nem fogadta el ezt az ajánlatot, inkább cumisüvegből itta meg saját anyukája lefejt tejét, szerencsére jó sok tartalék van a mélyhűtőben. Juditnak a forgatás alatt többször is fejnie kellett az erős túltelítődés miatt, de ettől eltekintve minden gond nélkül túlestek ezen a két napon. Kisebb munkákat korábban is vállalt, és mindig meg tudták oldani, hogy valaki bevigye szopni Zalánt.

Odavan Apáért

Amikor Apa hazajön, Zalán azonnal repesni kezd az örömtől, és magyaráz vég nélkül: dededede. Csillogó szeme elárulja lelkesedését, és megható, ahogy a maga kis babanyelvén beszélni próbál. A fiúk nagyon figyelnek kisöccsükre. Ebéd után jönnek haza az iskolából, hetente kétszer pedig edzésre járnak, ide már Zalán is velük tarelkíséri őket. Judit igyekszik mindenhova elkísérni a két nagyot, nehogy még véletlenül is háttérbe szorítva érezzék magukat. Szerencsére ennek semmi nyoma.

Forrás: Kismama magazin