Baba

Legyél magabiztos kismama! – 5 egyszerű tipp

Jenőke már 8 hónaposan összetett mondatokban beszélt és a nővére Katika alig volt 9 hónapos amikor járni kezdett? Ne hagyd magad elbizonytalanítani, fogadd meg egy gyakorló anyuka tanácsait!
2012. Január 20.

Legyél magabiztos kismama! – 5 egyszerű tipp

A gyermeknevelés is olyan területe az életnek, amihez mindenki ért: aki már felnevelt gyereket (jól-rosszul teljesen mindegy) azért, aki most neveli azért érzi magát kompetensnek. Akinek sokkal nagyobb gyereke van, mint neked, és túl van néhány nehezebb időszakon, egészen biztos a dolgában: túlélték, tehát jól csinálta amit csinált. A sort lehetne folytatni a sokgyerekessel, a szuperanyuval, a gyorsan önállóságra szoktatóval, stb. Ezekben a helyzetekben nagyon lényeges, hogy a kéretlen tanácsok mögött lássuk meg az embert és a motivációját: elég pontosan meg lehet érzeni, hogy valóban segíteni szeretne vagy inkább kompenzálni.

Judit szerint a legfontosabb, hogy mindent a saját igényeitek szerint alakíts:

1. Ne méregesd, mennyit evett – főleg, ha szopizik! Én a védőnő tanácsára mértem, fejtem, számoltam, pótoltam. Szerencsére csak két hónapig, akkor sikerült eljutnunk egy családi hétvégére a Ligetbe, és nem volt mérleg, mégis jól voltunk egész nap, túléltük – sőt, a stressz is megszűnt.

2. Ne hasonlítsd másokhoz se méretben, se fejlődésben – minden gyerek más, még ikrek közt is van különbség.

3. Ne higgy el mindent: már beszél, már szobatiszta, ilyen idősen az ő gyereke már… Lehet, hogy így van (volt), de lehet, a fele sem igaz.

4. Ne fogadj el tanácsot, tippet kritika nélkül! Az ösztönök a legjobb tanácsadók, ha hagyják őket dolgozni.

5. Ne akarj másoknak megfelelni, a te gyerekedet te ismered, te tudod a legjobban, mire van szüksége, csak azt az utat járd, ami nektek a legjobb.

Kapcsolódó cikkeink anyaság témában: