Baba

Nappal alszik, éjjel kukorékol

Este van. Más családoknál békesség és megkönnyebbülés. Végre. Neked pedig az jár a fejedben, mit hoz az éjszaka. Hány órát fogsz a síró gyerekkel sétafikálni?
2013. Március 19.

A magzatnak is van valamilyen napirendje, talán te magad is észrevetted, mikor szokott többet mozgolódni, és mikor van nyugton. Kutatások bizonyítják, hogy a baba már megszületése előtt alkalmazkodik az anya ébrenlét-alvás gyakorlatához, és megszületése után is hajlamos ezt követni. Valamennyire. De azért ebbe számtalan környezeti hatás belekavarhat.

Zajból csendbe érkezik

A méh nem túl békés hely. A tüdő ritmikus kinyílása, összehúzódása, az aortában suhogó vér, a szív dobogása, az emésztő vagy éppen korgó gyomor folyamatos zajban tartja a kisbabát. Ehhez már alig járul hozzá a külvilágból behallatszó tompa zaj. A magzat nagyjából azt hallja, amit te egy nagy forgalmú út járdáján állva.

Nappal alszik, éjjel kukorékol

Amikor világra jön, egészen más hangok veszik körül – a tompa, egyenletes morgás helyett éles, elkülönülő hangokat hall. Vagy éppenséggel semmit. Ez pont elég ahhoz, hogy kényelmetlenül érezze magát. Sok újszülött a nappali zajban sokkal jobban alszik, mint éjjel. Nappal nagyobb biztonságban érzi magát.

Így segítsd:

Vedd a mellkasodra, hogy hallja a szívverésedet.

Kapcsolj be halk zenét, ami téged nem zavar, őt megnyugtatja. Tegyél be tenger morajlását vagy meditációs hangokat tartalmazó cédét.

Fél az egyedülléttől

Nappal a baba gyakran szopizik, utána egy felnőtt vállán böfizhet, sétálni viszik, foglalkoznak vele, hordozzák. A kisbabák számára ez a természetes: folyamatos kapcsolat, folyamatos mozgás. Éjjel, ha leteszik az ágyába, hirtelen egy számára rideg, ijesztő világba kerül. Azt csak mi tudjuk, hogy a kiságy biztonságos hely, ő nem. Azt érzi, hogy nincs kapcsolata az őt védő felnőttel, hogy nincs mozgás, nincs zaj. A babának nincs időérzéke. Nem azt érzi, hogy letették éjszakára, hanem azt, hogy örökre.

Így segítsd:

Aludjatok együtt.

Aludjon tőled karnyújtásnyira.

Ha elmúlt egyéves, és van nagy testvére, aludjon vele, akár egy nagy matracon.

Játszani akar éjjel

Vannak babák, kisgyerekek, akik az éjszakai ébredésből nem alszanak el újra, hanem úgy viselkednek, mintha nappal lenne, játszani, beszélgetni akarnak, azt szeretnék, ha szórakoztatnák őket. Ha ennek biológiai okát keressünk, találunk egy halvány kapaszkodót, mely szerint a táplálékallergiás gyerekeknél ez a jelenség gyakrabban előfordul.

Pszichés okként felmerül, hogy vajon ebből kinek mi a nyeresége. Látszólag semmi, hiszen ki az az őrült, aki örülne, hogy éjjel háromkor kisautókat kell tologatnia? És a gyerek vajon miért nem alszik, amikor szüksége van rá? Ám a terápiás tapasztalatok szerint létezik olyan helyzet, amelyben az éjszakai ébrenlét ad megnyugvást, feloldozást akár mindkét félnek. Gyakran fordul elő ez a helyzet olyan családokban, amelyekben a szülőnek bűntudata van amiatt, hogy nem foglalkozik eleget vagy elég jól a gyerekkel.

Az esti búcsúpuszinál bizonytalanságot tükröz anya arca, hangja. Mert azon vívódik belül, hogy vajon jó anya-e. Jó anya-e az, aki visszament dolgozni. Jó anya-e az, aki nem ment vissza, de szívesebben ülne a munkahelyén, mint egész nap a gyerekkel összezárva. Jó anya-e az, ki rávert a gyerek fenekére, amikor a gyerek dühében elkezdte őt rugdosni. Számtalan okunk lehet arra, hogy megkérdőjelezzük saját anyai kompetenciánkat. És sokan, sokszor meg is tesszük.

A gyerekünk érzi ezt, és a szorongó anyától elválva ő maga is szorong. Amikor más gyerek a természetes felszínes alvásfázisba kerül, és fordul egyet, akkor az aggódó gyerek föl is ébred, anyát keresi, és valójában megadja neki a lehetőséget, hogy éjjel is bizonyítsa, hogy ő jó anya. Fölkel hozzá, babusgatja, játszik vele.

Sajnos ez ördögi kör, hiszen az éjszakai hosszú ébrenlét megbosszulja magát, anya is, gyerek is nyűgösebb egész nap, így anya újabb bizonyítékát adja saját magának arról, hogy nem jó anya. Amint az anyai bűntudat elmúlik, nyugodtabbak lesznek az éjszakák.

Így segítsd!

Ne állj kötélnek! Felébredni, összebújni szabad, de nappali tevékenységbe kezdeni nem.

Válaszolj gyorsan: anyai kötelességed a gyerekkel éjjel játszani? Ha picit is tétovázol, valószínűleg túlzottan feláldozod magad a gyerekedért.

Gondold át, eleget vagytok-e együtt nappal. Ha nem, ezen változtass!

Kapcsolódó cikkeink a baba alvása témában: