Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Zsírt a tejből, ne a bödönből

Szerző: dr. Micskey Éva

2002. október 30. | Frissítve: 2015. március 28.

Forrás: Baba Magazin

Talán meglepőnek tűnik, hogy csecsemőkorunkban fogyasztjuk életünk során a legtöbb zsírt. A zsír főként az újszülött korban fontos energiaforrás, a teljes szükséglet 40-50 százalékát fedezi.

A zsír nem csak a kalóriabiztosítás szempontjából lényeges tápanyag. Számtalan biológiai funkció megtestesítője is.
A növekedő, fejlődő csecsemőszervezetben a sejtek ebben az időszakban igen gyorsan szaporodnak, a zsírok pedig a sejtfal fontos alkotóelemei. Ugyancsak zsírsavmolekulák szükségesek az idegrendszer fejlődéséhez, a vitaminok, hormonok felépítéséhez, szállításához. Tehát láthatjuk, hogy ebben az életkorban tilos a zsírkorlátozás. Az anyatej természetesen megfelelő mennyiségben és minőségben kínálja a szervezetnek az összes létfontosságú zsírösszetevőt.

Az anyatej zsírtartalma eleinte 4,5%, majd a szoptatás folyamán mind mennyiségében, mind szerkezetében változik. Az eleinte magas koncentráció csökken, majd a szerkezet is az igényeknek és a fejlődésnek megfelelően átalakul. A tehéntejjel történt összehasonlító mérések kimutatták, hogy a női tej zsírcseppjei kisebbek, szerkezetük más, emészthetőségük könnyebb.
A zsírcseppeken belül a zsírsavmolekulák kémiai szerkezete is más, ennek is megvan az oka, hiszen vannak olyan kémiai kötések, amelyek funkciója ebben az életkorban különösen lényeges. Az anyatejzsír emésztése összetett kémiai folyamat, mondhatnánk, hogy a természet csodája. Míg felnőttkorban a zsíremésztés kisebb mennyiségben a gyomorban, majd lényegében az epe és a hasnyálmirigy váladékainak hatására a patkóbélben zajlik, addig a babában a zsír feldolgozása már a szájban a nyelvmirigyek nedveinek hatására megindul. Az emésztés folyamata folytatódik a gyomorban, az ebben életkorban elégtelen hasnyálmirigy működést pedig a mell által termelt, a női tejben magában bennlévő emésztőenzim helyettesíti. Tehát a viszonylag nagy mennyiségű zsírtartalmat a csecsemő csaknem maradéktalanul feldolgozza.

A nem szoptatott, tápszerrel táplált gyermekek ezektől a kisegítő folyamatoktól elesnek: ezért a tápszerkutatás és -gyártás különböző növényi eredetű, főként telítetlen zsírsavakkal törekszik a kívánt mennyiséget és minőséget elérni. A nagyobb babák elválasztás utáni tápláléka is meghatározott mennyiségű és összetételű zsiradékot tartalmaz. Ezt a csecsemőtáplálási javaslatok mindig kihangsúlyozzák.

A csecsemő tápláléka zsírdúsA fiatal csecsemő tehát zsírban gazdagon táplálkozik, a zsírkorlátozás a későbbi életkorok táplálkozástudományi feladata. Mindenesetre a hasznos zsírforrás az anyatej vagy az életkornak megfelelő tápszer, és ne felnőttes élelem (parizer, kolbász, szalonna stb.) legyen!

Hozzászólások

Babakötvénnyel gyermekeink jövője kényelmesen előfinanszírozható

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, vagy először kerül szóba párunkkal a gyerekvállalás, ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerekek milyen gyorsan felnőnek.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések