Baba

Zöldséges receptek az egész családnak

Sütőtökpüré, húsmentes fasírtocskák - ízleni fog!
2007. November 10.

Sütőtökpüré

Hozzávalók: egy szelet kanadai sütőtök, 5 deka feta sajt a mamának (egyéves kor után néhány darabka mozzarella sajtot kaphat hozzá a kisgyerek is)

Egy evőkanál, sütőben puhára sütött sütőtököt összekeverünk két kanál anyatejjel, majd alaposan péppé nyomkodva kínáljuk a babának. A többi sütőtök az anyukáé, feta sajttal nagyon finom. Később már nincs szükség pépesítésre, a kicsi elmajszolgatja anélkül is.

Sütőtök: hat hónapos kortól

Fetával, mozzarellával: egyéves kortól

Répapüré

Hozzávalók: 5 deka sárgarépa, 10-20 milliliter anyatej. Felnőttadag: két nagyobb sárgarépa

Nem kell feltétlenül főzni. Az alaposan lesúrolt répát hámozás nélkül alufóliába csavarjuk, és a sütőben 200 fokon negyven perc alatt puhára sütjük. A héját lehúzzuk, majd lefejt tejjel keverve pépesítjük. A szülő adagjához egy kis citromos, petrezselymes joghurt való némi curryvel.

Püré: hat hónapos kortól

Joghurttal: egyéves kortól

Brokkolipüré és brokkolikrémleves

Hozzávalók: 40 deka brokkoli, egy krumpli, jódozott só, őrölt szerecsendió, egy deci főzőtejszín, pirított kenyérkockák, egy evőkanálnyi reszelt sajt

Mossuk meg a rózsáira szedett brokkolit, és a kockákra vágott hámozott burgonyával fedő alatt kevés vízben pároljuk puhára. Emeljünk ki a vízből két pici darabot egy-két kocka krumplival, majd egy kevés anyatejjel turmixoljuk pürés állagúra, ez lesz a babáé. A többit sózzuk meg, fűszerezzük fél kávéskanálnyi őrölt szerecsendióval, majd turmixoljuk össze. Ha szükséges, öntsünk hozzá egy kis vizet, végül főzzük össze a főzőtejszínnel. A finom, laktató krémlevesbe jöhet még pirított kenyérkocka és reszelt sajt, ez lesz a mamáé.

Püré: Hét-nyolc hónapos kortól

Leves: Egyéves kortól

Paradicsomos karfiol pulykával

Hozzávalók: 40 deka karfiol, 10 deka darált pulykahús, 5 deka sűrített paradicsompüré, két evőkanál zsemlemorzsa, egy deci natúr joghurt, egy teáskanál étolaj

Mossuk meg alaposan, szedjük rózsáira, majd kevés vízben pároljuk puhára a karfiolt. Pirítsuk meg serpenyőben egy pici olajon a darált húst. Egy másik serpenyőben pirítsuk meg a zsemlemorzsát. Emeljünk ki a babának egy nagyobbacska karfiolrózsát és egy evőkanál darált húst, majd turmixoljuk a kívánt állagúra egy evőkanál paradicsompürével és egy pici főzőlével. A többi karfiolt csepegtessük le, majd tegyük a forró, pirított morzsára.

A maradék paradicsompürét hígítsuk a főzőlével kétszeresére. Tálaláskor szórjuk meg a megsózott, megborsozott, paradicsompürével összekevert, pirított darált hússal, és öntsük nyakon egy kis joghurttal. Így készül el a felnőttadag további két-három perc alatt.

Nyolc hónapos kortól adható, tejmentes.

Mártogatós zöldbab

Hozzávalók: 30 deka zsenge zöldbab, két deci natúr joghurt, egy kis darab póréhagyma, néhány szál petrezselyem, egy kávéskanál mustár, két evőkanál citromlé, egy kávéskanál méz

Vágjuk le a zöldbab két végét, majd mossuk meg alaposan. Pároljuk puhára, de nem szétesőre egy kevés vízben. A kicsinek így, egészben tálaljunk öt-hat darabot, és kínáljunk hozzá kispohárban petrezselymes, apóra vágott póréhagymával kevert natúr joghurtot.

A kicsik általában nagyon szeretik a kézbe vehető, önállóan elmajszolható ételeket, hát még ha mártogatni is lehet! Próbáljuk ki más párolt zöldségekkel is! Lehet, hogy ugyanezt pürésítve nem ennék meg szívesen! A többi zöldbab anyáé: feldaraboljuk, és összekeverjük a citromléből, joghurtból, mustárból, petrezselyemmel és pórédarabkákkal készített öntettel. Készen is van a zöldbabsaláta!

Mindkét változat egyéves kortól.

PéCéKá püré

Hozzávalók: egy kicsi és zsenge cukkini, egy ujjnyi póréhagymadarab, két krumpli, jódozott só, egy teáskanál vaj, két evőkanál tejföl, őrölt fehérbors

Vágjuk le a cukkini két végét, mossuk meg, és szeleteljük karikákra. Hámozzuk meg, mossuk meg, és vágjuk kockákra a krumplit. Vágjuk le a póré bojtos gyökereit, húzzuk le a külső rétegét, mossuk meg alaposan, majd vágjuk karikákra. Pároljuk meg kevés vízben a pórét, a cukkinit és a krumplit. Vegyünk ki a babának belőle, és turmixoljuk össze anyatejjel vagy egy pici főzőlével. Később az is elég, ha villával nyomkodjuk szét.

A többiről öntsük le a főzőlét, keverjük össze egy kis vajjal, tejföllel, sózzuk meg jódozott sóval, és hintsük meg őrölt fehérborssal. Villával vagy krumplinyomóval törjük össze. Köretnek is, magában is finom.

Alapváltozat hét hónapos kortól, extrákkal egyéves kortól ajánlott.

Téli vegyesfőzelék

Hozzávalók 5-6 adaghoz: 50 dkg burgonya, 50 dkg répa vagy fehérrépa, 50 dkg zellergumó,két evőkanál étolaj 2,5 dl almalé, 25 dkg csirkemell

A burgonyát héjában főzzük meg, így megőrizzük a benne rejlő vitaminokat. Húzzuk le a héját, és még melegen törjük át. A répát és a zellert tisztítsuk meg, majd aprítógépben daráljuk meg. Két evőkanál vajon pirítsuk meg a zöldséget, majd öntsük hozzá az almalevet. Főzzük kis lángon tíz percig. Ekkor hozzáadjuk a kis kockákra vagdalt csirkemellet, és még negyedóráig főzzük.

Összekeverjük az áttört burgonyával és a repceolajjal. Szükség esetén vizet adunk hozzá. Öt-hat adagra osztva a mélyhűtőbe tesszük. Nagyobbacska csecsemőknek botmixerrel pürésítjük az adagot, egyéves kor után már kis darabokat tartalmazó ételt is tálalhatunk.

Tipp: Csirkehús helyett szálkamentes halfilét is főzhetünk bele. A hal öt perc alatt megfő, akkor adjuk a főzelékhez, ha a zöldségfélék már majdnem puhák. 7 hónapos kortól ajánlott.

Tökfőzelék

Vágjunk apróra egy közepes fej hagymát, pároljuk meg két evőkanál olajon, majd szórjunk rá 1 kg gyalult tököt. Fedő alatt pároljuk 10-15 percig, majd belenyomunk egy gerezd fokhagymát, hozzákeverünk egy csokor apóra vágott kaprot. Egy pohár tejfölben csomómentesen elkeverünk két evőkanál rizslisztet vagy zabpehelylisztet, majd ezzel a habarással sűrítjük a főzeléket.

Helyette burgonyapelyhet vagy főtt, szétnyomott burgonyát is használhatunk erre a célra. A fagyasztott gyalult tök felengedéskor eresztett levét is használjuk fel! Tálalás előtt keverjünk bele egy evőkanál almaecetet vagy fél citrom levét. A felnőttek adagját csak tálalás után sózzuk, a kisgyermekébe egészen kevés sót tegyünk.

Családi adag, 10 hónapos kortól adható.

Tipp: A főzeléket tálalhatjuk süteményformával változatosan feldarabolt barna kenyérrel.

Vegyes zöldségtál

Eleinte természetesen pépesíteni kell a zöldségfélét, de puhára főzött darabkákkal már az első négy-öt fogacska kibújása után kínálhatjuk a babát. A sárgarépát, burgonyát, zellert, fehérrépát, pasztinákot mossuk meg alaposan, majd főzzük meg héjastól kuktában vagy párolórácsos edényben. Utána hámozzuk meg, majd karikázzuk a tányérra. Így nem vész el annyi vitamin, és az eredeti zamatból is többet átmenthetünk a tányérba.

A karfiol- és brokkolirózsákat szintén párolórácsra téve gőzöljük puhára. A tetszetősen elrendezett zöldségdarabkák mellé tegyünk sajtcsíkokat, vagy a tányérka közepére zöldfűszeres, hagymás túrót, amibe a párolt zöldséget mártogathatja.

7-8 hónapos kortól adható, a pépesített zöldségeket 10-12 hónapos kortól kezdve kefirrel, joghurttal, kávéskanálnyi mustárral ízesíthetjük.

Zöldségekhez kínálható sajtfélék:

  • Mozzarella
  • Tejszínes Sport sajt
  • Gomolya sajt
  • Trappista sajt
  • Gouda sajt
  • Óvári sajt
  • Anikó sajt
  • Húsmentes fasírtocskák

    25 dkg puhára főzött csicseriborsót villával szétnyomkodunk. Összekeverjük két szelet vízbe áztatott, majd kinyomkodott barna kenyérrel, 10 dkg darált mandulával vagy földimogyoróval, egy egész tojással, egy evőkanál reszelt hagymával, egy kávéskanál fokhagymapéppel, egy evőkanál aprított petrezselyemmel, egy evőkanál olajjal, fél kávéskanálnyi őrölt köménymaggal, csipetnyi sóval. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük.

    Családi adag, a babának 12 hónapos kortól adható.

    További zöldséges receptek:

  • Kukoricás-fetás palacsinta
  • Céklafőzelék húsgombóccal
  • Friss tavaszi zöldségekből
  • Padlizsánkrém
  • Forrás: Kismama magazin