Baba

Zöld széklet újszülötteknél

Az újszülött széklete nagyon sokféle lehet: színe, állaga és gyakorisága is változhat, ami sok édesanyát megijeszt. Mit jelezhet a zöld széklet a babánál?
2017. November 21.
Zöld széklet újszülötteknél (Fotó: Getty Images)

A baba székletét több dolog befolyásolhatja: a pici életkora, az elfogyasztott táplálék és az aktuális egészségi állapot is.

Az újszülött életének 4-5. napján a mekóniumos székletet – amennyiben szoptatott babáról van szó – felváltja a jellegzetes sárgás színű, kenőcsös állagú anyatejes széklet. Tápszeres babáknál többnyire barna színű a széklet.

Előfordulhat azonban, hogy – mind a szoptatott mind pedig a tápszeres babáknál – a pelenkát kibontva zöld székletet talál a szülő.

Emésztetlen táplálék

Anyatejes babák esetében megfigyelhető, hogy a széklet színének megváltozásával hasfájós is lesz a pici. Ennek hátterében sokszor az emésztetlen szénhidrátok (cukrok) állnak. Hogy mi ennek az oka?

Amikor a babák gyakran és csak rövidet szopiznak, akkor előfordulhat, hogy nem szívják ki kellőképpen a mellet. Ilyenkor csak a szomjoltó előtejhez jutnak hozzá, a tápanyagban gazdagabb ún. hátsó tejhez azonban nem. Ha az édesanya hamarabb átteszi másik mellére a picit, a laktózban gazdag előtej puffadást, hasfájást okozhat, és a pici széklete hígabb, zöldebb lehet. Szoptatott kisbabáknál tehát mindenképp érdemes arra odafigyelni, hogy akkor tegyük át a babát a másik mellre, ha már nem ürül több tej az egyikből.

Laktózintolerancia

Mivel a baba bélbolyhai rendkívül sérülékenyek, ezért elegendő egy betegség, fertőzés vagy egy antibiotikumos kezelés is ahhoz, hogy zavar támadjon az emésztésben. Ilyenkor átmeneti laktózintolerancia is kialakulhat, ami szintén zöld színű, gyakran habos-híg széklettel jár. Ez azonban nem jelenti azt, hogy abba kell hagyni a szoptatást, sőt az anyatej segíti a bélrendszer regenerálódását.

Az anyatejes babáknál arról sem szabad elfeledkezni, hogy az anyatejjel átkerül a baba szervezetébe mindaz, amit az anyukája elfogyasztott, ám erre nem biztos, hogy jól reagál a baba. A tej-tejtermékek, de akár egy ártatlannak hitt zöldség is okozhat ilyen gondokat. A laktóz és a tejfehérje felszívódási zavara is okozhat zöld székletet. Ilyenkor egyéb (pl. ekcémás) tünetek is jelentkezhetnek. Ez esetben mindenképpen fel kell keresni a gyermekorvost, hogy megbeszéljük a teendőket.

Tápszeres babáknál maga a tápszer is okozhat zöld székletet. Ilyenkor a gyártó a dobozon is feltünteti ezt az információt.

Bélfertőzés

Mind tápszeres, mind pedig anyatejes babáknál érdemes arra is figyelni, hogy zöld székletet akár bélfertőzés is okozhat. Amennyiben tehát a széklet bűzös, nyálkás és 24 órán keresztül fennáll a probléma, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy az esetleges fertőzést kiszűrje a szakember.

További cikkek a baba széklete témában: