Baba

Zalán hatodik hónapja

Sorozatunkban egy igazi kisbaba mindennapjain keresztül megismerheted, hogyan fejlődik, változik, ügyesedik a gyerek. Zalán igazi kis virgonc örökmozgóvá vált, és nem hajlandó nélkülözni anyukáját egyetlen pillanatra sem.

Sorozat a baba fejlődéséről

Frenreisz Zalán

Születési súlya: 6900 gramm

Az ötödik hónap végére: 6480 gramm

Édesanyja: Epres Judit fotómodell (34)

Édesapja: Frenreisz Zoltán ügyvéd, vállalkozó (31)

Testvérei: Benedek (9) és Ágoston (8)

Varázsszerek a láthatáron

Biztos, hogy a foga jön! – ezt mondogatjuk már lassan két hónapja, mert Zalán keze folyamatosan a szájában, nyála patakokban csurog, és eláztatja a ruhácskáit, ráadásul az egyébként mindig nyugodt, kiszámítható babát most találjuk először nyűgösnek, rosszkedvűnek.

– Éjjel is többször ébred szopni, és napközben, ha leteszem, szinte rögtön rázendít. Ha azért a látóterében maradok, valamivel jobb a helyzet – meséli Judit. Apától borostyánláncocskát kapott Zalán, mert ez állítólag hatékonyan csökkenti a fogzással járó kellemetlenségeket. Judit legalább tizenöt anyukától hallotta, hogy használ, ezért most ők is kipróbálják. Ám ami a lényeget illeti: a sok előkészület ellenére a fogacskák még sehol. Ahogy sok babánál, Zalánnál is több hetes nyűglődés előzi meg az első fogak áttörését.

Az első falatok

A napokban Zalán is elkezdte a kóstolgatást. Judit először reszelt almával kínálta. Eddig mindig szívesen fogadta a pici fiú, de egy kicsi alma felénél többet még sosem evett meg. Egyelőre még minden a szokásos: emésztetlenül kakilja ki az egészet, és az érdeklődés inkább az újfajta akciónak, a kanálnak, az érdekes játéknak szól. Mivel ülni még nem tud, Judit az ölébe veszi, és így eteti. Féléves korára nem duplázta meg a születési súlyát, valószínűleg azért, mert rengeteget mozog, és inkább hosszában nő. A kis gömböcből kezd nyúlánk fiúcskává alakulni.

Ágoston és Benedek kiskutyája, Lulu valósággal retteg Zalántól. Igaz, a két nagyfiú sem kíméli, de mi az ahhoz képest, amikor egy pici gyerek egyszer csak belemarkol a szőrébe, fülébe, és csak tépi-tépi rendületlenül. Zalán viszont vidáman kurjant, ha meglátja a kis négy lábon járó szőrcsomót, Lulunak pedig az a hang a jel, hogy iszkolás fedezékbe!

Juditnak mostanság résen kell lennie szoptatás közben: gyakori, hogy Zalán úgy fordítja el a fejét az érdekes hang irányába, hogy eszében sincs elengedni a mellbimbót. Márpedig attól kezdve, hogy otthon vannak a fiúk, érdekes hang akad bőségesen. Zalán mindig hason fekve alszik, akkor is, ha hanyatt teszik le. Már egyáltalán nem esik nehezére ide-oda forogni, és egyértelmű, hogy így érzi jól magát. Pelenkát gyűrögetve és ujját szopva alszik el.

Valami üdülésféle

A hónap várva várt eseménye volt a tengerparti utazás, amelyre ismerős családdal indultak, összesen kilencen. Zalán életében másodszor repülőzött – békésen végigaludta az utat -, de nem is ez volt a lényeg, hanem az a vírus, amely potyautasként elkísérte őket. Judit az utazás előtti estén kezdte, aztán a repülőutat Ágoston hányta végig zacskóval a kezében, és megérkezve mindenki szépen sorjában követte a példájukat. Szerencsére egyetlen ágyban töltött nappal megúszták mindannyian, bár nem egyszerre. Zalán, mintha tudta volna, hogyan védheti magát leghatékonyabban a betegségtől, jóformán egész nap szopni akart, nyilván a környezetváltozás is kibillentette egy picit az egyensúlyából.

Forrás: Kismama magazin