Baba

Veszélyes kölesgolyó – Ha ilyet vettél, ne add oda a gyereknek!

Extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a NÉBIH. A termékek csak gyerekekre veszélyesek. Szájszárazság, pupillatágulás jelentkezhet az elfogyasztásuk után. Azonnal orvoshoz kell fordulni a tünetek megjelenésekor!
2016. Október 20.

Tesco kölesgolyókat vont ki a forgalomból a NÉBIH. Ok: magas volt a termék atropin- és szkopolamin tartalma. Ez alapvetően a gyerekekre veszélyes. Ha a gyerek evett a szóban forgó kölesgolyóból a tünetek azonnal jelentkezhetnek, hosszú távú hatástól nem kell tartania szülőknek.

Mi az az atropin és mi a szkopolamin?

Mindkettő a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező vegyület. Jelenleg csak csecsemők és kisgyerekek számára készült élelmiszereknél van felső határérték (1 μg/kg) ezekre vonatkozóan. A termékek kis mennyiségben történő fogyasztása esetén a felnőttekre nem jelentenek veszélyt.

Hogy jelentkeznek a mérgezés tünetei?

Ha már evett a gyermek a fenti két termék valamelyikéből, akkor tünetként szájszárazság, továbbá pupillatágulás jelentkezhet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni. A kölesgolyóknak hosszú távú egészségkárosító hatása nincs.

A forgalomból kivont termékek pontos adatai:

– Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból

Gyártó: I love Bio Kft.,

Kiszerelés: 75 g

Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 18.01.2017./L 16-0899

– Tesco Organic Enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból

Gyártó: I love Bio Kft.,

Kiszerelés: 150 g

Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 09.11.2016. / L 16-0874