Baba

Végre megszületett! És most?

Vajon tudod-e, nagyjából mi várható a szülést követő 12 órában? Bár az eseményeket jelentősen befolyásolhatja a szülés menete, a helyi sajátosságok, a kórház saját protokollja, de nagy vonalakban azért vázolható, hogy mire számíthatsz.
2013. Április 18.

Az első órák és napok feledhetetlenek

Az első 1-2. óra

Császármetszésnél, miután kiemelték a babát, összevarrják a sebet. Közben odahozzák a picit, de utána elviszik, hogy ellássák, és csak akkor látod viszont, ha már összevarrtak. Hüvelyi szülésnél hasonló a helyzet. Ha a méhlepényt is megszülted, az orvos körbetapintja a méhedet, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e. Ez kényelmetlen lehet, de elvileg nem fáj. Ha gátmetszés vagy -szakadás miatt szükség van varrásra, az már lényegesen kellemetlenebb.

Noha ezt elvileg helyi érzéstelenítésben végzik, készülj fel arra, hogy azért érezni fogod. Komplikációmentes hüvelyi születést követően az első két órát a szülőszobán töltöd, megfigyelésen. Ha veled minden rendben van, akkor ideális esetben a párod és a kisbabád is veled lehet, és megkezdhetitek az ismerkedést. Az újszülött ilyenkor általában nagyon élénk, nagyra nyílt szemekkel lesi a körülötte lévő világot. Keresi a melledet, sőt ha hagyod, a hasadtól ügyesen fel is kúszik oda.

Császár után ennél sokkal több időt töltesz “őrizetben”, az érzéstelenítés módjától függően 12-24 órát. Így csak jóval később láthatod újra a kicsit, mint ahogy hüvelyi szülés után is előfordul – még csak nem is ritkán -, hogy az első órákat külön kell töltenetek. A szülést követően még te is nagyon élénk vagy, a felfokozott hormonális állapot miatt úgy érezheted, hogy egyáltalán nem fáradtál el, sőt kifejezetten frissnek és üdének érzed magad. Ennek ellenére pihenj, amennyit bírsz, és ne kelj fel, amíg le nem telik a megfigyelési idő.

A 3-4. óra

A kétórás megfigyelés után átvisznek a gyermekágyas osztályra.

Ha eddig nem tetted volna meg, itt az ideje, hogy egyél és igyál valamit. Vannak, akik kicsit rosszul érzik magukat ilyenkor, még az is lehet, hogy hányingered lesz, mégis próbálj magadba erőltetni néhány kortyot és néhány falatot. Hidd el, sokkal jobb lesz utána!

Lassanként eljön az ideje, hogy felkelj, a zuhanyzás a legjobb ösztönző erre. Ám jó, ha ebben segítenek: kérd meg a párodat, az édesanyádat vagy egy ápolónőt, hogy kísérjen be, főleg akkor, ha a zuhanyzó nem a szobádból nyílik. Ha császárral szültél, akkor persze még nem kelhetsz fel.

Az 5-6. óra

Rooming-in rendszerben, ha nem éjszaka szültél, mostantól megkapod a babádat, császármetszés esetén is, hogy megpróbálkozzatok az első szoptatással. Bár ilyenkor még csak sárgás színű előtej van a melledben, már ez is nagyon fontos a számára. Ezért nyugodtan kérj segítséget, ha úgy érzed, nem megy jól a szoptatás. Egyes kórházakban már szoptatási tanácsadó is dolgozik, érdeklődj arról, hogy nálatok van-e. Ha az első sárgás színű bukás nyomát meglátod a pici szája szélén vagy a textilpelenkán, biztos lehetsz abban, hogy sikerrel jártatok.

Legkésőbb ilyenkor kérdezi meg az orvosod, hogy sikerült-e már pisilned. Az erre vonatkozó protokoll kórházanként eltérő lehet, van, ahol már a szülőszobán erőltetik, akár kacsával, máshol kicsit több időt adnak. Az erőszakosnak tűnő kérdezgetés, pláne ha személyesen is meg akarnak győződni a sikerről, igen kényelmetlen lehet, de ne feledd, hogy mindez a te érdekedet szolgálja. Ha a szülést követő 48 órában nem sikerül a vizeletürítés, az komoly bajt jelenthet, ezért vedd komolyan a kérdést.

A 7-8. óra

Míg a szülőszobán minden és mindenki körülötted forgott, a gyermekágyas osztályok általában nagyon túlterheltek, és ezért igen kevés személyes figyelem jut rád. Ha viszont bármilyen nagyobb problémát észlelsz akár a babával, akár saját magaddal kapcsolatban (például elájulsz, vagy a normálistól eltérő erős, darabos vérzést tapasztalsz), akkor haladéktalanul kérj segítséget!

Attól függően, mikor szültél, a szülést követő 8-48 órában kerül sor a csecsemő első alapos kivizsgálására is. A gyermekorvos megnézi a végtagjait, a gerincét, megtapintja a hasát, meghallgatja a szívét, ellenőrzi, hogy a látása és a hallása rendben van-e, ellenőrzi a genitáliákat, és azt, hogy tud-e a baba rendesen üríteni. Ezért a pelusban megjelenő első magzatszurok legalább akkora öröm, mint a sárgás színű bukás: azt jelzi, hogy jól működik a pici.

A 9-10. óra

Ha délelőtt vagy napközben szültél, az első éjszakára többnyire azt javasolják, hogy add be a babát a csecsemőosztályra. Ha úgy érzed, szükséged van a pihenésre, ne legyen emiatt lelkifurdalásod. Ilyenkor a legtöbb baba úgyis mélyen alszik, legfeljebb kérd, hogy ha felébred, és éhesnek tűnik, hozzák ki hozzád, tápszert, teát ne adjanak neki. Azonban arra figyelj, hogy ez a jellemzően hosszú alvós időszak napközben szoptatási nehézséget is okozhat. Éjszaka, ha magad mellett tartod a picit, nem muszáj felébresztened, de napközben, ha négy óránál hosszabb idő telik el két szoptatás között, érdemes óvatosan felébreszteni. És bármennyire megnyugtató is, hogy most ilyen szépen alszik, jobb, ha tudod, hogy a következő naptól jóval élénkebb kisbabára számíthatsz.

Lassan látogatókat is fogadhatsz. A látogatási rend kórházanként eltérő, van, ahol csak egy elkülönített helyiségben találkozhattok, máshol az se gond, ha a szobádba jönnek a babanézők.

A 11-12. óra

Az első órák eufóriáját követően lassan a kellemetlenségeket is megtapasztalod. Ha fáj a gátmetszés helye vagy a császársebed, azt még viszonylag könnyen orvosolhatod fájdalomcsillapítóval, kérj, ha úgy érzed, szükséged van rá! Egy-két tablettával nem ártasz a babának, miközben te sokkal jobban érezheted magad tőle. De ez nem az egyetlen kényelmetlenség.

A gyermekágyi vérzés erős, a hasad rémesen néz ki, ha pedig hüvelyi úton szültél, akkor a lábad közé jobb, ha (jó) pár napig be sem nézel. Ráadásul ha gondjaid adódtak a szoptatással, lehet, hogy a melled is fáj. A hormonális ingadozásoknak köszönhetően pedig hol a fellegekben jársz, hol meg telebőgnéd a párnádat. De jó, ha már most tudatosítod: a gyermekágyas időszak nem véletlenül tart hat hétig. Ennyi idő alatt a tested is többé-kevésbé regenerálódik, és te magad is belerázódsz abba, hogy anya lettél. Most még kicsit hosszúnak tűnhet ez az út, de legyél türelmes önmagaddal és a kisbabáddal is. Hiszen most már akkor is felkelhetsz, és megkaphatod a gyerekedet, ha császárral szültél. Túl vagy a nehezén, jöhet a neheze!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek a gyermekágyi időszak témában: