Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Varicella, azaz bárányhimlő elleni védőoltás

2003. december 2.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, amely cseppfertőzéssel terjed, és használati tárgyak is közvetíthetik.

Miért van szükség bárányhimlő elleni oltásra?

Az enyhe lefolyású, jellegzetes, hólyagos kiütéssel járó, lázas megbetegedést - csakúgy, mint az övsömört - a varicella zoster nevű vírus okozza. A gyermekek többsége óvodás és általános iskolás korban átesik bárányhimlőn, a csecsemőkori és felnőttkori varicella ritka, de előfordul. A felnőttek kb. 5%-a fogékony bárányhimlőre.

A gyermekkori bárányhimlő a legtöbb esetben magától meggyógyuló, jóindulatú betegség, de súlyos szövődmények is előfordulhatnak. A betegség lappangási ideje - körülbelül 14-21 nap - után jelentkeznek az első kiütések. A beteg már 1-2 nappal a jellegzetes bőrelváltozások megjelenése előtt is fertőz. Ha valaki elkapta a betegséget, általában két hétig panaszmentes, amíg a vírusok a szervezetében szaporodnak. A betegség lefolyási ideje 1-2 hét. A viszkető pöttyök mellett gyakori a nem túl magas láz (37,5-38,5 °C), a gyengeség, étvágytalanság és hasfájás. A bárányhimlős gyermekek a viszketős hólyagok miatt igen nyűgössé, nehezen kezelhetővé válnak. Gyakori tapasztalat az is, hogy családon belül a másodikként megbetegedő gyermeken lényegesen több hólyag jelentkezik, a harmadiknak pedig már a bőre is alig kivehető a sok hólyag miatt. A kiütések jellegzetesek. Először színes gombostűfejnyi foltok (makulák), majd göbcsék (papulák) észlehetők, amelyeken többnyire egy napon belül megjelennek a harmatcseppre emlékeztető hólyagok (vezikulák). A hólyagok testszerte mindenütt, a hajas fejbőrön, a törzsön, a tenyéren, a talpon, sőt még a nyálkahártyákon, például a szájban is megjelenhetnek. A szerencsések átvészelik pár tucat hólyaggal, de 4-500 bőrjelenség sem ritka.

A vezikulák belseje két-három napon belül megzavarosodik, gennyessé válik (pusztula), közepe behúzódik majd pörkké szárad. A gyógyulást kimondani a pörkök leválása után lehet, de maguk a pörkök már élő kórokozót nem tartalmaznak. Az átvészelt betegség életre szóló védettséget biztosít, de a bárányhimlőn átesettek szervezetében még hosszú évekig lappang a vírus a gerincoszlop melletti idegdúcokban, és az immunitás gyengülésével - főleg idősebb korban, daganatos megbetegedés, AIDS, kemoterápia esetén - övsömör formájában újra jelentkezik.

Nagyon súlyos, végzetes lehet a bárányhimlő az immunszuprimált személyeknél. Veszélyt jelent a magzat szempontjából a terhesség alatti bárányhimlő, mely ritkán előforduló, ún. kongenitális varicella-szindrómát okozhat. A méhen belül átvészelt varicella után gyermekkorban még egy bárányhimlő már nem alakul ki, ezeknek a gyermekeknek herpes zosterük lesz, ami náluk gyakran a szemet is érinti, és rendszerint a szaruhártya homályának hátrahagyásával gyógyul. Ha a kismama a szülés előtti 5 napon belül betegszik meg bárányhimlőben, az újszülöttnél súlyos lefolyású, ún. progresszív varicella fordul elő, melynek halálozása kezelés nélkül 20%.

Mit kell tudni az oltóanyagról?

Az oltás szövetkultúrán szaporított, élő, gyengített (attenuált) vírust tartalmaz. A védőoltás 9 hónapos kortól adható, de érdemes megvárni vele a 15 hónapos kort. Megfelelő védettség eléréséhez 12 éves korig 1 oltás, míg 13 éves kor felett 2 oltás szükséges. Bármilyen más védőoltással együtt beadható, de csak ellentétes oldalra vagy karba. Nem szívható össze egy fecskendőbe egyik oltással sem. Oltással 15-20 nap alatt alakul ki a védettség, míg a bárányhimlő lappangási ideje 14-21 nap. A megfertőződést követő 72 órán belül a védőoltás elvileg még hatásosan megelőzheti a betegség kialakulását.

Mik az ellenjavallatok, esetleges mellékhatások?

Ellenjavallt az oltás akut, lázas betegség, terhesség alatt, neomycin-allergia, alacsony (1.5 G/l) abszolút lymphocyta-szám vagy a celluláris immunitás egyéb problémai esetén. Mellékhatásaként enyhe helyi bőrjelenségek, láz jelentkezhetnek.www.baranyhimlo.hu.
A témáról kérdezze védőoltás szaktanács-
adónkat, Dr. Kulcsár Andreát!

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések