Baba

Van már adventi naptárad?

Ha még nincs, akkor itt van néhány ötlet a későn jövőknek és azoknak, akik fél szemmel már a jövő karácsony felé sandítanak, mert most határozták el, hogy jövőre aztán tényleg nem hagyják már ki.
2012. December 05.

Ha szoktál ilyesmit gyártani minden évben, akkor már nyilván van, hamarosan nyitni-csukni-bontogatni kell a huszonnégy egységre tagolt időszámláló és nyilvántartó szerkezetet, amely segít valahogy kibírni a Nagy Ünnepig hátralévő napokat, és amelyben, ha ügyesen el van készítve, minden áldott nap felcsillan valami a karácsony fényéből és melegéből.

Már hetekkel ezelőtt keresgéltem az ötleteket, hogyan lehetne idén megint egy kicsit másképp, új megoldásokkal előrukkolni. Mert sokan vannak vele úgy, hogy szeretnek barkácsolni, alkotni és olyasmivel meglepni szeretteiket, ami egyedi, megismételhetetlen és felejthetetlen.

Van már adventi naptárad?

Az első, amin megakadt a szemem, ez a zoknis naptár volt. Mutatós, színes, friss, nem kell varrni, csak huszonnégy csipesz meg egy zsinór kell hozzá, és belefér minden, ami kell: üzenet, bölcsesség, poén, csoki, apró játék, kavics, drágakő, amulett, ördöglakat, fokhagyma, fotó. Mit hagytam ki? Felrémlett a lelki szemeim előtt az a hatalmas zsák a mosókonyhában, teli elárvult, páratlan zoknikkal.

Aztán amikor kiszórtam a szoba közepére, meg kellett állapítanom, hogy olyan cuki, színes kis babazokni talán ha kettő akad a sok megviselt küllemű, fekete és szürke fiú- és férfizokni közt. Még eljátszottam a gondolattal, hogy esetleg ezeket is feldobhatnám néhány csipkével, színes, rávarrt mintával, de kérdéses, hogy nézne ki, és így már amúgy is elég messzire jutottam a kiindulóponttól, hogy tudniillik ez gyors megoldás.

A Pinteresten egyébként dúskálhatsz a jobbnál jobb ötletekben! A csomagolós (zacskóba, dobozba, joghurtospohárba, skatulyába, tégelybe, konzervdobozba, zsákocskába, zsebbe, fiókba) megoldások azoknak valók, akik valami tárgyat vagy édességet szeretnének adni.

Ebben a kategóriában az egyszerűsége és mégis finom eleganciája miatt ez is Van már adventi naptárad?

megtetszett.

Inkább a gondolat szárnyaljon

Lehet, hogy eleged van az édességekből, apró, idővel szemétbe kerülő vackokból, és inkább üzenetekkel, idézetekkel, poénos feladatokkal, szép emlékű fotókkal, rajzocskákkal szeretnéd bombázni szeretteidet. Semmi akadálya! Ebben az esetben is választhatsz munkaigényes, nagyon egyedi és dekoratív megoldásokat, de tulajdonképpen a pici színes borítékok is nagyon jól mutatnak a sorban egymás mellé felragasztott facsipeszekre aggatva.

Erre akár egész évben készülhetsz: megtöltheted gyerekszájmondásokkal, a kedvenc verseiddel, a legszebb pillanatok felidézésével, találós kérdésekkel, folytatásokban közölt izgalmas vagy szívet melengető mesével. Nálunk az is nagyon bejött, amikor a nagyfiúk különböző napokon üzeneteket találtak az aznapi csomagjukban: Lepd meg a testvéredet valamivel! Vajon csak egy kiadós ijesztgetésre futja, vagy kikerekedik belőle valami kedvesség?

Van már adventi naptárad?

Minimalista ötletek

Egy olasz tanító néni blogján találtam ezt a roppant egyszerű, ám a célnak mégis megfelelő naptárt, aminek a lényege csak annyi, hogy mindennap levágunk egy csíkot a napi dátummal, és így végül elérkezünk a karácsonyhoz. Hiszen a lényeg mégiscsak a várakozás és az, hogy az idő múlását valahogy kézzelfoghatóvá tegyük a kicsik számára.

Nyersanyagkímélő megoldás kockáknak

Netfüggő kamaszoknak és egyéb családtagoknak készíthetsz online adventit egy ingyenesen letölthető program segítségével, amelyet akár saját fotókkal, mondásokkal és üzenetekkel is feldobhatsz.

Kaphat a szőrös családtag is

Az adventi naptár lényege, hogy meglepetések sorozatával bombázod azt, azokat, akiket szeretsz. Ha tele vagy ötlettel és ajándékozási kedvvel, akár a kutyának vagy a macskának is készíthetsz. Egyetlen gond van vele: a házi kedvenc hamar rákap, megszereti, és nem biztos, hogy megérti, hogy csak karácsonyig tart a kényeztetés. Vagy utána ki kell találnod valami mást.

Inkább maradandót vásárolnál?

Léteznek legó-, Barbie-, különféle póni- és Playmobil-rajongó gyerkőcöknek és örökifjú felnőtteknek vásárolható adventi naptárak, érdemes a kedvenc márkára rákeresni. Előnye, hogy a naptár ablakaiból előkerülő játékok nem csak néhány napra szólnak, hanem a már meglevő és szerencsés esetben sok gyereket kiszolgáló készlet részévé válnak. Még a kicsik is emlékeznek rá, évekkel később is: Tudod, ez a lovacska volt az adventiben!

Tipp

Választhatsz köztes megoldást is: megvásárolsz egy bármilyen legó- vagy duplókészletet, aztán huszonnégy részre osztod és egyenként becsomagolod a darabkákat, majd ezekből készíted el valamelyik fellógatós vagy fiókos módszerrel a naptárt.

Utóirat

Ahogy nézegettem a jobbnál jobb ötleteket, és kerestem-kutattam a neten, hamar feltűnt, hogy mindet ötletnek szülőanyja van. A nők nemcsak gyerekeiknek készítenek ilyet, hanem előszeretettel párjuknak is, aki örül is neki, értékeli is, várja is izgatottan, mi lesz a holnapi adagban. De egyetlenegyet sem találtam, amit férfiak készítettek volna szívük választottjának vagy gyermekeiknek időt és szellemi kapacitást nem kímélve! Vagy tud valaki ilyet? Írja meg nekünk! Ha senki sem jelentkezik, kénytelenek leszünk kihirdetni, hogy az adventi naptár készítése bizony jellegzetesen női műfaj.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Tedd nyugodttá a karácsonyi készülődést!
  • Ötletes adventi naptárak
  • Mi legyen a Mikulás puttonyában?