Baba

Új generációs bébiszitter

A nagyszülők egyik programot szervezik a másik után, a barátaid ki sem látszanak a munkából, neked viszont egyre csak gyűlnek a halaszthatatlan teendők a naptáradban, és nincs kire bízni a csöppséget? Jó hírünk van, itt a felmentő sereg!
2013. December 09.

Az újdonsült barátnő

Vétek lenne a szülés után megfeledkezni azokról a szimpatikus kismamákról, akikkel együtt okosodtatok a babaváró tanfolyamokon, vagy közösen próbáltátok meg elcsalni a kismamatorna utolsó gyakorlatait! Az alkalmi ismerős ugyanis könnyedén új baráttá léphet elő – már csak azért is, mert mindkettőtök élete ugyanabban a szakaszban jár. Hab a tortán, hogy a gyerekek közel egyidősek, valószínűleg ugyanazok a dolgok érdeklik őket, így ők sem fognak egyedül unatkozni, és neked is jól jön a segítség.

Honnan érkezik? A kismamák nagy része igyekszik a lakóhelyéhez közeli tanfolyamokat választani, így jó eséllyel nem kell majd minden egyes találkozóért átruccannod a város másik végébe.

Mikor számíthatsz rá? Felváltva vigyázhattok a picikre, hogy mindkettőtöknek jusson ideje a hétköznapi teendőkre. Amennyiben a gyerekeket ugyanabba a bölcsődébe, óvodába írattátok, akkor az oda- és visszautat is megspórolhatjátok egymásnak.

A pótnagymama

A ti utcátokban is lakik egy kedves, idős hölgy, aki mindig széles mosollyal kukucskál be a babakocsiba, ha összefut veletek séta közben? Itt az ideje kicsit jobban elmélyíteni vele a kapcsolatot! Rengeteget segíthet a távol élő nagyszülők helyett, akik csak ritkán tudnak meglátogatni titeket. Persze a helyüket sosem veheti át teljesen, de ő is isteni süteményeket süt, és legalább annyi népmesét tud fejből. Látszólag semmit sem vár az alkalmi felügyeletért cserébe, de azért ne használd ki teljesen! Alkalmanként hívd át egy csésze teára, és beszélgess vele kicsit, ennyivel már szebbé is tetted a napját.

Honnan érkezik? Szó szerint a szomszédból, így vészhelyzet esetén ő jelenti a legkézenfekvőbb megoldást.

Új generációs bébiszitter

Mikor számíthatsz rá? Ha egyedül él, nagy örömmel ugrik majd át vigyázni a picire, míg te kislisszolsz a bankba vagy a fodrászhoz. Napközben bármikor áthívhatod magatokhoz, vagy hozzá is viheted a kicsit, de a hétvégéken valószínűleg a saját gyerekei, unokái látogatják meg.

A keresztszülő

A gyerek nélküli keresztszülő élete alaposan eltér a te mostani hétköznapjaidtól: szoros időbeosztás, gyerekjátékok és pelenkák helyett nála a szabadság, a barátok és az izgalmas programok állnak az első helyen. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne képes eltölteni egy estét a babáddal! Ha egy testvért vagy közelebbi rokont kértetek fel keresztszülőnek, a kicsi is könnyebben megszokja majd, hogy nem egy idegennel kell együtt maradnia. Lehet, hogy nem tart majd olyan rendet, mint egy fizetett felvigyázó, és talán egy üveg bort is kibont alkalomadtán, de garantáltan nem fog panaszkodni, ha egy órával később érsz haza, mint ígérted.

Honnan érkezik? Nem feltétlenül kell a közvetlen közeledben laknia, hiszen nem ő lesz a mindennapos dadád, egyszer-kétszer pedig remélhetőleg nem okoz neki gondot házhoz jönni.

Mikor számíthatsz rá? Mivel neki csak a saját szabad idejével kell zsonglőrködnie, nagyobb eséllyel vállalja el az éjszakai felügyeleteket, mint kisgyermekes ismerőseid.

A kedves szomszéd család

Az a kicsit hangos, kicsit szétszórt, többgyerekes házaspár, amellyel a beköltözésükkor még elég távolságtartó voltál. Aztán idővel kiderült, hogy rendes és aranyos emberek, akik mindig előre köszönnek neked a kapuban, és a gyerekeitek már régen összebarátkoztak. A következő hétvégén süss egy tálca muffint, és kopogj át hozzájuk! Ha jobban megismered őket, szívesebben engeded majd át hozzájuk a gyerkőcöt, és míg ők kitombolják magukat, te lazíthatsz kicsit egy kád forró habfürdőben. Legközelebb persze ne felejtsd el viszonozni a szívességet…

Honnan érkezik? Ha szerencséd van, nem kell majd messzire menned: a külvárosokban és a társasházakban is sűrűn találni nagycsaládokat.

Mikor számíthatsz rá? Ha az anyuka otthon dolgozik, valószínűleg nem okoz majd neki gondot, hogy eggyel többfelé figyeljen – vagyis bármelyik hétköznap kérheted a segítségét. Cserébe te is legalább ennyiszer vállald el a felvigyázó szerepét, a hétvégét pedig hagyd meg a családnak.

Kismamák egymás közt

Az ideális helyzet az lenne, ha a barátnőiddel egyszerre lennétek várandósok, ám erre sajnos kevés az esély. Amiatt azonban felesleges aggódnod, hogy egyetlen újdonsült kismamával sem futsz majd össze a közvetlen környezetedben. Elég, ha lesétálsz a közeli parkba, vagy körbekérdezed a barátaidat, van-e éppen kisgyermekes ismerősük rajtad kívül. Bátran szólíts meg egy szimpatikus újdonsült anyukát a játszótéren – ő is boldog lesz, hogy olyan emberrel beszélhet, akit ugyanazok a témák érdekelnek.

Honnan érkezik? Ha a lakásodhoz közeli parkban szoktatok találkozni, akkor valószínűleg ő sem lakik messze, ám ha egy “ismerős ismerőséről” van szó, akkor lehet, hogy kicsit bonyolultabb lesz eljutni hozzá.

Mikor számíthatsz rá? Gyakorlott anyukaként nagy segítségedre lehet, ha csak pár órára kellene megoldani a felügyeletet. Mivel ő is benne van a dolgok sűrűjében, biztos lehetsz abban, hogy gyakorlott emberre bízod a szemed fényét.

Profi segítség

Akkor sem kell kétségbe esned, ha a közvetlen környezetedben senki sincs, aki el tudná vállalni a gyerekfelügyeletet. Az egyik lehetőséged, hogy bébiszittert fogadsz: ideális esetben az ismerősök tudnak szolgálni egy-két referenciával, hogy megspórolhasd a közvetítőirodák felárait. Bár a dadus nem mindig válik családtaggá, nagy előnye, hogy rajta keresztül könnyebben ismerheted meg a környéken lakó kisgyerekes anyukákat, akikkel kihúzhatjátok egymást a bajból. Ha viszont még a gondolattól is ódzkodsz, hogy idegent engedj a lakásba, akkor szemezgess a hozzátok közeli bölcsődék és óvodák kínálatából.

Honnan érkezik? A bébiszitter egyenesen házhoz jön, és ha szerencséd van, olyan intézményt is találhatsz, amelyik pár perc sétára van az otthonotoktól.

Mikor számíthatsz rá? Bébiszittert éjjel-nappal, akár fél vagy egész napra is találhatsz, míg a bölcsődék és óvodák nyitva tartása elég kötött lehet.

Forrás: Kismama magazin