Baba

Túlélési útmutató a szülés utáni első 6 hétre

Az első hetek a babával amellett, hogy igen megterhelőek lehetnek, sok kérdést is felvetnek az anyában, amitől bizonytalannak érezheti magát. Íme néhány tipp, hogy könnyebben túljuss a kezdeti nehéz időszakon!
2017. Július 06.

Túlélési útmutató a szülés utáni első 6 hétre

Készülj fel!

A kórházban az orvosok alaposan megvizsgálják a babádat, és választ adnak jó pár időközben felmerülő kérdésedre (pl. hogy miért csúcsos formájú a kicsi feje). Ennek ellenére, miután hazaengedtek még okozhat meglepetéseket az újszülött gyermeked, többek között furcsa hangok formájában (böfögés, csuklás, hörgés stb.), melyek nagy része teljesen normális.

A köldökcsonk

A köldökcsonk akár teljesen fekete és valljuk be, elég kis csúnya tud lenni (még egy ilyen cuki kisbabán is, mint a tiéd). Ezzel azonban nincsen semmi gond, 3 héten belül biztosan le fog esni. Addig is fontos, hogy tisztán és szárazon tartsd (nem ázhat vízben, erre fürdésnél figyelj). Azonban, ha a csonk vagy a körülötte lévő bőr bepirosodik, váladékozni kezd és büdös, kellemetlen szaga lesz, mindenképp fordulj orvoshoz!

Bukás

Mindig legyen kéznél néhány textilpelenka bukás esetére. Megelőzésképpen szakértők szerint a legjobb, ha szoptatás közben 3-5 percenként megbüfizteted a kicsit, evés után pedig nem fekteted le, hanem függőleges helyzetben tartod egy ideig (pl. pihenőszékbe ülteted).

Kaki kérdés

Szülés után a baba széklete feketés-zöldes (ez a magzatszurok), majd zöldes, sárgás és barnás színűvé változik, az állaga pedig a folyóstól a kenőcsösön át a túrósig igen sokféle lehet. Mindez aggasztónak tűnhet, de teljesen természetes folyamatról van szó. A szoptatás egyik előnye pedig: a baba kakija ebben az időszakban egyáltalán nem büdös.

A baba légzése

A percenként 60 lélegzetvétel a piciknél teljesen normális, ugyanúgy ahogy a 6 másodperces légzésszünetek is – mondja dr. Barton D. Schmitt. A ziháló vagy nagyon szapora légzésről azonban jobb, ha beszámolsz a dokinak, ezek ugyanis légzőszervi problémát is jelezhetnek.

Fürdetés

A közhiedelemmel ellentétben azon nem kell görcsölnöd, hogy mindennap megfürdesd a babád. Szakértők szerint az újszülötteknek bőven elég, ha hetente egyszer vagy kétszer fürdenek (ilyenkor még nem igazán koszolódnak, nem igaz?). Főleg, ha nagyon félsz az egész procedúrától, amit rendszerint végig üvölt a gyereked (nyilván ő is érzi, hogy nem a kedvenc tevékenységed). Az azonban fontos, hogy minden nap nedves ruhával áttöröld a baba fejét, arcát és popsiját.

A legjobb, ha evés után vársz fél órát, és úgy álltok neki a pancsinak. Ha nem éhes, neki is több kedve lesz hozzá, tele pocakkal azonban semmiképp ne kezdjetek bele a dologba. Fontos, hogy elég meleg legyen a fürdőszobában (vagy ahol fürdettek), és hogy előre kikészíts minden szükséges kelléket. Minden kis hajlatot moss meg alaposan, és törölközésnél is nagyon ügyelj rá, hogy ezeket az eldugott területeket (pl. áll alatt) mindig teljesen szárazra töröld.

Éld túl az éjszakát

Mivel az újszülöttek pocakjába még nem fér annyi tej, ami bekerül, azt pedig hamar megemésztik, ezért éjszaka is gyakran felébrednek. Azonban, ha sikerül valamilyen napirendet kialakítanod, az sokat segíthet mindkettőtöknek.

– Alakíts ki napi rutint már a kezdetektől: fürdetés, öltöztetés, játék, séta – igyekezz ezeket (amennyire lehet) minden nap ugyanúgy, ugyanolyan sorrendben csinálni.

– Ha elég álmosnak tűnik, ne a karodban aludjon el, hanem fektesd be a kiságyába. Így már egész kicsiként megtanul majd egyedül elaludni, a kiságyat meglátva pedig az alvásra fog asszociálni, és minden alkalommal egyre könnyebben álomba szenderül.

– Pólyázd be! Régimódi szokás, de nem butaság. Az újszülöttek ugyanis sokszor öntudatlanul is hadonásznak álmukban, amivel felébreszthetik saját magukat. Fektesd a hátára, hogy megelőzd a bölcsőhalált.

– Az éjszakai szoptatásokat fogd rövidre és csináld végig “félálomban”, amennyire lehetséges. Ha felsír, menj a kiságyához mihamarabb, hogy ne ébressze fel magát teljesen. Ne beszélj hozzá, és ne kezdj el játszani vele az éjszaka közepén. Vidd nyugodtan magaddal az ágyadba, és szoptass fekve, hogy te is jobban el tudj lazulni és hamarabb vissza tudj aludni utána.

Az újszülöttek többnyire 4 órát képesek egyhuzamban aludni, napi átlagban pedig 16 óra alvásra van szükségük. És hogy mennyire legyen csönd a lakásban, míg a kicsi az igazak álmát alussza? “Egyáltalán nem kell, hogy síri csend legyen. A hétköznapi hangok ebben a kezdeti időszakban nem fogják felébreszteni. Nem kell, hogy mindenki suttogjon és lábujjhegyen osonjon, csak mert a baba alszik. Ez ugyanis oda vezet, hogy később a gyerek csak teljes csendben lesz képes elaludni/aludni, ami hosszú távon nem fenntartható és igencsak megkeseríti az életünket” – mondja Penelope Leach, brit pszichológus, számos gyereknevelési könyv szerzője.

A síró baba megnyugtatása

A sírás a kisbabák egyetlen kommunikációs eszköze. De vajon mit akar a tudtunkra adni? Ellenőrizd a következőket: Nem éhes? Nincs melege? Nem fázik? Nem szorítja valahol a ruha? Nincs tele a pelusa? Nem túl erősek a fények/zajok? Nem tud böfizni? Netán beteg? Ha mindet kipipáltad, de a baba még mindig csak sír, akkor próbálkozz az alábbi tippekkel:

– Tapasztald ki, hogy milyen pózban szereti a legjobban, ha tartod vagy ringatod (oldalra, előre-hátra), vagy hogyan reagál, ha halkan beszélsz hozzá vagy énekelsz neki.

– Finoman paskold meg a hátát.

– Sétálgass vele.

– Tedd mellre.

– Próbáld ki, hogy mi történik, ha babakocsiba teszed, és elmentek sétálni, vagy hordozóban magadra kötöd és így jártok egyet.

Minden babának vannak nyűgösebb időszakai, a legtöbb kicsinek ez az este 6 és 10 óra közötti időszak. Nyugodj meg, van olyan, hogy egyszerűen semmi sem segít! Ennek ellenére nagyon fontos, hogy mindig reagálj a sírására, hiszen ebben a korban elkényeztetni nem lehet egy kisbabát. Viszont, ha érzi, hogy ott vagy vele, felveszed, ringatod, akkor kialakul benne egy életre szóló biztonságérzet, amiből csak profitálhat, és még az is lehet, hogy sikerül megnyugtatnod. Hallgass a megérzéseidre!

Amit tegyél meg önmagadért

Sok édesanya nehezen viseli a kezdeti időszakot, hiszen ilyenkor döbben rá, hogy a korábbi független életének vége, mostantól itt van egy parányi teremtmény, aki száz százalékban ki van szolgáltatva neki. Ez ijesztő és testileg-lelkileg megterhelő lehet, és míg vannak, akik hamar megszokják ezt az új élethelyzetet, mások komoly harcokat vívnak önmagukkal és a világgal miközben halálosan kimerültek. Hogy segíts magadnak átvészelni ezt az időszakot, fontos, hogy néhány dolgot megtegyél saját magadért!

– Aludj eleget! Ja, persze, egy kétóránként szopizó csecsemő mellett… – gondolod teljesen jogosan. Azonban dr. Schmitt szerint tisztában kell lenni vele, hogy ettől függetlenül neked is szükséged van napi 7-8 óra alvásra, amit ha nem is egyben, de részletekben biztosítanod kell magadnak. Este feküdj le korábban, és aludj, amikor a baba alszik!

– Kapcsolódj ki! Néha neked is szükséged van egy kis szünetre. Menj el sétálni, szellőztesd ki a fejed a baba nélkül. Ehhez persze külső segítségre van szükséged, de mindenképp élj a lehetőséggel. Ha nincs, aki segítene, akkor marad a bébiszitter. Gondolj rá úgy, mint egy nélkülözhetetlen befektetésre a testi-lelki-szellemi épséged megőrzése érdekében.

– Vond be apát is! Hagyd a párodat is érvényesülni, ha kell, kérd meg, hogy segítsen a baba gondozásában. Te pedig használd ki az időt egy kis pihenésre!

– Egyél egészségesen! A gyermekágyas időszakban különösen fontos, hogy tápanyagokban gazdag ételeket fogyassz. Ne hagyd abba a terhesvitamin (vagy multivitamin) szedését sem, hiszen a szoptatás és a kialvatlanság rengeteg vitamint és ásványi anyagot is kivesz a szervezetedből.

– Hordozz! Szerezz be egy számodra szimpatikus hordozókendőt vagy kengurut, és kösd magadra a picit. Így rengeteg feladatot el tudsz végezni anélkül, hogy a kicsi utánad sírna. Ha elsőre nem szereti a dolgot a gyereked, akkor se add fel a próbálkozást, idővel rá fog érezni az ízére.

– Kérj segítséget! Látogató családtagokat, barátokat, férjet, nagymamát – fogj be mindenkit, akit csak tudsz, és ne legyen bűntudatod, hogy segítséget kérsz.

Tarts ki!

Az első 6 hét minden anya életében igazi megpróbáltatás. Most ismeritek meg egymást a babáddal: ő is tanul téged, te is őt, ez pedig nem egy kétperces folyamat. Gondolj arra, hogy ha átvészeled ezt a 6 hetet, utána a babád egy következő mérföldkőhöz érve, olyasmivel ajándékoz meg, ami garantáltan feledteti veled az átvirrasztott éjszakákat: életében először rád mosolyog.

Kapcsolódó cikkeink: