Baba

Túl dundi a baba!

Ha pici, az a baj, ha túl gömböc, akkor az. Minden anya megijed, ha a gyereke eltér az átlagtól. Pedig a válasz többnyire megnyugtató!
2013. Január 23.

Kisbabánk rendes súllyal született, de négy hónapos korára 8 kiló 50 dekát nyom. Nem tudtam szoptatni, tápszert kap. Ha testsúly-kilogrammonként 150 gramm elkészített tápszert számolunk, az 1 liter 2 deci, ennyit nem eszik meg a baba. Papíron ennyi lenne az igénye. De kevesebbel is őrült tempóban hízik.

Valójában az a dilemma, hogy bele kell-e erőltetni az előírt mennyiséget, vagy éppen kevesebbet kellene neki adni. Esetleg adjunk valami mást is, rostos gyümölcspépet, ami nem hizlal? Vigyük szakemberhez, aki meg tudja állapítani, mi az oka ennek a gyarapodásnak? Ha igen, ez kinek az asztala? Genetikus, gasztroenterológus, endokrinológus?

A nagyobb gyarapodást a fokozott kalóriabevitel okozza. Fontos tudni, hogy van egy minimális bevitel, ami 100 ml/kg tápszert jelent, vagyis az Ön gyerekénél ez 850 milliliter, nem pedig 1200 milliliter.

Amennyiben a gyerek gyarapodása megfelelő, akkor mindig a minimális bevitelt kell mérvadónak tekinteni. A félreértésnek az a magyarázata, hogy csecsemőként az átlagos bevitel 140-160 ml/kg, így egy 8 és fél kilós gyereknél az 1200 ml bevitel nem helytelen, de jelen esetben túlzás.

A mindennapi gyakorlatban a 100-200 ml/kg bevitel között kell „józan paraszti ésszel” dönteni. Vagyis ha a gyerek sovány, akkor növelni kell a bevitelt, akár 200 ml/kg mennyiségig is. Ha viszont jó súlyban van, akkor ez csak 100 ml/kg. Szakember helyett szerintem – ezek alapján – önök is szépen helyes irányba tudják majd terelni a gyerek étkezését, biztosítva számára a megfelelő gyarapodási ütemet.

Természetesen léteznek egyéni különbségek, mint ahogy csecsemőkorban és felnőttkorban is vannak olyanok, akik a „levegőtől is híznak”. A sejtszinten zajló anyagcsere-folyamatok nagy egyéni különbségeket mutatnak, s ezek, valamint hormonális tényezők egyaránt okozhatnak ilyen eltéréseket.

Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Ezek is jól jöhetnek:

  • A csecsemőkori elhízás
  • Csökkenti a túlsúly kockázatát a szoptatás
  • A császáros babák ducik lesznek?
  • Még kevesebb cukrot ajánlott adni a gyereknek