Terhesség hétről hétre

Torna a testnek és az agynak

Szerző: W. Ungváry Renáta

2012. április 2.

Forrás: babaszoba.hu

Pelus, popsikenőcs, bébipapigyártás. Egyszerű kis szerepjátékok a gyerekkel, mindennap játszótér, séta a boltig és vissza, esetleg egy kis babamasszázzsal tarkítva. Valld csak be, néha jól jönne valami izgalmasabb tevékenység is! Például a memóriatréning!


Bármennyire imádjuk is gyerekeinket, az anyaságot, az otthon melegét, azért néha még a leganyább anyáknak is jól jön a változatosság. Sőt! Ha időt szánsz egy kis feltöltődésre, mintegy varázsütésre tolongani kezdenek az agyadban a jobbnál jobb új ötletek! Arról nem is beszélve, hogy a memóriatréningbe fektetett idő mindig megtérül: vagy talán nem megy el nálatok is a kelleténél kicsit több idő eltűnt tárgyak felkutatására? Vagy nem feledkezel el újra és újra fontos dolgokról? Ha igen, akkor itt az idő, hogy változtass! Íme három hatékony és szórakoztató módszer, amit kisgyerek mellett, sőt, részben gyerekkel együtt is bármikor rendszeresen gyakorolhatsz.

Egyél memóriafejlesztő ételeket!
Számos kutatás igazolja, hogy bizonyos étkezési szabályok bevezetésével hatékonyan növelhető a szellemi teljesítmény, és megelőzhetők egyes agyi degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór.
1. Sose hagyjátok ki a reggelit! A sokoldalú, változatos élelmiszereket tartalmazó első étkezés megalapozza a nap hátralevő részét: feltétlenül legyen benne némi nyers gyümölcs és zöldség.
2. Kerüljétek a magas glikémiás indexű ételeket!
Ide tartoznak a finomított szénhidrátok (fehér liszt, hozzáadott cukrot tartalmazó desszertek, édességek). Ügyelj arra, hogy az étel mindig tartalmazzon elegendő élelmi rostot, és ne cukrozz semmit. Az ételek glikémiás indexéről itt tájékozódhatsz.
3. Lehetőleg ne kerüljenek az asztalra készételek! Amit te készítesz, annak az összetevőit jobban nyomon tudod követni. 4. Édességek helyett egyetek friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, amelyek közül különösen előnyösek a magas antioxidáns-tartalmú bogyósok. További ötletekért kattints ide!

Tornázz, fuss!
Ha sportra is mindennap szánsz időt, meglepve fogod tapasztalni, hogy az agyad is jobban működik. Ennek az egyik oka az anyagcsere hatékonyabb működése és az, hogy a káros, szennyező anyagoktól is hatékonyabban szabadul meg a tested ennek köszönhetően. A másik, hogy sokkal elégedettebb, boldogabb leszel, nő az önbizalmad, és ebből adódóan a problémamegoldó képességed is javul. A baba mellett is művelhető sportokról itt olvashatsz részletesen.

Az Átvágót neked találták ki!
A televíziós kvízműsorok is remek agytornát jelentenek. Ha eddig is kedvelted Vágó István kvízműsorait, most nézz bele a legújabba, amely a story4 tévé kínálatában szerepel hétköznaponként este nyolctól. Az efféle műsorok előnye anyák számára, hogy akkor sem veszítik el a fonalat, ha közben háromszor-négyszer is fel kell ugrani valamiért, sőt nézni sem kell feltétlenül, elég hallgatni is. Ha az időpont nem a legjobb, mert addigra te is elalszol a gyerekkel, felvételről is megnézheted. Változatosabbnál változatosabb kérdések sorjáznak a játékosokra, ráadásul Vágó a műsor nevének megfelelően mindent elkövet annak érdekében, hogy alaposan próbára tegye az áldozatok tudását és magabiztosságát. Tedd magad próbára te is: akár házimunka vagy szoptatás közben is hallgathatod a kérdéseket! Vajon tudod a választ? Vajon jól emlékszel? Mennyire vág az agyad? Különösen izgalmassá válik a játék a vége felé, amikor már milliókat lehet nyerni, de kockáztatni is kell! Te mekkora nyereményt vinnél haza? Találj ki a párodnak a műsor mintájára házi, családi kvízkérdéseket, és szórakoztasd ezzel néhanapján. Tuti siker!

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Legjobb cikkeink a témában

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések