Baba

Tényleg ikrek?

Lehet, hogy elejétől fogva ott motoszkál a fejedben, hogy ikreid lesznek. Bízhatsz a női megérzésben, de vannak más jelek is!
2011. November 13.

Ikrek

Nagyobb az esélyed ikrekre, ha már elmúltál harminc, ha a családban már voltak ikrek, ha peteérést segítő kezelésen estél át, és végül: ha esetleg a joruba vagy a hausza népcsoporthoz tartozol, náluk ugyanis nagyjából 5 százalék az ikrek aránya :).

Ikerterhesség esetén hamar és jelentősen nő a HCG hormon mennyisége, ezért legtöbben már a korai időszakban is fokozott mellfeszülést éreznek, erősebbek lehetnek a “reggeli rosszullétek”, az émelygés, a hányinger. Korábban érzékelhető a magzatmozgás, mint egyes terhességnél. Idővel úgy tűnik, mintha mindenhol volna valami: egy könyök, egy láb, egy fejecske. Korábban megnő a méh, hamarabb telik ki a pocak, és oldalirányban is terebélyesebb leszel. Persze a fenti jelek többsége csak azok számára értelmezhető, akik már voltak várandósak, tehát tudnak mihez viszonyítani.

A legpontosabb diagnózist az orvosodtól várhatod. Ő már a korai időszakban, az első ultrahangvizsgálat során megbizonyosodhat arról, hogy több petezsák látható. Már az ötödik és nyolcadik hét között megállapítható a többes fogamzás, de ekkor még nagy az esélye annak, hogy az egyik embrió felszívódik. Amíg nem volt ennyire érzékeny az ultrahang-diagnosztika, nem is tudtunk róla, milyen gyakori ez a jelenség. A tizedik hét után azonban már egyértelmű a dolog. Az ultrahangvizsgálat a későbbiekben is nagy segítségedre lesz, hiszen pontosan lehet követni a két baba egyéni fejlődését, a lepény (vagy lepények) tapadási helyét, a magzatok méhen belüli elhelyezkedését.

Ikerterhesség esetén gyakrabban fognak ultrahanggal vizsgálni: a huszadik hét után havonta, később lehet, hogy akár kéthetente is szükség lesz a babák ellenőrzésére. Az eredmények meghatározhatják a szülés módját és időpontját. De erről majd legközelebb.

Pici babák – nagy pocak

Főleg alkat kérdése, hogy mikor kezd nőni a pocakod, ám tapasztalt ikresek szerint az átlagnál jóval hamarabb számíthatsz arra, hogy “kihízod” a nadrágjaidat. Van, aki már a nyolcadik-tizedik héten kénytelen frissíteni a ruhatárát. Ha még nem akarod közhírré tenni, hogy babát vártok, nem kell kismamanadrágot vásárolnod. Jó megoldás, ha kismamaövet használsz, amit csak rá kell húzni a lehúzott cipzárú nadrágra, szoknyára. Olyan, mintha kilógna a trikód a pólód alól.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin