Baba

Mit kell tudni a tandem szoptatásról?

Egyre gyakrabban merül fel a kérdés: el kell-e választani a babát, ha az anya várandós lesz. És mi történjék, ha világra jött az újszülött?
2008. Január 28.

A mi kultúránkban meglehetősen merész dolognak tűnik különböző korú testvéreket szoptatni. Nálunk – amint fény derül a terhességre – szinte minden esetben az elválasztást javasolják, függetlenül az anya állapotától és a csecsemő életkorától. Az már fel sem merül, hogy a kicsi megszületése után mindkét gyerek szophatna tovább.

A testvérek szoptatása egyes ázsiai országokban nem ritkaság, ma már a nyugati társadalmakban is találkozhatunk vele. Ezt a gyakorlatot tandem szoptatásnak nevezzük.

Nem kötelező, de nem is tilos

A baba elválasztásának az újabb várandósság idején számtalan alapos indoka lehet. Aki idegenkedik tőle, jobban jár, ha abbahagyja a szoptatást. Nagyon fontos, hogy ne a kismama környezetének elvárásai határozzák meg a továbbiakat, hanem saját döntést hozzon.

Várandósság alatt nem szabad szoptatni, ha:

  • az előző baba koraszülött volt;
  • a kismamát fenyegető koraszülés vagy vetélés miatt eltiltották a házasélettől;
  • szoptatás alatt görcsös alhasi fájdalmat érez, vagy vérzést tapasztal;
  • az első hányós, émelygős hetek után sem kezd gyarapodni a súlya.
  • Áldás vagy átok?

    Két gyerek szoptatása persze nagyobb megterhelést jelent szervezetünknek, de közel sem olyan ritkaság, mint amilyennek elsőre látszik. Ikreket is lehet hónapokig kizárólag anyatejjel táplálni. Amiatt sem csóválja a fejét senki rosszallóan, ha valaki tejtestvért fogad saját gyereke mellé. Éppen ugyanilyen mértékben zsigereli ki a szervezetét az, aki várandósan tovább szoptat, és szülés után sem választja el a nagyobb gyereket.

    Természetesen minden esetben különleges figyelmet kell fordítani a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Mivel mindannyian mások vagyunk, előfordulhat, hogy az anya a várandóssággal együtt járó feszültség és a kellemetlen testi tünetek mellett kimerítőnek érzi a szoptatást, míg más arról számol be, hogy éppen a szoptatás az az eszköz, ami segítségére volt a kritikus időszakok átvészelésében.

    A szoptatás ugyanis az állandó rohanásban is rábírja a kismamát, hogy naponta néhány negyedórára leüljön, lefeküdjön egy kényelmes “vacokba” és összebújjon a gyerekével. Sokszor a szoptatás segítségével lehet megnyugtatni, elaltatni a totyogót, így a várandós mamának is nagyobb az esélye egy-egy békés órára, éjszakára.

    Dönthet a gyerek is

    Megtörténhet, hogy – bár szívesen folytatnánk a szoptatást várandósan is – végül a gyerek utasítja el a mellet, mert megváltozik az anyatej összetétele. A várandós nő szervezete a leendő újszülött igényeihez igazodik – kolosztrum termelésébe kezd. A negyedik hónap tájékán többnyire csökken a tej mennyisége, van olyan baba, aki emiatt hagy fel a szopással. Végül az is előfordulhat, hogy a totyogó éppen a terhesség idején növi ki a szopás iránti igényét, és átadja a stafétabotot a kistestvérnek.

    Nem ritka, hogy az a gyerek, aki néhány hónappal a szülés előtt választódott el, újra kéri, amikor meglátja szopni az újszülöttet. Ez többnyire csupán annyit jelent: “tudni akarom, hogy engem is szeretsz-e annyira, mint a kicsit!” A legjobb, ha ilyenkor “engedélyt adunk”. Szinte biztos, hogy nem fog rendszeresen szopni, ha nem biztatjuk, viszont elégedett lesz azzal a tudattal, hogy nincs kitiltva a paradicsomból.

    A leggyakoribb problémák

    Ritkán, de előfordul, hogy a kismama teljes szoptatás mellett lesz állapotos. Ilyenkor nem könnyű amellett dönteni, hogy elválasszuk a babát, hiszen még annyira kicsi. Az első hónapok átmeneti nehézségei mellett sajnos számolni kell azzal is, hogy a tej mennyisége megcsappan, és a baba fejlődése nem lesz kielégítő. Ebben az esetben mindenképpen pótlást kell adni a kicsinek – féléves kor előtt a gyermekorvos által javasolt tápszert, utána az életkornak megfelelő főzeléket, gyümölcsöt, gabonát.

    A szoptatást nem kell abbahagyni – az ilyenkor termelődő tej nagyon értékes, a szoptatás nyújtotta közelség és biztonságérzet pedig továbbra is fontos mindkettejüknek. Az egyévesnél idősebb gyerek magától is egyre több kiegészítő táplálékot fog fogyasztani, ebben az esetben nem okoz problémát a tej mennyiségének csökkenése.

    Várandósság alatt sok nőnek érzékenyebbé válik a melle, ez szoptatásnál fájdalmat is okozhat. Ha a fájdalom a tűréshatáron belül van, folytassa a szoptatást, próbálkozzon különböző testhelyzetekkel, esetleg csökkentse a szopás időtartamát és gyakoriságát. Ha így is elviselhetetlen, akkor válassza el a babát fokozatosan.

    Sokan éreznek szoptatás alatt enyhe méhösszehúzódásokat. A méh valójában folyamatosan munkában van, összehúzódásai közül egy-egy erősebb, a többi nem érezhető. Az összehúzódások a szoptatás hatására és a szexuális együttlét során fölerősödnek. Ez nem okoz koraszülést, ha az anya nem veszélyeztetett.

    Vajúdás, szülés, gyermekágy

    Szoptatás hatására a vajúdás intenzívebb lesz, a szülés jobban halad. Ha a kismama megteheti, hogy a vajúdás során együtt legyen gyerekével, és nem esik rosszul a szoptatás, nyugodtan a melléhez engedheti a nagyot. Kórházi szülésnél a nagy többnyire távol van édesanyjától. Ilyenkor látogatás idején bújhat oda egy kis szopásért, szeretgetésért.

    Ez kifejezetten hasznos lehet az édesanyának, ha a melle túltelt, és az újszülött még nem szopik sokat. Amikor újra együtt a család, meglehetősen zilált korszak kezdődik, hiszen az élet kihívásait nehezen tűrő nagy most a szokásosnál is gyakrabban szeretne szopni, a mamához bújni.

    Fokozatosan kialakul az a szoptatási gyakorlat, ami az adott családnak megfelelő: kiderül, hogy az anya számára a két kicsi együtt szoptatása a kényelmes, vagy mindkét gyerekét igény szerint engedi a mellhez, esetleg a nagy szoptatását korlátozza bizonyos napszakokra vagy bizonyos helyzetekre (pl. elalvás). Bármely megoldás elfogadható, a lényeg, hogy boldoguljunk a mindennapokban, és ne érezzük kényszernek a kialakult helyzetet.

    A leggyakoribb kérdések

    Elég lesz-e a tejem mindkét gyerek számára?

    Az anyai szervezet annyi tejet termel, amennyire igény van, az első hetekben talán többet is. Ha kételkedik abban, hogy a kicsi elég tejhez jut-e, vagy nincs megelégedve a baba súlyfejlődésével, korlátozza a nagyot a szopásban, illetve mindig csak akkor engedje a mellhez, ha a kicsi már végzett.

    Mindkét mellből szoptassam-e mindkettőjüket, vagy legyen meg a “saját oldaluk”?

    Az újszülött és a fiatal csecsemő számára nagyon fontos, hogy egyszer jobb, másszor bal oldalról kerüljön mellre. Így szimmetrikusan érik a fejlődéséhez szükséges ingerek. Ha mindkét mellhez hozzáférhet, biztosabbak lehetünk abban, hogy elég tejet kap.

    Kell-e különleges tisztasági intézkedéseket bevezetni, ha mindkét gyerekemet szoptatom?

    Alaphelyzetben erre nincs szükség, elég a napi normális tisztálkodás, fürdés, zuhanyozás. A gyerekek ugyanabban a környezetben élnek, a családban megjelenő kórokozókat mindketten hasonló eséllyel kapják el, abban az esetben is, ha egymás után szopnak ugyanabból a mellből, és akkor is, ha nem. Kivétel a gombás fertőzés! Ha a kicsi szájpenésszel érkezik haza a kórházból, a száját és az édesanya mellét is kezelni kell. Ez esetben mossuk le a mellet, mielőtt a nagy szopni kezdene.

    Ezeket is olvasd el:

  • Folytathatom a szoptatást várandósan?
  • Nem enged szoptatni a párom, mit tegyek?
  • Miért nem természetes a szoptatás?
  • Még szoptatom az ikreket
  • Forrás: Kismama magazin