Baba

Tanácsok kezdő kismamáknak: ezeket NE kövesd!

Az agyadra megy a sokfelől hozzád áramló rengeteg információ? Eleged van abból, hogy mindent és mindennek az ellenkezőjét is olvastad, hallottad már a baba első hónapjaival kapcsolatban?
2014. Augusztus 25.

Összegyűjtöttünk néhány közkeletű szabályt – amiket biztosan nem kell betartanod.

NE cseréld ki a pelusát minden etetés előtt!

Az igaz, hogy ha a kicsi eltöltött ébren vagy alva három órát, majd jelezni kezdte, hogy éhes, akkor logikus dolog átpelenkázni etetés előtt. Ennyi idő alatt ugyanis biztos telt (vagy megtelt) a bugyor, és ha szopi közben elalszik, akkor lehet, hogy újabb három órát már nem bírna ki, és átázna, bármilyen márkás is a pelenka. De ha ennél sűrűbben eszik, akkor fölösleges minden alkalommal tisztába tenni. Éjszaka pedig, hacsak nincs átázva vagy bekakilva, eszedbe ne jusson ezzel zargatni – csak teljesen felébreszted vele, amire semmi szükség.

NE mérd meg a babát minden etetés után!

A legtöbb kórházból – elvileg – akkor adják haza az újszülöttet, ha megkezdődött a súlygyarapodása. Ahhoz, hogy ezt ellenőrizni tudják, megkérnek, hogy szoptatás előtt és után is mérd meg, hogy kiderüljön, pontosan mennyit evett. Aztán könnyen lehet, hogy a védőnőd vagy a gyerekorvos is felteszi a kérdést: mennyit szokott enni egyszerre? Te pedig könnyen beleeshetsz az első gyerekesek csapdájába: pontos naplót kezdesz vezetni arról, hogy mikor hány grammot evett a pici, melyik melledből, illetve ha szükség volt pótlásra, hány milliliter tápszert fogyasztott. Ne tedd!Ha úgy látod, hogy minden tisztába tevésnél pisis a pelusa, rendszeresen van széklete (ami anyatejes babáknál napi hetet és heti egyet is jelenthet), elégedett, szemmel láthatóan gyarapszik, és nincs beesve a kutacsa, akkor fölösleges ennyiszer lemérni. Az első időkben bőven elég hetente egyszer, sőt akár azt is bevállalhatod, hogy csak a védőnőnél méred meg, havonta egyszer.

Ha van elég pisis-kakis pelus, akkor minden rendben

NE fürdesd meg mindennap!

Amíg az egész napot az ágyában és a kezedben tölti, nem sok alkalma van arra, hogy piszkos legyen. A pelus alatti részeket úgyis minden tisztába tevésnél lemosod vagy áttörlöd, legfeljebb az arca és a nyaka körüli terület igényel külön tisztogatást, ha sokat bukik. Persze vannak babák, akik kifejezetten élvezik a fürdést, és sok apuka számára az a nap fénypontja, amikor a munkából hazatérve megfürdetheti a kisbabáját.De ha úgy látod, hogy a te gyereked nem érzi jól magát a kiskádban, és/vagy a bőre lesz tőle túl száraz, akkor nyugodtan áttérhetsz arra, hogy csak két-három naponta fürdeted, a többi napon pedig csak finoman megtisztogatod (például egy nedves textilpelenkával), ahol szükséges.

NE vegyél meg neki mindent előre!

Bár egész iparágak épülnek arra, hogy elhitessék veled, tökéletesen berendezett babaszoba, babakocsi és cumisüveg-melegítő nélkül haza sem tudod hozni újszülöttedet a kórházból – ne higgy nekik! Az igazság az, hogy ha van hol aludnia, van pár ruhája, amit rá tudsz adni, van pelusa, és tudod szoptatni (vagy van egy cumisüveged és egy doboz tápszered), akkor gyakorlatilag mindent megadtál neki, amire az első időkben a szülői szereteten kívül szüksége van.Ne vegyél meg minden hasznosnak tűnő kelléket előre! Hagyj időt magadnak, hogy kitapasztald, mire van nektek kettőtöknek valójában szükségetek. A legjobb, ha kölcsön tudsz kérni dolgokat a rokonoktól, barátoktól, és így vásárlás előtt ki tudod próbálni, hogy például a sétához nektek a babakocsi vagy kendő jön be jobban, és azon belül is pontosan milyen fajta. Ezzel sok bosszankodást (és nem kevés pénzt) megspórolhatsz.

NEM biztos, hogy megzavarja a cumisüveg

Szoptatás közben a kisbaba keményen dolgozik azért, hogy a megfelelő tejmennyiség a pocakjába kerüljön. A régebbi típusú cumisüvegekből viszont minden erőlködés nélkül ömlik a szájába a folyadék – ha választania lehet a kettő közül, jó eséllyel ez utóbbit választaná.Éppen ezért érdemes odafigyelni az első időkben arra, hogy ha pótlásra van szükség, akkor ne ilyen cumisüvegből kapja a kicsi, mert ez könnyen szoptatási zavarokhoz és akár túl korai elválasztódáshoz is vezethet. Ha úgy látod, hogy különösen érzékenyen reagál, akkor érdemes a cumisüveget teljesen kihagyni az életetekből, és kiskanállal, pohárból vagy úgynevezett szoptanít készülékkel adni a pótlást.Ha viszont kevésbé zavarja meg a váltás, akkor előfordulhat, hogy akár hosszú hónapokig is zökkenőmentesen fogadja el a tápit vagy más anya tejét cumisüvegből a szoptatás folytatása mellett. Néhány hónapos korától pedig szinte biztos, hogy semmi fennakadást nem fog számára jelenteni, ha alkalmanként cumisüvegben kap meg egy adag lefejt tejet az apukájától vagy a nagyitól, amíg te például fodrászhoz mész. Arra viszont figyelj oda, hogy modern cumisüveget vásárolj, amelyből nem folyik magától a tej, hanem a kicsinek a szopizáshoz hasonlóan meg kell dolgoznia érte.

NEM csak házi készítésű pürét adhatsz neki

A hozzátáplálás kezdetén természetes, hogy magad válogatod ki és osztod be, milyen falatokat adsz a kisbabádnak. Néhány kanál reszelt alma, főtt krumpli vagy banán után úgyis a jól megszokott tejecskével fog jóllakni. Amikor azonban egy vagy két szoptatást már teljesen kiváltott a főtt étel, a babapüré elkészítése nem mindig olyan egyszerű, különösen ha a család többi tagjának is te főzöl, és nem szeretnéd egész napodat a konyhában tölteni. Remek tippeket találhatsz erre vonatkozóan a Babakonyha aloldalunkon.Lehetnek azonban olyan napjaitok, amikor nem tudsz vagy nem akarsz ezzel foglalkozni – semmi baja nem lesz abból, ha alkalmanként üveges babaételt adsz neki. Ezekben szigorúan (az otthoni ételeidnél feltehetően szigorúbban) ellenőrzött alapanyagok találhatók, és az étel cukor- és sótartalma is biztosan a babád életkorának megfelelő. Arra viszont törekedj, hogy lehetőleg ne mikróban melegítsd az ételt, mert – többek között – az egyenetlen hőeloszlás miatt meg is égetheted vele a pici nyelvét.Ezeket is nézd meg:

Forrás: Kismama magazin