Baba

Szülés után: a gátseb ápolása

Mire kell ügyelned a gátseb ápolásakor, hogy minél hamarabb regenerálódj? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
2017. Augusztus 14.

Gátseb ápolása

A rutinszerűen alkalmazott gátmetszést a WHO a káros, megszüntetendő gyakorlatok közé sorolja, amely sem az anya, sem pedig a baba számára nem jó. Ha sort kell rá keríteni, akkor – az egészségügyi szervezet ajánlása szerint – csak váratlan komplikáció, orvosi vészhelyzet esetén lenne szabad alkalmazni. Ekkor is fontos azonban, hogy a szülő nő megfelelő tájékoztatást kapjon a beavatkozásról.

Hol van a gát?

A gát a hüvely és a végbél közé eső terület, amely olyan izomrétegekből áll, amelyek tetőcserépszerűen képesek eltolódni és megnyúlni. A kitolási szakaszban a baba feje nekifeszül ennek a területnek, és – ha van rá idő, és nem siettetik a szülést – akkor természetes módon tágítja ezt a rugalmas szövetet.Mariann (36 éves) négy gyermek édesanyja a legjobb példa erre közvetlen környezetemben. Amikor megkérdeztem, milyen tájékoztatást kapott a gátsérülések ellátásáról, és hogy ápolta a szülések következtében kialakult gátsebeket, értetlenkedve nézett rám: “Nem volt gátsebem. Gátvédelemmel szültem mind a négyszer” – árulta el. Majd azt is hozzátette, hogy nagy szerencséjére kiváló szülésznője és orvosa volt.

Gátmetszés- a leggyakoribb sebészeti beavatkozás

A gátmetszés a leggyakoribb szülés alatt alkalmazott sebészeti beavatkozás, amely egy 2-6 cm hosszú, 1-2 cm mély bemetszést jelent a gáttájékon. Az először szülő nők 80%-a részesül ebben a rutinbeavatkozásban hazánkban.Hogy mikor és miért kerül rá sor, azt több tényező is befolyásolhatja: baba súlya és mérete, az édesanya felkészültsége, szöveti rugalmassága és az is, hogy a baba milyen gyorsan jut ki a szülőcsatornából. A seb gyógyulása elsősorban a seb hosszán és mélységén múlik.Szerencsére, ennek a területnek a gyulladása nagyon ritkán fordul elő, mert a vérellátása, gyógyulási hajlama nagyon jó: pár nap alatt lelohad a duzzanat, és a véraláfutások is felszívódnak. Ugyanakkor egyénenként változó, kinek mikor szűnik meg a feszítő, égető érzés és mikor válik teljesen panaszmentessé.Tekintsük most át, hogy mivel segíthetjük elő ennek a területnek a gyógyulását!

Óvd a sebet!

Ahhoz, hogy ne fertőződjék el a seb, elengedhetetlen a gáttájék higiéniájára ügyelni. Fontos alapszabály, hogy a gyermekágyi időszak alatt mindig tartsuk szárazon a sebet!Már a kórházba is érdemes úgy készülni, hogy a közös illemhelyiségeket biztonságosan tudjuk használni a szülést követően. Drogériákban vásárolhatunk egyszer használatos papír wc-ülőke takarót, amellyel elkerülhetjük a fertőzést. Tartsunk magunknál nedves törlőkendőt is!Mivel az egészségügyi intézményekben fokozottan ki vagyunk téve a fertőzés lehetőségének, készítsünk be kórházi táskánkba gyógyszertárban vásárolható sebfertőtlenítő készítményt. Praktikus gyorsan, könnyen kezelhető terméket választani (adagoló pumpás) olyan összetevőkkel, amelyek elősegítik a sebgyógyulást is. Nézzünk utána, hogy a terméket a gát kezelésére és a szoptatás alatt is használhassuk!A sebfertőzés elkerülés érdekében használjuk a készítményt a gyermekágyas időszak alatt – az előírtaknak megfelelően – a seb gyógyulásáig!

Tisztaság, fél egészség!

Érdemes naponta kétszer-háromszor (de legalább székletürítést követően) langyos vízzel letusolni. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne használjunk irritáló készítményeket, tusfürdőt vagy szappant.Kerüljük a rossz minőségű, kidörzsölést okozó wc-papírokat, és törölközéskor is törekedjünk a víz felitatására.Ne dörzsöljük, irritáljuk a seb környékét!A gyermekágyi folyás ideje alatt használjunk praktikus, jó nedvszívóképességű betétet és hálós bugyit, ami szintén jól szellőzik, gyorsan mosható és nem kell vele kínlódni.

Egyszerű, de hatékony: pihenj!

A gáton keletkezett sérülés vagy metszést követően igyekezzünk minél többet pihenni, feküdni. A járkálás sőt még az ülés is fájdalmas lehet az első napokban.Fekvéskor minél többször válasszuk a hason fekvő pozíciót, és hasunk alá tegyünk kispárnát.Az ülés is igen kellemetlen lehet. Nagy segítség ilyenkor a speciális ülőgyűrű, amely tehermentesíti ezt a területet, és elősegíti a seb regenerációját.

Hűtsd!

Már a szülést követő első órákban nagy segítség, ha pólyába csomagolunk jégkockákat és a sebre helyezzük. A kockákat elkészíthetjük gyógynövényfőzetből is: ehhez kiváló választás az árnika vagy körömvirág főzet- javasolja Ingeborg Stadelmann A bába válaszol című könyvében.Jegeléskor arra kell figyelni, hogy a jeget soha ne tegyük közvetlenül a sebre! Ha a hideg teljesen áthatol a kötésen, akkor be kell fejezni a hűtést.

Használd a gyógynövények erejét!

Nálunk bevett gyakorlat, hogy 6 hétig tiltják az ülőfürdőt a nőknek, ugyanakkor az óvatos ülőfürdőt, borogatást sok bába javasolja a szülést követően. Ingeborg Stadelmann a Holt-tengeri sóval és különféle illóolajokkal készült fürdők gyógyító hatására esküszik. A gyógynövények és illóolajok közül a levendula, rózsa, rózsamuskátli, pásztortáska, körömvirág, zsálya vagy cickafark is jó választás ehhez.A kamilla ugyanakkor erősen szárító hatású, így a korai gyermekágyas időszakban nem javasolja használatát.A nehezen gyógyuló sebeknek a kenőcsös borogatás is nagyon jót tesz. Ehhez tiszta, kiváló minőségű körömvirág és feketenadálytő kenőcs alkalmazása segíthet.

Tornáztasd!

A gátizomtorna jótékony hatását a szülést követően is érdemes kihasználni. Az intimtorna gyakorlatokat ma már számtalan tanfolyam és könyv segítségével elsajátíthatod, hogy minél hamarabb visszanyerd ennek a területnek a rugalmasságát.Végül ne feledd: a terhesség és a szülés során tested rengeteg változáson ment keresztül. Ne siettesd, adj időt magadnak a regenerációhoz!Kapcsolódó cikkeink: