Baba

Szoptatási tippek hónapról hónapra

A szoptatás is változik a babád fejlődésével egyidőben. Segítünk alkalmazkodni!
2017. November 03.

Míg a legelején már annak is örülsz, hogy sikerült mellre tenned a babád, később valószínűleg kicsit komplexebb kérdések is fel fognak merülni benned a szoptatással kapcsolatban. Most ezeket igyekszünk megválaszolni a fitpregnancy.com segítségével.

1. hónap

Úgy hallottam, hogy a helyes mellre helyezést muszáj megtanulni. Ez tényleg ilyen fontos?

Igen. Ha nem jól teszed mellre a babát, lehetséges, hogy nem tud kiszopizni minden tejet, neked pedig kisebesedhet és be is gyulladhat a melled. Íme, dr. Corky Harvey amerikai szoptatási tanácsadó tippjei a helyes technikához:

Helyezkedj el kényelmesen (tehetsz párnákat a hátad mögé, könyököd alá, zsámolyt a lábad alá) úgy, hogy sehol ne feszüljenek az izmaid.

Majd helyezd el a csecsemőt is kényelmesen úgy, hogy az oldalán feküdjön és az egész teste szemben legyen veled. A feje legyen a könyökhajlatodnál, és a füle, válla, csípője pedig legyen egyvonalban. Úgy pozícionáld a babát, hogy ne kelljen ráhajolnod!

Majd fogd meg a melled úgy, hogy a hüvelykujjad felül, a többi ujjad alul legyen. (A hüvelyk- és mutatóujj C betűt formáljon.)

Érintsd meg a kicsi felső ajkát a mellbimbóddal, és amikor a baba nagyra nyitja a száját, húzd még közelebb magadhoz, és helyezd mélyen a szájába a bimbót és a bimbóudvart (ne csak a mellbimbó végét kapja be!).

2. hónap

Honnan tudhatom, hogy eleget eszik a baba?

Ez a leggyakoribb kérdés az anyukák körében, hiszen szoptatáskor nehéz megmondani, hogy mennyit evett a baba. Amiből azonban arra következtethetsz, hogy minden rendben, az elsősorban az, hogy naponta 6-8 pisis pelusnak kell összegyűlnie és átlagban 2-3 kakis pelenkának. “Amíg a baba rendesen hízik, és a használt pelenkák száma is megfelelő, szinte biztos, hogy a csecsemő elég táplálékhoz jut” – mondja dr. Jeanette Panchula kaliforniai orvos és szoptatási tanácsadó. Ha azonban ennek ellenére aggódsz, keresd fel a gyermekorvost!

3. hónap

Vissza kell menjek dolgozni, de nem szeretném abbahagyni a szoptatást. Hogyan oldhatnám meg, hogy tudjak fejni?

Először is, beszélj a munkáltatóddal, hogy közösen megtalálhassátok a legjobb megoldást erre. “Fontos, hogy ha előre tudod, hogy vissza kell majd menned dolgozni, már a baba 3-4 hetes korában elkezdj fejni, hogy egy kis gyakorlatot szerezz a dologban, a kicsi is megszokja a cumisüveget, és némi anyatej tartalékot is felhalmozhass a mélyhűtőben” – tanácsolja dr. Panchula. Amennyiben teljes állásban kell visszatérned, érdemes beruháznod egy dupla elektromos fejőgépbe, ezzel ugyanis rengeteg időt spórolhatsz meg. A munkahelyeden pedig a legjobb lenne, ha minél gyakrabban fejnél, és körülbelül ugyanabban az időben, amikor egyébként a babádat szoptatnád.

4. hónap

Időnként jól esik meginnom egy pohár bort. Meddig kell várnom, mielőtt mellre tenném a babát?

Általánosságban elmondható, hogy egy adag alkohol (kb. 2,3 deci sör; 2 deci bor, vagy 1 rövidital) nagyjából 2-3 óra alatt ürül ki a szervezetedből – vagyis az anyatejből – így tehát ennyi idő után már biztonsággal teheted mellre a gyermeked. De még jobb, ha figyeled, hogy hogyan érzed magad: ameddig egy icipicit is érzed az alkoholt, addig semmiképpen ne kezdj el szoptatni!

5. hónap

Úgy hallottam, hogy az anyatejes babák sokkal később kezdik el átaludni az éjszakát. Az én gyerekemnek vajon már képesnek kellene lennie erre?

Mindenekelőtt szögezzük le, az hogy “átalussza az éjszakát”, egy ilyen korú kisbabánál 5-6 óra folyamatos alvást jelent, nem pedig 8-9-et. És még valami: minden baba más. Vannak csecsemők, akik háromhetes koruktól fogva végigalusszák az éjszakát, míg mások csak sokkal később jutnak el ideáig. “A babák akkor kezdik el átaludni az éjszakát, amikor megértek rá, teljesen függetlenül attól, hogy anyatejesek vagy tápszeresek-e” – mondja dr. Panchula. Ettől függetlenül, mivel az anyatejet gyorsabban megemésztik, mint a tápszert, a szopis csecsemők előfordul, hogy gyakrabban esznek – tehát kvázi gyakrabban is kelnek éjszaka – mint a tápszeres társaik.

6. hónap

Úgy látom, a gyerekem készen áll a hozzátáplálásra. Mikor kezdhetjük el a dolgot?

“Az anyatej továbbra is a legfontosabb tápláléka a gyermekednek, ezért lényeges, hogy mielőtt megkínálnád valamilyen étellel, először mindig tedd mellre” – tanácsolja dr. Debi Page Ferrarello szoptatási tanácsadó. A hozzátáplálással kapcsolatban kérd ki a védőnő/orvos tanácsát, és az általa megjelölt ételekkel kezdj. Figyelj oda rá, hogy 3-5 naponta vezess csak be újabb ételt, hogy allergia esetén ki tudd szűrni, hogy mi okozza a tüneteket.

7. hónap

Szedhetek fogamzásgátólt mialatt szoptatok?

Igen, azonban ez idő alatt nem szedhetsz kétkomponensű tablettát, ugyanis ezek ösztrogéntartalma csökkentheti az anyatej termelődését. Ilyenkor egy speciális, kizárólag gesztagént tartalmazó fogamzásgátólt szoktak felírni, melyet a hathetes gyermekágyas időszak után kezdhetsz el alkalmazni.

8. hónap

Már többször volt mellgyulladásom. Hogyan kerülhetném el, hogy újra megtörténjen, és mit tegyek, hogy gyorsabban múljon?

“Sajnos, ahogy változik a baba szoptatási napirendje, úgy nő minden alkalommal a mellgyulladás kialakulásának esélye” – mondja Ferrarello. “Amikor a baba elkezd több szilárd ételt fogyasztani, és emiatt kevesebbet szopik, a tej elkezdhet pangani a mellben, ami a tejcsatornák elzáródásához vezethet.” A legjobb, ha ilyenkor az érintett mellből gyakrabban szoptatsz vagy fejsz, minél több folyadékot fogyasztasz, és eleget pihensz. Tehetsz a melledre meleg borogatást is, azonban komolyabb probléma esetén (láz, influenza-szerű tünetek), mindenképp keresd fel az orvosodat!

9. hónap

A babám egyre többször harapdálja a mellbimbómat. Mit tegyek, hogy abbahagyja?

Lehet, hogy egyszerűen már nem éhes (gyakran ez a szopizás végefelé történik), de az is lehet, hogy egyszerűen csak játszik. Kiabálás helyett, kedvesen vedd ki a melled a szájából, és mondd határozottan, hogy “nem szabad”. Néhány nap alatt meg fogja érteni, hogy neked ez fáj, kitartás!

10. hónap

Olyan, mintha egyre kevésbé érdekelné a szopi. Ez normális?

“Igen, ez teljesen természetes. A babák elkezdik felfedezni a környezetüket, és hirtelen mindenre kíváncsiak lesznek” – mondja Harvey. Lehet, hogy téged nagyon frusztrál a dolog, de hidd el, ez is el fog múlni. A dolog még csak azt sem jelenti, hogy itt az ideje a hozzátáplálásnak.

11. hónap

A gyerekem egyre több szilárd ételt fogyaszt. Hányszor kellene szoptatnom egy nap?

“Naponta minimum négyszer” – mondja Harvey. “Egy ilyen idős babának még napi 4.7 – 5.9 deci anyatejre van szüksége.” Az első életévük végéig pedig a kalóriabevitelük fele kellene, hogy anyatejből származzon.

12. hónap

Nem vagyok benne biztos, hogy készen állok a hozzátáplálásra. Szoptathatom kizárólagosan a babám egy éves kora fölött is?

“Ameddig a gyermeked szopizik, teljeskörű immunvédelemben részesül. Ráadásul ezáltal speciális kötelék van közöttetek, tehát igazából nincs ok arra, hogy felhagyj vele” – mondja Harvey. “Ameddig te és a babád is boldog, emellett szépen fejlődik és hízik az orvos szerint is, nem kell sürgetned a hozzátáplálást.”

Kapcsolódó cikkeink: