Baba

Szoptatás törvénybe iktatva

Venezuela kormánya azt tervezi, hogy betiltja a cumisüveget, mert folyamatosan csökken a szoptatni nem akaró nők száma az országban.
2013. Július 09.

“Minden babának joga van az anyatejhez” – jelentette ki a venezuelai Egyesült Szocialista Párt jogásza, Odalin Monzon, amikor benyújtott a parlamentnek egy törvénytervezetet, amellyel nemcsak a tápszerreklámokat tiltanák be országszerte, de a cumisüveg használatát is, mégpedig azért, mert “a szeretet, az anyát és gyermekét összekötő legfontosabb kapocs néha elvész, mert a tápszert használó anyák nem érzik azt a melegséget, mint azok, akik a szoptatást választják”.

Bár a törvénytervezet önmagában is aggályos, hiszen elveszi az anyák döntési jogát, ez utóbbi mondat – amely azt feltételezi, hogy a gyermekét cumisüvegből etető anya nem érez olyan szeretetet a babája iránt, mint aki szoptatja – verte ki igazán a biztosítékot sok nőnél világszerte.Az alapgondolat természetesen nem rossz, hiszen tagadhatatlan: az anyatej jobb, egészségesebb, biztonságosabb, higiénikusabb, és még számtalan más előnye van a tápszerhez képest. De kérdés, rá lehet-e ezt kényszeríteni a nőkre. El lehet-e venni tőlük a választás jogát, hogy eldöntsék, hogyan akarják táplálni a gyermekük, ráadásul mindezt a XXI. században, ahol nincs olyan csecsemőbaba a játékboltban, amelyhez ne adnának cumisüveget is. Tetszik vagy sem, ez a kultúránk része. Alig van a világon olyan várandós anyuka, aki legalább egyet ne tartana a szekrényben, még akkor is, ha nem tervezi a használatát. Csak a biztonság kedvéért.

Nyilván évezredeken át megvoltak nélküle az emberek – voltak szoptatós dajkák, állati bélből készült zacskók, arról nem is beszélve, hogy a babák pohárból vagy kanálból is szépen tudnak inni, ha elég türelmes az ember. De a kérdés attól még megmarad: vajon ha betiltjuk a cumisüveget, többen fognak szoptatni? Biztos, hogy a tiltás a jó megoldás? Nem lenne okosabb inkább olyan módon előnyt biztosítani a szoptatásnak, hogy az mindenki számára vonzó legyen, és azt akarja választani? Mondjuk sok-sok információval, könnyen elérhető tanácsadókkal, hosszabb anyasági szabadsággal?

Mert tetszik vagy sem, a cumisüveg időnként valóban hasznos találmány, ezt még a venezuelai politikusnő is elismerni. Az anya halála vagy halálos betegsége esetén és az orvosilag igazoltan kevés tejet termelő anyák receptre kaphatnának cumisüveget és tápszert, de ilyen luxustermékekhez szimpla kényelmi szempontokból ezentúl nem lehetne hozzájutni. Annak tehát kizárt az esélye, hogy anya lefejje a saját tejét, és odaadja apának vagy a nagymamának, hogy elmehessen dolgozni vagy épp hajat festetni, esetleg egy szabad estére a barátnőivel. Márpedig azért ezek is fontos dolgok…