Baba

Szoptatás alatt tilos a gyógyszer?

Vajon minden gyógyszer, szemcsepp és kenőcs használatát mellőznünk kell a szoptatás idején? Mindegyik hatóanyag átmegy az anyatejbe? Ha a készítmények betegtájékoztató céduláját tekintjük hiteles forrásnak, máris megkezdhetjük az elválasztást!
2008. Január 28.

Akár orrcseppről, akár antibiotikumról, akár lázcsillapítóról van szó, biztosak lehetünk abban, hogy a csomagolásban található tájékoztató cédulán az áll: használatának idejére el kell választani a babát, illetve a készítmény csakis az orvos egyedi döntése alapján, csökkentett adagban szedhető, ha a beteg szoptat.

E széles körben elterjedt és veszélyes tévhit hatására a mai napig is sok kisbabát választanak el indokolatlanul. Az is előfordul, hogy a gyógyszerszedés idejére tápszert kap a kicsi, ezzel többek között fokozott allergiakockázatnak teszik ki, az anyatej mennyisége pedig túlságosan csökkenhet a kezelés idején, így nehézséget jelenthet újra visszatérni a szoptatáshoz.

Körültekintő döntés

Nem helyes, ha valaki a szoptatás miatt elzárkózik a megfelelő kezeléstől. Természetesen veszélyes a másik véglet is, például ha valaki már 38 fokos lázra csillapítót vesz be, vagy náthára, influenzára rögtön maréknyi tablettát kap be – teljesen feleslegesen.

Az sem jó, ha az orvos kellő tájékozódás nélkül írja fel a gyógyszert. Léteznek olyan kézikönyvek, internetes adatbázisok, tanácsadó szolgálatok, ahol részletes információt tudnak adni egy-egy hatóanyagról. Lássuk csak röviden és felsorolásszerűen, mi minden számít!

  • Minél idősebb a csecsemő, annál kevésbé terhelik meg szervezetét az anyatejbe jutó hatóanyagok.
  • A szoptatás szempontjából előnyösebbek azok a gyógyszerek, amelyek rövid idő alatt kiürülnek a szervezetből, és amelyek régebbi szerek, hatásukról tehát elegendő tapasztalat áll rendelkezésre.
  • A gyógyszerek túlnyomó többségénél csupán a hatóanyag jelentéktelen hányada, legfeljebb 3 százaléka vagy annál is kevesebb jut át az anyatejbe. (Orrcsepp, szemcsepp, kenőcs, belélegezhető szerek esetében még ennek az elenyésző mennyiségnek is csupán a töredéke kerülhet az anyatejbe.) Emiatt biztosan nem kell szüneteltetni a szoptatást! Olyan gyógyszerek is léteznek, amelyek molekulaméretüknél fogva át sem jutnak az anyatejbe. A hatóanyag kémiai tulajdonságai (zsíroldékonyság, kötődési képesség fehérjékhez, kémhatás) határozzák meg, milyen mennyiség mutatható ki a tejből. Pusztán az a tény, hogy a hatóanyag megjelenik a tejben, nem jelenti azt, hogy fel is szívódik a baba bélrendszeréből.
  • Ha az anyának tartós vagy hosszú ideig tartó gyógyszerszedésre van szüksége, például krónikus betegség miatt, néhány napos kezelés után ellenőriztetheti a gyerekorvos, mekkora gyógyszermennyiség mutatható ki a baba véréből.
  • Nagyon kevés olyan gyógyszer van, amely mellett nem javasolják a szoptatást: ilyenek például a rákos megbetegedések esetén alkalmazott, sejtnövekedést gátló gyógyszerek, a radioaktív készítmények vagy a jódtartalmú kontrasztanyagok.
  • A gyógyszerek döntő többségénél a szoptatás folytatása a helyes döntés, különösen akkor, ha a mérlegelésnél figyelembe vesszük, hogy a szoptatás és az anyatej olyan előnyöket biztosít a gyereknek és az anyának, amelyek más forrásból pótolhatatlanok.
  • Hogyan befolyásolja a tejmennyiséget?

    Létezik néhány olyan gyógyszer, amelyeknek egyik mellékhatása a prolaktin hormon szintjének emelése. Ezek következésképp növelik a tejmennyiséget, bár eredetileg nem ezért szedetik a beteggel. Sok orvos elzárkózik attól, hogy ezeket tejszaporítás céljára írják fel az anyának, hiszen az esetek többségében arról lenne szó, hogy gyógyszerrel próbálnánk elérni olyasmit, ami az igény szerinti szoptatás hatására magától is kialakul. Említést érdemel, hogy sok szülészeten rutinszerűen kapnak a kismamák “méhösszehúzót”, azaz ergotamin hatóanyagú gyógyszert.

    Egy-két adaggal még nincs gond, ám ha napokig, hetekig szedjük, csökkentheti a tejtermelődést, ezért valóban nem ajánlott a szoptatás idején. Az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tabletták csökkentik a tejmennyiséget, sőt a csak gesztagén tartalmúaknál is megfigyelhető időnként ilyen hatás. A vízhajtók is lehetőleg kerülendők a szoptatás idején.

    Láz esetén

    A betegség és a magas láz önmagában nem ok a szoptatás abbahagyására vagy szüneteltetésére. Lázcsillapítót, antibiotikumot szabad szedni, de csak orvosi javaslatra. Léteznek ugyanis olyan antibiotikumok is, amelyeket ebben az időszakban inkább nem ajánlanak a szakemberek. Ezek szerencsére helyettesíthetők egy másik, hasonló szerrel. Mielőtt bármilyen gyógyszer miatt abbahagynánk a szoptatást, kérdezzük meg egy másik orvos véleményét is, illetve nézzünk utána az Egészségügyi Világszervezet honlapján a megfelelő adatbázisban, ez megbízható, ellenőrzött adatokat tartalmaz angol nyelven.

    Kevesen tudják, hogy gyermekágyi depresszió vagy pánikbetegség esetén sem muszáj lemondani a szoptatásról. Ha gyógyszert kell szedni, ma már elég nagy a választék ahhoz, hogy olyan antidepresszánst vagy szorongáscsökkentőt javasolhasson az orvos, amely viszonylag kis mennyiségben megy át az anyatejbe. Még jobb, ha a beteg pszichoterápiára is tud időt szakítani, ez ugyanis teljesen kockázatmentes, bevált gyógymód.

    Sokan azért halogatják a szükségessé váló fogászati kezelést, mert azt hiszik, nem kaphatnak fájdalomcsillapítót. Azonban ennek csak a fog látja kárát, míg a babára semmiféle káros hatást sem gyakorol az a minimális hatóanyag-mennyiség, ami esetleg rövid ideig kimutatható a tejből.

    Homeopátia, gyógynövények

    Jó megoldás, ha a szoptatási időszakban először homeopátiás készítménnyel próbálkozunk. Választhatunk úgynevezett tüneti szert, vagy homeopátiás orvos megállapíthatja egyénre szabott alkati szerünket. A tejelválasztást nem befolyásolja károsan, s mivel az aktív hatóanyag elhanyagolható mennyiségben van jelen a szerben, attól sem kell tartanunk, hogy a baba túl sokat kaphatna belőle.

    Gyógynövények esetében, különösen sok alkotóelemet tartalmazó keverékeknél azért szükséges némi óvatosság! Feltétlenül kérjük hozzáértő szakember tanácsát. A mentafélék és a zsálya csökkentik a tejmennyiséget, de fogkrémet azért nyugodtan használhatunk, és a levesből sem kell kihagyni azt a néhány levélkét. Csupán akkor csökken a tejmennyiség, ha naponta több csészényit elfogyasztunk ezekből a főzetekből.

    A szoptatás tehát nem jelenti azt, hogy minden fájdalmat, betegséget gyógyszerek nélkül kellene elviselni. Ha valóban szükséges és halaszthatatlan a kezelés, kellő tájékozódás után felírhatja orvosa a megfelelő szert, melyet pontosan akkora adagban és annyi ideig kell szedni, ahogyan előírja.

    Ezek is érdekelhetnek:

  • Ne hagyd, hogy a betegség elválasszon!
  • Betegtájékoztató: információk a felhasználó számára
  • Betegen is táplálhatunk
  • Dajkamesék a szoptatásról
  • Forrás: Kismama magazin